Gotiska Klubben

Feministen Anders Breiviks psykologiska tillstånd

Är Breivik feminist? Varför ler han annars som en kvinna?
Är Anders Breivik ett unikum, på vilket inget biter? Kanske det.

Ska bli spännande att följa rättegången idag. Breivik ler, skrattar, gråter om vart annat. Han är mkt närvarande och all hans närvaro handlar om en enda sak: honom själv.

David Bowie sa en gång, tror jag, att Hitler var den optimale konstnären. För detta fick Boiwe mkt skit, ja han blev nästan helt utfrusen i England under en tid. Själv kan jag inte längre frysas ut och frågan blir så här:

– Är Anders Breivik den optimale författaren, den som får sitt mästerverk uppläst och recenserat in i minsta detalj av en hel värld.

Kanske är det så. Denna reflektion hade nog passerat i Israel, i USA, i Danmark, i Tyskland, och kanske i Frankrike, men knappast i Stockholm eller i Oslo.

En psykiatriker konstaterar i SvD är Breivik inte är pyskiskt sjuk. Låter rimligt, psykopater och narcissister är alltför upptagna av sig själva och sina behov för att hinna med några psykiska problem. Om jag känner igen mig själv? Jo tack. 🙂

En nämndeman har visat prov på människokärlek och velat döma Breivik till döden. Genast kommer hönsflocken och börjar kackla.

Mitt intresse för Anders Breivik är nästan uteslutande psykologiskt. Även om det också är intressant att konstatera att media saknar kapacitet att analysera de olika beståndsdelarna av hans ideologiska motiv. Det finns en hel del tabuämnen i hans Manifest 2083.

Megalomani. Begreppet Hybris. Att tro/anse sig tillhöra gudarna. Begreppet avskaffades av kristendomen när de tvingade människor att tro på myten om Guds son.

Paranoid? Alla egna företagare är paranoida. Men det fattar varken flocken eller anställda psykiatriker.

Nej. Man måste nog ha läst och levt nordisk och grekisk mytologi för att greppa vidden av Breiviks inre värld.

Kanske även kristen. Finns nog bara ett sätt att bringa Breivik ur ballans: ta in hans mamma.

Written by gotiskaklubben

17 april, 2012 den 06:04

Publicerat i Gotiska Klubben

21 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Kan ”materialister” förstå sig på ”idealister”?….

  Den ”krassa materialistiska människosynen” ser väl enkelt och bekvämt på alla ”idealister” som mer eller mindre ”galna”….? Utan ”pardon”……?

  Josefina Bergfast

  17 april, 2012 at 08:17

  • Ps.

   Man behöver nog inte glömma bort mitt i all bedrövelse för de anhöriga som förlorat sina ungdomar, att Breivik själv var en ungdom vid attentatet mot WTC? Brevik som många andra har uppenbarligen reagerat extremt starkt och chockartat på händelsen?

   Hela USA gick ju ut i krig p.g.a. den?

   Att vara ca 22 år gammal är att befinna sig i en relativt känslig ålder för de flesta. När någonting så dramatiskt inträffar som bombningen av WTC, som faktiskt skakade om en hel värld, så kan man nog räkna med att en del med en viss problematik och överkänslighet kan reagera med olika sjukdomsliknande tillstånd, liknande paranoja eller fanatism och liknande?

   Att USA gick in i Irak och Afghanistan och började bomba och samtidigt gjorde uttalanden som: ”De som inte är med oss är emot oss”, kan nog en del överkänsliga överreagera inför eller utveckla extremistiskt tänkande kring?

   Många människor blev nog uppskärrade av händelserna och de efterföljande krigen och förväntade sig kanske att ett tredje världskrig var på gång?

   Attackerna mot de muslimska länderna och USA´s ”jakt på terrorister” förde med sig att det samtidigt skapades en mängd flyktingar som vällde in i Norge. Kanske också de då ”potentiella terrorister”? Det uppstod tydligen också olika obehagliga situationer för Breivik i mötet med muslimer?

   Man kan kanske, mot denna bakgrund och mycket mer, delvis ha en viss förståelse för hur Breiviks ”extremism”, och kanske delvis ”paranoida” vilja att ”göra någonting” åt det som han såg som en ”hotfull framtida situation” för hans Norge utvecklade sig? Kanske det i hans fall också växte fram till ett stegrat behov som blev ”fanatiskt”?

