Gotiska Klubben

”Näsan” av Nikolaj Gogol

”Näsan” av Nikolaj Gogol(1809-1852)

Storyn: en barberare hittar en näsa i sitt morgonbröd, hans fru börjar genast att gräla på honom och han ger sig ut på stan och försöker förgäves att göra sig av med den för att slippa att råka illa ut…men!…och samtidigt vaknar en ämbetsman utan näsa och blir både ursinnig och förtvivlad. Han ger sig även han ut på stan för att söka hjälp hos den maktelit han själv hör hemma i: polis, militär, domare, läkare. Men ingen kan hjälpa honom. I en kyrka träffar han dessutom på den försvunna Näsan, välklädd och arrogant, och han skäller ut honom efter noter…men då!

Vad ska man säga om ”Näsan”? Jo, detta är surrialism femtio år innan Rimbaud och Lauteramont, psykoanalys sjuttio år innan Freud. Är det verkligen pitten som avses? Nja, näsan kunde lika gärna kunnat symbolisera ryggraden – det finns säkert något gammalt ryskt ordspråk som talar om att ”tappa näsan”  eller ”sakna näsa”. Vad vet jag.

Kanske är det den ryska folksagan som hallucinatoriskt infilterar Gogols realistiska satir över ett ämbetsmannastyrt Ryssland. Vad vet jag. Men skrattar gör man. Fullt i klass med Swift och Cervantes.

Dostojevskij lär ha sagt att den ryska litteraturen började med Gogols ”Kappan”. Läs den också. Och ”Revisorn”. Och ”En dåres anteckningar”.

Undrar hur man skulle kunna planka denna novell eller åtminstone dra fördelar av dess symbolik? Här följer ett smakprov ur ”Näsan”:

”…När han skurit kakan i två hälfter upptäckte han något som lyste vitt mitt inne i brödet. Ivan Jakovlevitj petade försiktigt med kniven och kände med pekfingret:

– Det är hårt och fast! Vad kan det vara för nåt, sade han för sig själv.

Han stack in fingrarna och drog ut – en näsa! Nu svek modet Ivan Jakovlevitj. Han gnuggade sig i ögonen och klämde på sin upptäckt. En näsa! Jo, det var faktiskt en näsa. Och inte nog med det, den verkade bekant också. Skräcken var målad i ansiktet på Ivan Jakovlevitj. Men den fasan var inget mot den vrede som nu skakade hans hustru:

– På vem har du skurit av den där näsan? skrek hon ursinnigt. Skurk! Fyllesvin! Jag ska skicka polisen på dej. En sån rövare! Från tre offer, som du brukar raka, har jag redan fått höra att du river och sliter i näsorna, så att dom nätt och jämt hänger kvar i roten.”

 

Written by gotiskaklubben

17 oktober, 2011 den 11:59

Publicerat i Gotiska Klubben