Gotiska Klubben

Jonas De Geer och svenskheten

Sitter och funderar på denna mkt välformulerade mening av Jonas De Geer ur boken ”Motströms Skriftställning i urval 1986-2008”:

”Jag är inte nationalist för att jag är stolt över mitt folk. Jag är snarare nationalist för att jag skäms över mitt folk.” ref

Låt oss först slå fast att det är ett mkt starkt citat som får oss, eller åtminstone mig att rycka till. Det skulle kunna varit skrivet av någon av de riktigt stora och stormiga europeiska diktarna eller av någon av de stora politiska ledarna.

Har Jonas De Geer kanske lånat ett klassiskt citat och fixat till det litet? Aha…

Vad menar han egentligen? Är det inte schizofrent, motsägelsefullt, litet von oben och föraktfullt? Eller är det helt sant och kristallklart det han säger, ja  rent av profetiskt  i all sin tvetydighet?

”Jag är inte nationalist för att jag är stolt över mitt folk. Jag är snarare nationalist för att jag skäms över mitt folk.” ref

Hur uppstår nu en sådan mening hos en författare/poet/tänkare? Som en organisk explosion av vrede, bitterhet och nyfunnet hopp, eller som en intellektuell och klinisk analys av en människa i ett utsatt läge? Det vill jag veta, Jonas!

Mitt eget liv kan delvis sammanfattas som en parafras på Jonas ord, eller rättare sagt något som uppstod och blev min verklighet efter att jag insett – med kropp och själ och hjärta – att Sverige och Stockholm bara var chimärer – och att det därför blev sekundärt för mig att bli nationalist,  att separatist var ett ord som passade mitt tillstånd bättre:

Jag blev got för att jag inte stod ut med mitt folk. Jag blev got för att jag skämdes över svenskarna och svenskheten.

Jonas, är svenskheten bara en bluff som makthavarna tvingat på oss och som därför, hur sorgligt det än kan tyckas, är på väg att försvinna? Är det inte snarare de olika delarna av Sverige, som ska rädda oss? Och hur fan ska vi få alla dessa regionala identiteter att samverka?

Enligt nedan citat från Fredrik & Henrik Lindströms ”Svitjods undergång” finns det åtminstone två svenskheter, den östsvenska och den västsvenska. Vilken svenskhet identifierar du dig med, Jonas? Och vad säger du om Lindströmmarnas i mitt tycke intellektuellt ohederliga och fega slutsats?

* * * * *

”osunda rasbiologiska kopplingar…”

”…Sydväst (götarna) har alltid stått mot nordost (svearna). Denna motsättning kan vi fortfarande se många spår av, inte bara i de svenska dialekterna. När man gjort antropologiska försök att dela in den svenska folkstammen har man sett samma skiljeline. Dessa diskuteras sällan idag, på grund av alla osunda rasbiologiska kopplingar. Synnerligen förståligt…”

”…men det finns ändå ett vetenskapligt intresse i dem när det gäller historiska förållanden. Undersökningarna pekar på att två olika folk en gång befolkat Mälardalen respektive Götalands slättbygder. Det finns också många exempel på hur Sydvästsverige ännu idag statistiskt skiljer sig från landets övriga nordöstra del.”

”Vi skulle med andra ord, även om vi inte visste någonting om vår äldre historia, faktiskt kunna gissa oss till att vårt land är skapat ur två olika folk och kulturområden. Mentalitetsskillnaden mellan t ex stockholmare och göteborgare är kanske inte bara modern jargong, utan kan delvis bottna i motsättningar vars rötter är äldre än städerna själva…” ref

Written by gotiskaklubben

8 november, 2011 den 16:37

Publicerat i Gotiska Klubben

27 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Apropå – ”Jag är inte nationalist för att jag är stolt över mitt folk. Jag är snarare nationalist för att jag skäms över mitt folk.” – så undrar jag över ifall vederbörande känner till det urgamla tänke- och talesättet: ”Det Wi säger om någon eller några andra – det säger Wi ju ALLTID mer eller mindre om oss själva också – och ej alls så sällan minst lika mycket !”

    Josef Boberg

    8 november, 2011 at 16:54

  2. Jag känner precis som Jonas De Geer. Hur kan ett folk ha förvandlats till ett så självföraktande, självförminskande, självförnedrande, masochistiskt, och äckel-fjäskande folk som det svenska? När t.ex. en svensk ungdom utsätts för förnedring och våld av en inflyttad ligist, ja då springer vuxenvärlden ut till den sistnämndes försvar! Jag kan helt enkelt inte förstå mekanismerna bakom detta.

