Gotiska Klubben

Kedjebrev om näthat och nätkärlek

Gammelmedia är bedårande i all sin enfald. Nu startar man en ”bloggstafett” om Näthat utan att ens bjuda in Sveriges bloggare eller forum. Ett slags bunkersamtal i en redan trång återvändsgränd.

Gotiska Klubbens förslag är följande: låt oss överträffa Gammel-Media och visa att Social Media kan kommunicera om detta  mkt bättre.

Förslag till regler: Man skickar sitt eget inlägg ( i vårt fall denna artiekl) till de bloggar, forum, hemsidor eller twitter och facebookkontakter man vill. Om de hänger på skapar de ett eget inlägg, där de uttrycker sin egen åsikt i frågan, samt citerar avsändarens åsikter eller länkar till denne. Sedan skickar de vidare till näste man. Et cetera, och alltid med samtliga länkar till alla tidigare blogginlägg. Då kan det bli riktigt stort.

Förslag på innehåll: En kort beskrivning av vad man anser är Näthat, samt en metod för att komma till rätta med det.

Är ni med på detta, Svensson, Helena Palena, Flashback, Fria Tider, PI, Affe, Oskorei, Underdånigast, Alexander, Robsten, Milld et cetera?

Gotiska Klubbens definition av Näthat: Dels en omskrivning för de ofta nätbaserade åsikter gammelmedia inte längre klarar av att bemöta eller hantera, dels en nätbaserad form av ungefär samma slags hat och respektlösa drevmentalitet som kvällstidningsjournalister ofta levererat i gammelmedia.

Förslag till åtgärd mot Näthatet: Moderera hårdare och kommunicera med läsarna, ha tydliga regler för kommentarer och tveka inte att kasta ut dem som hatar för mkt eller som medvetet bryter topic. Och glöm inte att berömma allt som du tycker är bra. Det är artikelförfattarens och bloggarens privilegium att skapa stämningen runt sin egen artikel.

ref: svd svd

Written by gotiskaklubben

2 september, 2011 den 12:04

Publicerat i Gotiska Klubben

23 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. SvD har idag en bra krönika i ämnet:

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/aven-det-stotande-fortjanar-skydd_6447922.svd

  Journalisten Anders R Olsson säger bl a: anonymitet hör till internetsurf, att göra användarna icke-anonyma är tekniskt svårt/omöjligt – – – lite ”nätslödder” får man stå ut med, ungefär som övriga icke önskevärda företeelser som snatteri, trafikolyckor etc – – – om man ger sig tid att kommunicera med föregivna näthatare uppstår ändå dialog, det är ingen mur av hat.

  På det hela mycket balanserat och bra. Får se om det tar skruv eller om det som vanligt är locket på och massmedia har alltid rätt.

  Gk sa: Jag tror många inom gammelmedia känner sig alltmer ute, både intellektuellt och ekonomiskt. Fick jag välja på att satsa mina pengar i Flashback, Facebook, Google, Svd eller Dagens Nyheter skulle inte valet vara så svårt.

  ”Näthat” har blivit ”Näthatarnas” (pk-isterna) kontringsord till ”PK”, men det lär inte leva så länge till eftersom substansen i ordet varken är sanningsenlig eller tillräcklig för att hålla intresset uppe. Jag vet inte hur gammelmedja ska lära sig att hantera och utnyttja interaktiviteten, men de av dem som ska överleva lär bli tvungna att lösa det problemet.

  Gammelmedias enda konkurrensfördel idag, som jag ser det, är svenskens patologiska och nära nog genetiskt betingade auktoritetsdyrkan.

  svensson

  7 september, 2011 at 07:08


Kommentarer är stängda.