Gotiska Klubben

Mohamed Omar intervjuar Markus Andersson

Mohamed Omar och Markus Andersson

Med anledning av Markus Anderssons vernissage på Mollbrinks i Uppsala, intervjuar poeten Mohamed Omar honom. Det är glädjande att någon bryr sig om Markus Andersson efter det att Isobel Hadley-Kamptz och andra 206 gjorde sitt yttersta för att förolämpa, stigmatisera och döma honom till evig utfrysning.

”MO: Havet är tema för den här utställningen. Är det något du har hållit på med länge?
MA: Ja nästan varje sommar har jag målat vatten. De senaste tio eller femton åren. I somras höll jag på i tre veckor dagligen, oavsett väder och vind. Havet har återkommit som motiv ända sedan jag började måla.
MO: Vad symboliserar havet?
MA: Det är väldigt mycket. Det första jag tänker på är oändligheten. Havet förändras alltid, i rörelse, men är samtidigt alltid sig likt. Förändring och kontinuitet. Havet är skoningslöst, man kan sköljas bort och krossas mot klipporna. Helt utan nåd. Men havet kan också vara vänligt.
MO: Är det nya målningar du ställer ut?
MA: Ja flera av dem gjorde jag i somras. Du ser en hel del röd granit. Den finns på Norges östkust. Även i Göteborg faktiskt. Den kan skifta mycket i färg, från mörkbrun till glödande ockra.”  Mohamed Omar

Markus Andersson är inte bara en skicklig porträtt och naturmålare, han är också verbal och därför spännande att lyssna på:

”Mina målningar är en hyllning till naturen, jag har en kärlek till naturen. Men sådan konst blir i vår tid betraktad som hötorgskonst. Man uppskattar inte kärleksfulla bilder till naturen. Är inte det motsägelsefullt, samtidigt som det talas så om att värna miljön? Det förmedlas ett tvetydigt politiskt budskap från överheten i detta sammanhang som i mina öron låter så här; ”Rädda miljön, men förakta naturen”. Det är inte trovärdigt men väldigt typiskt för vår tid. Ingenting stort kan räddas utan kärlek…

Föraktet och tabut mot solnedgångsmotivet, älgen på myren, och liknande motiv i konstvärlden är kännetecknande för detta djupa och skrämmande förakt för naturen i vår tid.” Mohamed Omar

Written by gotiskaklubben

23 november, 2010 den 11:30

Publicerat i Gotiska Klubben

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Tackar för den intressanta länken till M. Omar.
  Jag undrar om du hört den intressanta debatten mellan Chang Frick och Madeleine Grive om Poesifestivalen:
  http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=1637
  (För att höra själva programmet välj rätt underrubrik)

  Aldrig har väl den självgott infantiliserade 08-elitismen basunerats ut på liknande sätt!

  Utifrån Omars intervju och debatten mellan Frick och Grive kan man dissekera hela det svenska kulturklimatet!

  GK sa: Tack för länken. Madeleine Grive låter som ett nazi-luder på deken, hon kan inget om poesi…hon är, juridiskt uttryckt, bara en betald och simpel mediahora; Chang Frick är lugn och sansad. Att han inte gillar Anna Odell är förlåtet. Jag älskar verkligen dessa SD-människor som börjar att ta plats. När det gäller Omar tar jag gärna debatten om Persiens, och kanske världens störste kärlekspoet, Hafez

  arktis

  24 november, 2010 at 22:58

  • ”Madeleine Grive låter som ett nazi-luder på deken”
   Är sönderrivandet av flaggan en projektion? (Det är ju nästan poetiskt i så fall)

   Omar är en av vår tids intressantaste svenska poeter, men kanske hade Frick och Grive kunnat enas om (av olika skäl) att så är knappast fallet.

   Kan bara hålla med om att Odell är en konstnär med liknande kompromisslösa ”stilsäkerhet” som hos en Vilks, Omar eller till viss del Andersson.

   Gk sa: Jag menar, ursäkta mitt flummeri…men jag menar verkligen, att den klassiska 08-människan, och detta sedan 1100-talet, är förprogrammerad att blint följa makten.