    Non serviam!

    8 november, 2011 at 18:16

    • Sant! Kunde inte formulera det bättre själv. De enda svenskar jag numera respekterar är de nationella/nationalistiska samt personer som ”Non serviam”, personerna bakom gotiska klubben o.dyl.
      samt kristna invandrare som förstår betydligt bättre än fegissvensson vad rätt och fel är.
      Skulle dock tro att vi sammanlagt är ett par hundratusen, men vi behöver gemensam media, det är det som saknas. Media styrd av judiska svenskar kommer aldrig att lyfta fram oss.
      När kommer den första riktiga svenska dagstidningen och första riktigt svenska TV-kanalen? Vi väntar spänt! Finns en del som talar att det kan vara på gång.

      Gustaf

      8 november, 2011 at 21:32

      • Internet är vår media. Sluta se papperstidningar och TV som idealmedia typ 1. DN och SvD kommer snart att bli gratistidningar, ingen vill längre betala för deras tjänster.

        svensson

        9 november, 2011 at 08:31

        • Och i så fall, varför finns en kompakt majoritet i Riksdagen för att fortsätta detta vansinne?

          Non serviam!

          9 november, 2011 at 11:02

      • En kristen, värdekonservativ och nationell nättidning och TV kanal som bland annat har som fokus att blottlägga juden. Det vore något. Lite som Brother Nathanael Kapner. http://www.realjewnews.com/

        Sten

        9 november, 2011 at 14:02

  3. Såg något från Genetiska I Uppsala, det är inte bara en skillnad i ursprung mellan Svear och Götar. Det verkar som om Skåningar och Folket i Götaälvdalen är ytterligare några andra stammar. ”göteborgarna” har delvis samma ursprung som folk i Nildalen (Hasse Alfredsson visste inte att det var kul på riktigt) Skåningarna och sydsamerna delar tydligen vissa gener.

    Helt klart är vi alla är ursprungsfolk/urfolk trots att vissa stammar söker envälde över detta begrepp.

    Nu har det blivit så att det t.o.m. är lagfäst att vissa etniskagrupper har privilegier tack vare sin ras-etniska tillhörighet. En total paradox nu när alla ”gillar lika”

    Själv tog jag ett gen-test , mitt ursprung är det stenålders och jägarfolk som fanns i nordeuropa från start efter istiden. ca 40-45% av Svenskarna lär vara av samma ursprung-tala om urbefolkning!

    GPB

    8 november, 2011 at 21:13

    • GPB: vilken instutition kontaktas om intresse finns för dylik undersökning?
      Tacksam för svar.

      3ichenblatt

      9 november, 2011 at 09:45

      • Det finns flera på nätet, googla på ”DNA check up” Mina tops skickades till USA. Har sett reklam för detta på National Georafics hemsida om jag inte missminner mig. De kollar dina djupa anor både på fädernet och modernet. På könskromosomerna finns det ”markörer” som hänger med generation efter generation, genom dessa markörer kan man se hur ofta ”arvet” muterat, Nord – europeer verkar vara mest muterade om man som lekman kollar en lista över de äldsta och yngsta ”markörerna”. I Afrika finns de älsta mest ursprungliga – säger jag utan att veta till 100% Men det finns säkert 100 tals personer som vet hur det förhåller sig, så det kommer säkert några lärda -men förhoppningsvis inte tillrättalagda korrektioner.

        Denna forskning är mkt omfattande, trots detta så talas det sällan om alla intressanta resultat. Medan mkt av ”flumforskningen” får onormalt stor media. Typ ” barn med läs och skrivsvårigheter klarar inte högre utbildning”

        Vad jag förstår är Sverige en nation i framkant vad gäller genetiken, en liten knorr i sammanhanget är ju att det Gamla och av socialdemokraterna/centern grundade Ras Biologiska Institutet I Uppsala, numera omdöpt till -trot jag- Genetiska instutitionen är ledande inom genetisk forskning.

        GPB

        10 november, 2011 at 20:47

  4. Mycket tänkvärt…I vanlig ordning.

    gautthiod

    8 november, 2011 at 23:34

  5. Det är givetvis endast en nordisk federation som kan rymma starka regionala identiteter. Sveaväldet är förverkat…

    gautthiod

    8 november, 2011 at 23:44

  6. Så hur hur förtryckta har de Nordiska folkslagen varit i denna Sverigeunion?
    Vilket folkslag är det som tuktar de andra?