   Detta tillstånd och denna desperation fick en hel del näring av argumentationer av olika slag som förts av olika islamkritiska bloggare.

   T ex då av en bloggare som nu vill såga Breivik rakt av på ett lite kallt och hårt sätt? Som vill totalförneka att hans eget bloggande skulle ha kunnat ha någon som helst delpåverkan på en sådan ung och uppenbarligen överkänslig person som Breivik? Sådana bloggare som verkligen har velat fokusera på islams problematiska och svåra sidor samt på de totalitära och icke-demokratiska sidorna som de ser det, som också verkar finnas inom islam, och som på sina bloggar uttryckt sin egen avsky, och kanske också rädsla för islam som ”ett hot mot västvärlden”, har nog påverkat mer än de kanske vill kännas vid?

   Det är eller kan vara delvis skrämmande beskrivningar och analyser hos dessa bloggare som i olika grader, hatdimensioner och avståndstagande i sin tur kan framkalla både hat, fruktan och ilska, ja, paranoia, hos känsliga ungdomar? Och särskilt kanske hos sådana ungdomar med komplicerade förhållanden, t ex en särskilt trasslig uppväxt, som verkar vara fallet hos Breivik?

   Att det då hos unga, känsliga, desperata, förtvivlade och halvt hysteriska män kan växa fram viljor att utföra desperata, förtvivlade, hysteriska och paranoida, men ur deras vinkel till viss del ”heroiska”, handlingar, i tron att dessa handlingar skall få förändringar till stånd som då förbättrar, som de då själva ser det, ”det allvarliga och akuta läget”, är nog egentligen ingenting nytt i historien?

   Världen har ju erfarit flera revolutioner, inbördeskrig, samt religionskrig, (30 åriga kriget), och konflikter av olika slag, så det har ju mer eller mindre alltid funnits krig i olika former.

   Att Breivik har ”försvunnit” in i någon slags ”Tempelriddarideologi”, är kanske heller inte så konstigt då ju både böcker och filmer om Da Vinci Kod och Tempelriddare och allt möjligt annat i den vägen, också har funnits som kulturell påverkan under de senaste decennierna?

   Att flera faktorer förevarit som medverkande bakgrundsorsaker till att Breivik klivit över gränsen för det acceptabla i en demokratisk ordning och utfört ett blodigt attentat mot försvarslösa ungdomar, ”politiska motståndare”, beror nog på flera faktorer.

   Att de bloggare som bloggat om islams ”farlighet” nu delvis föraktfullt verkar vilja förklara Breiviks fall genom att totalt försöka karaktärsdöda hela hans person som ”alltigenom ond eller illvillig”, eller ”beräknande elak” eller liknande, även om man naturligtvis kan totalfördöma hans handlingar, är kanske att vilja göra det lite väl enkelt för sig?

   Eller det är kanske att vilja skjuta ifrån sig all eventuell delpåverkan och delansvar till att det utvecklats det slags tänkande som i förlängningen verkar vilja åstadkomma just det som då i Breivik åstadkom? Handlingarna som Breivik utfört kan kanske inte så enkelt förklaras bero på rätt och slätt enbart en ”självdyrkan”, eller endast ”en dröm om att själv vilja stå i rampljuset” och ”narcicissm” samt ”trolig scitzofreni” m.m., även om dessa sidor kanske också kan finnas hos Breivik?

   Människor som genomgående har en krass materialistisk människosyn har nog kanske särskilt svårt att kunna förstå sig på ”idealister” av olika slag, och kan nog ha tendenser till att vilja beskriva all form av ”idealism” som ”galenskap” därför att den framstår så i deras ögon eftersom de själva inte tänker på ett idealistiskt vis?

   Men ”idealistiska” sidor kan även finnas hos många andra unga människor i större eller mindre grad då många ungdomar nog lever i en aggressiv, konkurrerande, tävlande, prestationsinriktad och ”idoldyrkande” värld och att idealism och viljor till att ”göra världen bättre” ofta just finns hos ungdomar?

   Kanske är alla som deltar i krig mer eller mindre ”sinnessjuka”? Och det är väl oftast de unga ”soldaterna” som är beredda att ”dra ut i krig” för den ”goda sakens skull” och till ”försvar för folk och nation”?

