Gotiska Klubben

Läsa innantill och bli en annan

En skribent med lätt flytande prosa är ofta en oförlöst poet.  Carl-Göran Ekerwalds är för mig en sån slags oförlöst poet. Hans språk är kristallklart, vänligt, vardagligt, inbjudande, nyttigt, pedagogiskt, intelegent. Ibland längtar jag efter Ekerwalds prosa, som man längtar efter en poet eller en deckare. Näring. Jag vet inte riktigt vad det är med hans språk, men det är ohyggligt behagligt. Och det är alltid tänkvärt, det han skriver.

För den som vill ha en inblick i litteraturens påverkan på oss är ”Läsa innantill och bli en annan” en både underhållande och djupsinnig bok. Och för den som vill lära sig att skriva, innehåller den litet av en slags grundkurs för varje författare eller poet. En sån där bok man läser för sent i livet och tänker: va fan, sånt här borde man ju läsa vid tjugo års ålder.

I ett av mina många favoritkapitel berättar Ekerwald om hur Odyssevs presenterar sig som ”Ingen” för den enögde cyklopen Polyfemos. Hur Odyssevs sedan söver Polyfemos med vin och sticker ut hans enda öga. Polyfemos vrålar naturligtvis  av smärta, och när cyklopens vänner kommer till undsättning för att hjälpa honom svarar han ”Ingen” på deras fråga om vem som som försökt göra honom illa. Polyfemos vänner traskar lugnade därifrån och Polyfemos dör och Odyssevs firar ännu en seger – denna gång genom att ge upp sig sitt ego.

Ekerwald fortsätter efter denna inledning: ”Många har av instinkt förminskat sig. Somliga kan ha haft mötet med Polyfemos i minnet. Horatius förklarar själv i sina dikter att han har låg intelegens, är fantasilös, torr, obetydlig. En ”Ingen”

Cervantesanvänder samma ”list. I prologen rill Don Quijote ber han läsaren om ursäkt för att han ger ut en så dålig bok, fantasilös, utan idéer, ”torr som espartogräs”. Han har säger han ”en steril ande…el estéril ingenio…

Både Horatius och Cervantes säger – av oss kan i inte vänta er nånting.

Vilken kontrast till personer som stiger fram och säger ”jag…jag… jag…” De yvs över ett gott rykte, över närståendes hyllningar. Risken är att när de ställs på prov, så når de inte upp i nivå med den person de utgav sig för att vara.”

Kanske törs man inflika att förminskningen även kan ha att göra med att tämja inre demoner. När jag var skogstokigt i Vagners krigiska och kåta och pundarovertyrer 🙂 och höll på att går under av dem på grund av ego-aktivetring, så läste jag Lao Tse som sa: Somt ökar genom att minskas/och som minskas genom att ökas. På så sätt hittade jag en väg ut ur Vagners musik.

– – – – –

Här följer några av recensionerna av Läsa innantill och bli en annan:
Christian Eklund FIB Bok.nu

Mohammed Omar intervjuar Ekerwald

Written by gotiskaklubben

1 februari, 2010 den 10:30

Publicerat i Gotiska Klubben

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] PS Läs gärna våra ”pågående recensioner” av Johan Hakelius ”Döda vita men” och Carl-Görna Ekerwalds Läsa innantill och bli en annan. […]

 2. Less is more…

  eller

  Anything worth doing is worth OVERdoing…

  Re Wagner. — Annars är Ekerwald alltid läsvärd, en torr lektor som det lönar sig att bildas av. Han går in på kärnan.

  Gk svarar: Ekerwald är ett nöje att läsa. Jo, han går fan under huden på det han talar om. Torr? Ja, litet i Jungers anda. Kanske allvarlig är ett bättre ord.

  svensson

  6 oktober, 2010 at 11:50


Kommentarer är stängda.