   Jag har skrivit en bra politisk rad i hela mitt liv. Den skrev jag i början på 90-talet och jag skrev den i affekt:

   Sverige förtjänar en Hitler!

   Grive är en i raden av dem som förtjänar. Hon gör sig bara löjlig och vulgär ( poesi är sällan vulgär) när hon försöker förknippa naziflaggan med Jimmie Åkesson. Typ en jude är en jude är en jude. Vad juden än säger. Grive leker med eld och förstår det inte ens. Hon blir sin egen parodi och blottlägger samtidigt nivån hos det kulturella etablissemanget i 08. De är ofta helt ovetanade om utvecklingen i både Sverige och i Europa.

   ff

   Omar har sina kvaliteter, en av de största är att han bad 08-etablissemanget dra åt helvete. När han börjar att tala om Iran blir jag mörkrädd. Och hans dogmatiska syn på den persiske poeten Hafez delar jag inte.

   arktis

   25 november, 2010 at 00:47

   • Det var en mycket träffande analys av Grive. Vulgär är rätt ord för hennes koppling mellan flaggan och Åkesson.

    Omar har gått från att vara poet och 08-favorit-invandrarmuslim till att bli religiös ideolog. Vi får väl se ifall poeten inom honom är så stark att den i någon framtid kastar av sig ideologirocken igen.

    Man kan med rätta vara kritisk till Omars syn på Iran och Hafiz, men han har tveklöst skrivit läsvärd poesi.

    Det skulle vara intressant att ställa en trendkänslig person som Grive inför frågan om hon fortfarande räknar Omar som en viktig svensk 2000-tals poet eller om hon bidrar till att retuschera bort honom (likt Trotskij i Sovjetunionen) från den den svenska litteraturhistorien.

    GK sa: Har inte läst Omar, bara grälat med honom om Hafiz. När han påstår att Hafezepigonen och despoten Khomeini skriver bra poesi tappar han omdömet. Enligt min uppfattning.

    Men jag ska läsa något av honom eftersom du säger så. Och han skriver ju ofta bra intervjuer.

    Din fråga till Grive är på pricken! Jag undrar hur många kulturarbetare i Sverige som drabbats av livslångt yrkesförbud.
    Människor som Grive är avskyvärda, vämjeliga och de kommer att få sitt straff en dag.

    Vi ska kapa Lisbeth Salander och göra henne till en hänsynslös systemkritiker, kolla bara här…och med tysk text: 🙂

    arktis

    25 november, 2010 at 13:51

    • Om videon: (Eisbrecher med låten Leider)
     Det kan man kalla systemkritik…

     Grive hade kunnat lära sig nånting från sångtexten till videon för att minska antalet grodor i samtalet med Frick:

     ”ich beiß mir auf die Zunge und leide ohne Laut”

     Nu bet hon sig inte i tungan och får väl äta upp sina ord ett tag framåt!

     GK sa Grive har fått sina femton minuter, hon kan fortsätta att surpla i sig sitt rödvin nu. Hoppas att någon i SD-gänget snart gör ett generalangrepp mot Reinfeldt, som hela tiden undviker en debatt.

     arktis

     25 november, 2010 at 19:49

 2. Varför är Omars åsikter om Iran konstiga? Varför blir du ”mörkrädd”?

  GK sa: Har svårt att se något positivt med det nuvarande styret i Iran.

  http://www.expressen.se/nyheter/1.2235638/nu-ska-shahla-jahed-avrattas-varlden-vadjar-till-iran
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8206994.ab

  prototokos

  1 december, 2010 at 13:53

 3. Hon är dömd för mord, vad är problemet? Enligt lagen skall hon därför avrättas. Varför hörs inga protester när USA avrättar människor? Eller när Kina gör det?

  GK sa: Så där talar den klassiska vänstern. Men okej, jag kan förstå din synpunkt. Gotiska Klubben gillar i vilket fall inte det nuvarande styret i Iran. Vi gillar Omar som en skärpt rebell mot 08-Makten, vi ogillar hans islamism och hans stöd till regimen i Iran. Detta är en svår balansgång.

  prototokos

  8 december, 2010 at 08:22


Kommentarer inaktiverade.