   Sorgligt nog verkar de som att många i alla fall bli det när de återvänder från sina krigsuppdrag?

   Tydligen begår ett större antal amerikanska soldater självmord när de återvänt hem från krig än det antal som dör i själva kriget…..

   Josefina Bergfast

   17 april, 2012 at 18:21

   • Breivik är en konstruktion. Inget är äkta i vad media har plikttroget rapporterat om honom och allt som plötsligt har blivit känt om honom bara efter några dagar. Han var ett verktyg och sådana ohyggligheter som ett massmord på 96 ungdomar verkar vara helt ok. Vi lär aldrig veta verkliga orsaker till dådet. En ensam mördare…igen. En teori (konspirationsteori egentligen) verkar det vara och kommer att förbli.

    zew

    17 april, 2012 at 22:51

    • Zew: Propagandaministeriet arbetar just nu för högtryck och det känns omöjligt att andas i närheten av denna skådeprocess, men låt oss se vad som händer. Något radikalt ifrågasättande eller några kraftfulla initiativ för att få verklig klarhet kring Norgeattentaten är knappast att vänta från vår del av världen. Både Norge och Sverige är små lydstater i ett jätteimperium.Svenskarna är dessutom av tradition ett av de mest servila folken i världen. Men redan har ju flera meriterade och skarpsynta skribenter och samhällsdebattörer från utlandet radikalt ifrågsatt axiomen för detta terrorattentat. Den gamla progressiva judiske skribenten Steve Lendman till exempel menar att Utöya och bomberna i Oslo var ett typisk falsk flaggattentat, precis som Richard Cottrell, Tarpley mfl.

     Markus Andersson

     18 april, 2012 at 00:27

     • Tarpleys böcker är verkligen belysande, bl a 911, synthetic terror, made in USA. Man börjar skönja vilken ofantlig apparat ligger bakom och styr och allt har en låång historia bakom.

      zew

      18 april, 2012 at 01:46

      • Jag har inte läst hans böcker, men jag har lyssnat på honom och läst några av hans mycket avslöjande reportage. Bland annat var ju Tarpley med och avslöjade operation Glaidio i Itialien.
       En operation som verkar påminna mycket av det som är på gång i Skandinavien.
       Säkerhetstjänsterna har aldrig varit så stora som i vår tid, och de arbetar i samma skydd från insyn som de alltid gjort i vilken diktatur som helst.
       Rent perverst att de alltid går fria från allvarliga misstankar vid terrordåd.

       Markus Andersson

       18 april, 2012 at 12:37

 2. Goten berör ett viktigt tema: den trans-psykologiska apoteosen och dess språng i den Nordiska Anden.

  Schlageter

  17 april, 2012 at 13:27

  • det lukt BS på långt avstånd. Man skapar en mirage genom ett modernt ljusspel på väggen. Det gick bra i forna Grekland och det funkar fint idag.

   zew

   19 april, 2012 at 18:04

 3. Den ensamma mördaren…igen. All fokus på dessa galningar men vilken osynlig hand styr dessa typer? Vad ligger verkligen bakom vansinnesdådet? Tror inte en stund på att B har gjort allt på egen hand. Såna ohyggligheter (falsk flagg, mao) kostar åtskilligt dessutom. Nej, eliten kniper käft och håller agendan bara för sig själv. Tusentals har offrats på det viset räknat bara från 911 och massmedia manipulerar skickligt genom att kanaliserar folkets vrede på en individ.

  zew

  17 april, 2012 at 22:42

  • Zew: Håller med dig. Skådeprocess och inget annat. Breivik är helt ointressant just därför att media förleder oss att bara och åter bara tänka på honom när vi funderar på attentaten i Norge. Det ska vara omöjligt att ens tänka något annat.
   Tror att bifogad artikel av Richard Cottrell ringar in ganska bra ungefär vad detta handlar om. Är man Nordkorean tror man blint på diktatorn, och vi är inte ett dugg bättre här eftersom vi lyder lika blint, även om diktatorn här kallas Media.

   http://www.progressivepress.com/blog-entry/oslo-down-new-world-order

   Markus Andersson

   18 april, 2012 at 00:06

   • tack för länken.

