Gotiska Klubben

Svensson om Frans G Bengtsson och Peter Englund

Trevlig Peter Englund-slakt av Lennart Svensson i en artikel om Frans G Bengtssons essäer i Kulturen:

”Peter Englund i ”Poltava” försöker sig också på lite lagomdiktande när han antar hur det kan ha sett ut med framryckande karoliner där och där, med markeringar som ”man kan föreställa sig” osv. Det är den moderna formen av historia som skönlitteratur, dock en aning stelt och utan den nerv som Bengtsson hade…Englunds normala tonläge tycks mig vara ångest och indignation: efterkrigstid, trotskism och nihilism sätter sina spår. Då blir det svårt att efterlikna Bengtsson.”

Den dagen dröjer inte länge innan såna 08-fittor som Peter Englund kräver att Narvavägen ska byta namn till Poltavagatan. Englund är en klassisk svensk opportionist, det är inte mkt mer att säga om henom.

Written by gotiskaklubben

13 mars, 2012 den 19:21

Publicerat i Gotiska Klubben

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Tack för detta. Ja jag har längre retat mig på Englunds stil. Den kommer snart att vara oläslig. Det måste till mer än ”stilmässig briljans”, ångest och musköter för att ta sig fram i det nya paradigmet.

  svensson

  14 mars, 2012 at 06:52

  • Englund har bitvis varit en bra stilist, men det är något hos dessa människor ( Lönnroth, Harrison) som är så in i helvetet inlåst inom ramarna för vad som får och kan skrivas att det blir outhärdligt att läsa.

   För övrigt har jag inte läst Bengtssons essäer, men blir nyfiken på att göra det.

   gotiskaklubben

   14 mars, 2012 at 07:32

 2. Har läst Englunds ”Ofredsår”, ”Poltava” samt ”Förflutenhetens landskap” och har tröttnat på en hel del i hans författande där han ofta underminerar de insatser som svenskarna gjorde på slagfältet både i trettioåriga kriget och under det stora Nordiska kriget. Han tassar lite runt vissa händelser för att inte väcka PK-björnen och riskera att ”underblåsa rasistiska strömningar”.

  Det går inte att jämföra Englund och Bengtsson.

  skewed

  15 mars, 2012 at 23:44


Kommentarer inaktiverade.