Gotiska Klubben

Sveriges Historia – goterna

Historia eller putslustig humor?
Vid ett senare tillfälle ska vi mer ingående hjälpa Dick Harrison med hans bekymmer med Goterna i den nyutkomna boken ”Sveriges Historia”, Norstedts, 2009.

Men låt oss först undersöka en mening från boken och se vad den kan innehålla:

”Någon grund till att känna storsvensk stolthet* över goternas plundring av Rom år 410 och andra gotiska hjältedåd finns inte”  (sid 447)

Tänk efter nu. Vad är det egentligen som står i texten? Vad vill Dick Harrison förmedla till läsaren? Ovan mening utgör avslutningen på ett stycke som skriver läsaren på näsan att goterna inte kunde ha kommit från Sverige. Så får man gärna tycka om man vill och om man lägger till ”enligt min uppfattning”. Men att ironisera eller baktala eller undanhålla andras forskning, är det verkligen en bra lektion i historia? Låt oss läsa meningen en gång till:

”Någon grund till att känna storsvensk stolthet över goternas plundring av Rom år 410 och andra gotiska hjältedåd finns inte” 

Låt oss konstatera att denna mening är allt annat än objektiv. Det gör inte ens anspråk på hederlighet. Ironin och den polimiserande putslustigheten lyser igenom. ”Stolthet” och ”plundring”  passar inte speciellt bra ihop i vår tids associationskedjor över vad man kan känna stolthet för. Eller hur? Dessutom  uttrycker meningen liksom en inneboende ängslan över att  inte räcka till i ironi. Därför gasar Harrison på mot slutet och lägger till några extra  ”plundringar” som han listigt nog väljer att kalla ”andra gotiska hjältedåd”. Få vanliga läsare kommer att upptäcka denna  finess, men varje historisk eller språklig nagelfarare inser vad som åsyftas: att förneka dem som ens vågar uttrycka något gott eller ursvenskt hos goterna:

”Någon grund till att känna storsvensk stolthet över goternas plundring av Rom år 410 och andra gotiska hjältedåd finns inte” 

Dick Harrison & Co vill säga ungefär så här: ”Om någon kom på den korkade idéen att goterna kom från Sverige och känner minsta nationell stolthet därför, så ska denne veta att goterna plundrade Rom, samt ägnade sig åt andra dumheter. Alltså:  Om nu goterna var svenskar, vilket de inte var, så var de i vilket fall ondsinta. Och plundring, det  är sannerligen inget hjältemod, inget att vara stolt över!  Helgarderat.

Maja Hagerman och Jan Guillou
Så vad tusan är nu detta egentligen? Tja, det är klassisk nutida 08-retorik eller politisk korrekt propaganda om man så vill. För de som känner till Maja Hagerman och hennes adept Jan Guillou är det inget nytt. Guillous Hagermaninspirerade beviskedjor lyder ungefär så här:

1. Vikingarna fanns inte.
2. Och om de fanns så var de i vilket fall inte svenskar.
3. Och om de nu råkade ha funnits och var svenskar så var de definitivt onda.

Stockholms problem med goterna
Ingenstans i världen, bland etablerade forskare, hävdas det med en sådan frenesi att goterna minsann inte ska ha kommit från Sverige eller Skandinavien – så som just i Stockholm. Och ingenstans i Europas historiska litteratur finns ett så utstuderat hat mot goterna beskrivet som i Harrisons ”08-Sveriges historia”. Varför?  Är det så himla viktigt att goterna inte kom från Gotland och södra Sverige? Ja, uppenbarligen. Man skulle nästan kunna tro att Olof Rudbecks ideal lever vidare i de 08-svenska konsensuskorridorerna. Det enda som skett på 300 år är att man bytt ut meningen ”Allt kommer från Sverige” mot att ”Inget kommer från Sverige”.

Från Stormaktskrig till Mångkultur
Idag handlar det inte om att mobilisera svenska soldaters nationalkänsla för att få dem att kriga ute i Europa för 08-kungarnas räkning. I dag handlar det om att passificera gotlänningarnas och sydsvenskarnas minne om sig själva, hjärntvätta och fostra dem med ”Den etniska och kulturella rensning som kallas Mångkultur”, och därefter byta ut dem så fort det bara går.

Man får hoppas att de svenskar som privat eller akademiskt är intresserade av historia väljer bort denna  manipulativa propagandaskrift och i stället mer ingående studerar källskrifterna. T ex Jordanes och Tacitus, men även ”sagor” som Beowulf, Kringlan, Eddan och den gotiska Silverbibeln.
– – – – –
– – – – –
– – – – –
* Varför förresten begränsa en ”stolthet” till något ”storsvenskt”? Vad är det för ett 08-påhitt? Det kunde ju lika gärna handla om en rasistisk eller icke-rasistisk skånsk patriot, eller en historieintresserad federalist till västgöte, eller en vanlig hederlig småländsk separastist som avskyr översittare från Stockholm, eller en bohusläning som drömmer om ett Stor-Norge igen. Varje människa kan ha sitt eget skäl att älska goterna. Och det ska väl inte Harrison lägga sig i.
– – – – –
Ref: Extremvänstern skriver nationens nya historia Mathias Karlsson
Ny historia skall avsvenska nationen Mathias Karlsson
Pekguls parti är insyltat i islamiseringen Newsmill
14 000 år av kalejdoskopiskt historiemyller Svd
I början fanns rörelse och vandring DN

Sveriges Historia Historiska Museet

(Jmf nazi-diskusionen om den svenska konsten: Kempe, Hagerman, Germania, Zorn, Larsson, Carl Wilhelmson etc)

Written by gotiskaklubben

23 januari, 2010 den 13:31

Publicerat i Gotiska Klubben

21 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hittade några titlar rörande Svensk Urhistoria här:
  http://www.ama-foerlag.com/titlar.htm

  Kan vara värt att utforska.

  3ichenblatt

  25 september, 2011 at 21:43

 2. Dick får väl först bevisa goternas etniska ursprung till stam och geografi

  Gk sa: Harrisons goterhat skiner igenom på alla punkter. Han är bara en köpt knekt.

  Catshaman

  27 september, 2011 at 09:29

 3. Sveriges 14 000-åriga historia (våra äldsta civilisatoriska lämningar) sticker i ögonen på bla sådana som Fredrik Reinfeldt och Erik Ullenhag.
  ”Statsministern” proklamerar helt öppet någonstans, att han mer identifierar sig med Afrika än med Sverige.
  Sveriges historia står i vägen för integrationen, därför skall historien utplånas.
  Det förklaras här: http://www.regeringen.se/content/1/c4/22/71/bbd15e5a.pdf

  ”Den samtida tillhörigheten i Sverige och uppslutningen kring samhällets grundläggande värderingar har därför större betydelse för integrationen än ett gemensamt historiskt ursprung.”

  Förortskärring

  19 maj, 2013 at 19:23


Kommentarer är stängda.