Gotiska Klubben

Pojken och äppelträdet

Häng dom på hatthyllan,
dina underbara pattar
innan du går!

Kap 1 Äppelträdet

Om äppelträdet, morfar, religiösa riter på sommaren och på julen

”Detta påminner mig om en upplevelse som jag hade i min barndom och som sedan kom ifatt mig i vuxen ålder” sa han en kväll när vi satt i hans båt och tittade ut över västerhavet. Och så började han att berätta:

”Som barn brukade jag, när jag kände mig glad eller ledsen eller litet nervös, gå ut i vår trädgård, ned för den branta stentrappan, förbi redskapsboden bakom pappas persilje och dillodlingar och bort till de fyra äppelträden.

Där under ett av träden sträckte jag ut mina händer mot var sitt rött äpple och lät dess tyngd nudda mina handflator. Det var morfar som hade visat mig detta ”trix”. Så puffade jag till dom och äpplena gungade upp och ned mot mina handflator. Det kändes så skönt.

– Man får ett slags behagligt lugn inom sig av att bolla litet med med äpplen, skrattade farfar.

Jag förstod inte varför han skrattade. Men jag puffade och puffade till jag fått nog. Det var härligt. Ibland tog jag en tugga på ett äpple medan det hängde kvar på grenen. Sedan tog jag ned det och mumsade vidare när jag gick tillbaka mot huset.

Även på julen när granen sattes upp i vardagsrummet utförde jag samma slags rit, fast med med de röda kulorna i granen. Jag kände en oerhörd njutning av detta, ett slags religiöst lugn.

Om ni tror att jag skojar, ställ er någon gång med båda händerna utsträcka och se vad som händer med er själva. Eller med er omgivning. Att sträcka ut båda händerna är en betydande gest.

– Han kommer nog att bli präst, sa min mor. Min far sa ingenting. Han visste väl bättre.

Detta barndomsminne kom alltså över mig en dag trettio år senare när min flickvän plötsligt skrek:

– Och det enda du verkar uppskatta hos mig är mina bröst!…

>>>The Breast

Written by gotiskaklubben

19 januari, 2011 den 09:45

Publicerat i Gotiska Klubben

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Detta är nog början på en novel tror jag. Tacksam om topic respekteras: kvinnobröst och andra barndom och ungdomsminnen. Men ni får gärna berömma, klaga eller fundera runt samma frågor som det skrivs om.

  Input Kap 2. The Breast

  xx

  Vaggvisan du sjöng
  recenserades aldrig –
  ditt barn sov redan

  gotiskaklubben

  19 januari, 2011 at 09:57


Kommentarer är stängda.