    Okej!

    9 november, 2011 at 00:49

  7. Med all respekt för både Jonas de Geer och Goten tycker jag att det både är drygt och kverulant med dessa generella uttalanden om att skämmas över svenskarna.
    Får en känsla att uttalandet mest bygger på studier av degenerarade, fåfänga och urbana medelmåttor från våra storstäder. Man borde väl åtminstone ha bekantat sig med mer rejält folkvirke innan man tillåter sig att generalisera svenskarna på ett så nedvärderande vis ?

    Markus Andersson

    9 november, 2011 at 01:30

    • Markus -ligger mycket i vad du säger, det som talar emot dig är dock valurnorna. Men vem vet, kanske har det rejäla folkvirket lugnt avvaktat och bidat sin tid, kan mycket väl vara så. Och då kan allt ske betydligt snabbare än väntat. Skulle inte förvåna mig.

      Gustaf

      9 november, 2011 at 05:35

      • Jovisst, valurnornas resultat är sorgligt men säkert missvisande. Och valurnorna liksom valsedlarna är till sin natur falska och tack och lov säger inte en människas valsedel i handen särskilt mycket om människan som bär den, åtminstone inte bland hederligt folk. Jag menar att vi ska komma ihåg alla människor i vårt land som dagligen går upp tidigt på morgonen och fortfarande ser till så allt från industri, jordbruk, transportsystem, mfl fungerar. Från gammelmedia klagas det på att vi är svenskar är lata, sjuka skattefuskare och det är alltid med en väldigt kärlekslös ton som svenskarna kommer på tal. Vi är som vi är, kanske inte mycket bättre eller sämre än kineser, norrmän och rumäner, men stor flertalet förtjänar dock respekt.

        Markus Andersson

        9 november, 2011 at 15:21

    • Nej, du ser inte problemet i sin hela omfattning. Vi talar om ett politisk, kulturellt och socialt etablissemang som ständigt överöser svenska folket med propaganda. Varje ”dissident” får löpa gatlopp i massmedia, ingen opposition tolereras utöver vad som krävs för att åtminstone ge intryck av att vi har demokrati i landet.

      Varje incident som involverar en utlänning (t.ex. den avlastade ”11-åringen”) genererar ett ramaskri från pressens sida. Ingen kan stå emot eftersom det måste beskrivas som ”rasism”.

      Eller ta detta med hatbrott. Det begås hatbrott var eviga dag i Sverige, brott som aldrig skulle rubriceras som detta. Och anledningen är att det är utlänningar som begår hatbrott mot svenskar… Svenska folket existerar inte ens enligt vår statsminister. Och således existerar heller inte någon rättvisa för svenskar i denna fråga.

      Vi talar alltså inte om några ”degenererade storstadsmänniskors” fantasier här. Vi talar om ett helt samhällsklimat.

      Non serviam!

      9 november, 2011 at 10:59

  8. Jag får kommentera i all hast och kanske återkomma senare under kvällen.
    För att först svara goten om hur det kom sig att jag formulerade det där – nej, det var varken en distanserad kylig analys eller ett ”utbrott” av något slag. Det var en reflektion över varför man är engagerad i en i dagens läge rätt otacksam sak.
    De som tror att det är menat som en överlägsen fnysning missupfattar helt, vilket framgår av vad jag säger omedelbart efteråt i det där talet, nämligen att vi väljer vårt folk lika lite som vi väljer vår familj. Det faktum att vi svenskar faktiskt har förfallit (här håller jag inte med Markus Andersson om att det skulle finnas någon sorts oförstört ”folkvirke”, rötan når, i olika grad, överallt) så är det ens plikt att arbeta för sitt folks återupprättelse.

    Jonas De Geer

    9 november, 2011 at 12:15

    • Jag menar inte oförstört men relativt friskt om än vilselett i några avseenden. Låt oss heller inte i sammahanget glömma att hälsan tiger still.

      Markus Andersson

      9 november, 2011 at 15:02

    • @ Jonas De Geer

      Stort tack för svar och engagemang, Jonas. Och tack alla som kommenterat eller länkat till denna artikel. Detta är alltså enbart en delfråga i en längre intervju/samtal med Jonas De Geer. (En intervju som jag initialt trodde skulle klaras av på en kvart, men så var det inte: Jonas har långt mer att säga än jag tidigare insåg.)

