Gotiska Klubben

Goterna skapade ordet Gud

Wulfila talar med goterna
Det svenska ordet ”Gud” eller engelskans ”God” är gotiskt. Goterna har alltså givit kristendomens Gud ett gotiskt namn. Även judar & muslimer använder idag ordet som namn på sin egen gud, eftersom ”Gud” är ett vedertaget internationellt namn för en monoteistisk gud.

Wulfila, ”Den Lille Vargen”, var en gotisk arianist. Han lärde sig snabbt, trots goternas muntliga tradition, att behärska skriftspråket, och översatte Silverbibeln till gotiska på 300-talet. Han uppfann därmed det gotiska skriftspråket.

Arianisterna, som oftast var goter, menade att Gud var en och inte tre. Därför förföljdes de av katolicismen efter kykomötet i Nicea 325.

Detta kan vara en av förklaringarna till vikingatågen som inträffade flera hundra år senare. Det kan ha antingen ha handlat om hämnd från återinvandrade goter, eller  rädsla för att den kristna expansionen skulle ta kontroll över Norden och dess intresseområden.

Så varifrån kommer då detta goda gudanamn ”Gud”? Tja, vad tror ni? Från ǥuđan, Wodan, Oden och hans binamn Gaut naturligtvis.

Goterna är det enda folk i hela Europa som tagit sitt namn efter sin egen Gud. Deras språk är det äldsta germanska språket och gotiskan var sannolikt muntligt välutvecklat långt innan goterna satte sin fot ute i Europa. Gud utgöt göter, jutar och gutar. Och Gaut kom från Norden. Att goterna kom från Scandia är vedertaget som trolig hypotes i alla länder utom i det land därifrån de kom: Götaland/Sverige.

svd

Written by gotiskaklubben

8 december, 2011 den 14:28

Publicerat i Gotiska Klubben

10 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Gapt (som nämns i samband med Sueno), Jafet…Den gotiska historien är lång.

  gautthiod

  8 december, 2011 at 14:08

  • Låter spännande. Berätta mer, gärna med källor och länkar.

   gotiskaklubben

   8 december, 2011 at 14:41

   • Jag syftade mest på Johannes Magnus något överdrivna tes om Gog och Magog, och om göternas rötter i Bibeln. Oavsett så är den historiska betydelsen av goterna förbisedd, även på kontinenten. Isidore av Sevilla anses ju ha samarbetat med den gotiska aristokratin och lagt grunden för post-romersk regeringsform. Det var ju goterna, som bekant, straffade Roms dekadens och förfall och ledde det tillbaka till högkulturen. Det var även goterna som initierade Reconquistan och räddade den Iberiska halvön från muslimerna.

    Är det åter dags för goterna att rädda Europa från kaos och barbari?

    http://en.wikipedia.org/wiki/Magog_%28Bible%29

    http://en.wikipedia.org/wiki/Isidore_of_Seville

    gautthiod

    8 december, 2011 at 15:29

    • Jag tror nog inte så mkt på Johannes Magnus teser i den frågan. Han hade sina skäl.

     Men jag tror däremot inte att det är osannolikt att goterna kommer att återuppstå i en eller annan form och kanske rädda Europa. Framtiden vet bäst. Torsken kommer och torsken går. Så varför inte även goterna. Kanske kommer det amerikanska goter hit när läget blir ännu mer allvarligt. Kanske ryska.

     Har letat och letat och letat efter en artikel på engelska som jag såg för några år sedan på Nätet. I den talar några engelsmän om att det var goternas syn på demokrati som låg till grund för det engelska parlamentet. Det är oerhört spännande.

     Idag är det väl enbart Schweiz som har en demokrati som ligger i närheten av den gotiska demokratin.

     gotiskaklubben

     8 december, 2011 at 16:01

     • Ja, de ryska goterna är ju redan här 🙂

      gautthiod

      8 december, 2011 at 16:16

 2. Fin bild. Fin text. Rolig, (eller kanske sorglig?), avslutande mening:…” Att goterna kom från Scandia är vedertaget som trolig hypotes i alla länder utom i det land därifrån de kom: Götaland”…….

  Josefina Bergfast

  8 december, 2011 at 18:49

  • Tack. 🙂 Texten tog tio år att skriva. Men nu håller den. Det är bara att vänta ut arkeologerna – om inte de stoppas av politiska skäl.

   gotiskaklubben

   8 december, 2011 at 18:56

 3. Ordet lär komma ifrån att gjuta, samma ord som goterna kallade sig själva?

  MartinA

  8 december, 2011 at 23:31

  • Götiskt betydde förr i tiden något ursprungligt. Jag är själv med i en götisk historisk förening, Götiska Förbundet, som sysslar en hel del med medeltida studier. Jag tycker att detta verkar som en renässans för åsikterna som vann spridning under sextonhundratalet i kretsarna kring stormaktstidens kungar. Dom här tankarna var dåtidens ideologi!

   Asgeir

   9 december, 2011 at 06:06

   • Liksom tors hammare påminner om en minifallos. Goterna framstår som ett folk som höll ögonen på bollen, om mansäger så.

    jostein

    9 december, 2011 at 21:27


Kommentarer inaktiverade.