      De sista orden i ditt svar, Jonas, ”att arbeta för sitt folks återupprättelse”, är en utmärkt övergång till nästa fråga som publiceras här på GK eller mejlas till dig. Den frågan har sin utgångspunkt i denna artikel av dig på Motpol: DISKUSSIONSUNDERLAG.

      Frågan blir ungefär så här: Jo, Jonas, slaget om Sverige är redan förlorat till en viss del, så hur kan vi rädda några av spillrorna hos våra landsmän och inom oss själva?

      Har du fler förslag till önskvärt och konstruktivt beteende hos alla som håller med dig i denna fråga? Från vilka filosofer, tänkare utgår du?

      Men jag återkommer med mer utvecklade delfrågor angående detta, så du behöver inte kommentera denna kommentar om du inte hinner eller vill. Vi har gott om tid, som du skrev i ett mejl.

      Må väl 🙂

      gotiskaklubben

      11 november, 2011 at 12:40

      • Kort, sent, skissartat svar då, Goten.

        En första sak är att alla medvetna människor måste göra sig så självständiga som möjligt gentemot systemet. Om det så bara handlar om att vidarebefordra kunskaper och färdigheter som inte filtrerats via regimens indoktrineringsanstalter (skolor och universitet).
        En andra är, som jag skriver i bloggen du länkar till, att folk knyter kontakter, träffas, umgås och bygger relationer som står utanför systemets kontroll.

        Visst, vi är hjärntvättade till att automatiskt förkasta all substantiell kritik av våra makthavare som paranoia, men man måste vara bra dum för att i dagens läge tro att våra ”folkvalda” har reell makt över den politiska eller ekonomiska utvecklingen, att de har tillstymmelse till integritet, att etablissemangsmedia inte ljuger konsekvent eller att bankerna känner samhällsansvar.

        Så vad göra?

        Rusta sig mentalt. Jag vill inte låta för apokalyptisk, men vi har riktigt tuffa tider framför oss. Västerlandets kristna tradition som förmenats oss, i all sin rikedom och allt sitt djup, kommer sannolikt inom en inte alltför avlägsen framtid inte att vara en religiös/ideologisk/kulturell preferens, utan återigen den vitala pulsådern för många.

        Men jag har givetvis inte på rak arm några patentlösningar för hur man ska tackla en kärv samtid och en dyster framtid.
        .
        En sann kontrarevolution behövs; vad gäller värderingar och prioriteringar, livssyn.

        Jonas De Geer

        13 november, 2011 at 01:34

  9. Inte svårt att förstå vad Jonas De Geer menar och inte svårt att hålla med. Av hela mitt hjärta skulle jag önska att Sverige inte drabbades av krig, men något litet minns jag hur det var under andra världskriget, särskilt som jag är så gammal att jag är född innan det brutit ut. Helt klart är att en helt annan anda rådde under min barndom och ungdom i jämförelse med den som råder nu. Tänk att folk ur min egen klass, arbetarklassen, i början på 50-talet kunde säga att ”vi har det för bra”! Man underförstod att Sverige kommer att få betala.

    senex

    9 november, 2011 at 12:48

  10. JDG skriver ju ”Det faktum att vi svenskar faktiskt har förfallit” ovan. Observera ”vi”. Jag tror inte det är möjligt att inte färgas av tiden man lever i. Om tiden är förfallen så tenderar vi att dras ned av den, fast man kan ju åtminstone försöka streta emot.

    Det där citatet gjorde intryck på mig också, när jag hörde det första gången. Jag tycker det är bra sagt. Jag uppfattade det inte som överlägset. Fast jag lever i en liten stad och tycker att många här är jordnära och mindre urspårade än i de större städerna, där jag också har bott (både i Stockholm, Göteborg och Malmö). Men folk är inte politiskt medvetna här. Med det menar jag att mycket få aktivt försöker sätta sig in i olika frågor. En fördel med mindre städer är dock att det finns betydligt färre pk-fanatiker här än det finns i storstäderna, enligt min erfarenhet.

    Nordbo

    9 november, 2011 at 23:10

    • Nu blev det han skrev visst ”nedan”.

      Nordbo

      9 november, 2011 at 23:11


Kommentarer är stängda.