    zew

    18 april, 2012 at 02:00

 4. Ett filmtips om operation Gladio apropå illasinnade attenat.

  Markus Andersson

  19 april, 2012 at 01:25

  • Nu sätter våra sanningskanaler alla klutar i att sprida den stora lögnen om den ensamma mördaren. Man sopar frenetiskt alla spåren. Roligt men sorgligt att läsa huvudrubriker som dessa i SVD; ”Anti-islamister tar avstånd: Breivik ensam galning” eller ännu mer vansinnig ”Risk att Breivik ses som profet”. Kommentarer från undersåtar är inte bättre heller. Det ryggdunkas mest för korrekta analyser om den ensamma galningen. Massor om SD(!!??) Folket lider brist på sunt förnuft och förståndet sover gott.

   zew

   19 april, 2012 at 10:15

   • Ja, jo Breivik fixeringen är en psyop. Han är upptryckt så nära våra ansikten att han skymmer sikten. Hans pubishår och pormaskar och själsliga vrår ska analyseras i mikroskåp och sådant är förstås väldigt intressant för alla med tantsnuskiga intressen, vilket de allra flesta har( både kvinnor och män ). Och sedan har vi de som måste försvara sig för att inte förknippas med den som haft köttslig kontakt med den lede, och då hamnar man förstås där vid fixeringen kring Breivik igen. Pottpsykologiska analyser kan ju vara lustiga, men skrattat sätter sig i halsen när man tänker på att folkförvirrarna har hela inkvisationen bakom sig. Skådeprocessen mot Breivik kommer inte att ge oss några sanningar, utan kommer snarare att befästa redan inarbetade berättelser och myter.

    Markus Andersson

    19 april, 2012 at 15:29

    • Äsch, Markus! Breivikrättegången är intressant ur många aspekter. De mediala, de ideologiska, de pskykologiska. Et cetera. Oavsett om han varit ensam eller inte är han huvudansvarig för det grymmaste massmordet i fredstid under vår levnad.

     gotiskaklubben

     19 april, 2012 at 15:37

     • Äsch Goten, det vet vi inte alls säkert men om ni nu tror på det, varför ta upp ämnen som ändå Aftonbladet belyser så bra?

      Markus Andersson

      19 april, 2012 at 15:51

      • Äsch Markus, AB och Expo har ju som huvudsyfte att via ABB brännmärka SDare et cetera. Svd har haft en del bra artiklar. Och några katastrofala.

       gotiskaklubben

       19 april, 2012 at 16:24

       • Äsch Goten, börjar inte detta bli lite unket och gammalt nu? Själv tycker jag inte det går att andas i närheten av den här skådeprocessen. Givetvis vill Expo, Aftobladet utnyttja ABB till sina specifika propagandistiska syften, men det gör varken till eller ifrån för själv den stora sanningen om denna händelse.Vi alla hamnar ju alla i dessa små gräl långt utanför målet. Svd är lika mycket statspropaganda som övrig fulmedia, om än riktad till en annan målgrupp, ungefär som att P3 är propaganda för arbetare och bönder med P1 är propaganda för akademiker. Samma läxa men lite olika pedagogik.

        De värsta terrordåden i moderna historia har bevisligen varit statsterrorism: Operation Gladio, Gulf of Tonkin, Ajax, Operation Northwoods, Oklahoma City bombing, Iran Contra, 1993 WTC bombing, and 9-11 mfl, mfl.

        Men här i vårt Skandinaviska paradis där alla är snälla är det förstås bara ensamma galningar som står bakom när Regeringskanslier och politiska möten attackeras, förstår inte att fler spyr över den klyschan…

        Markus Andersson

        19 april, 2012 at 17:38

        • Oavsett extern styrning eller ej så har Breivik ensam likväl utfört en ”bedrift” både i planering, terror och i rättsalen. Men nu ska jag gå och kolla på när Skellefteå piskar Brynäs.

         gotiskaklubben

         19 april, 2012 at 17:51

         • knappast. Det kanske är möjligt i Hollywood (Terminator story och andra producerade fantasier) men i verkligheten är det långt från sanningen.

          zew

          19 april, 2012 at 18:02

 5. Vet vi om Breivik är skyldig ännu? Det enda som vi vet i nuläget är väl att han var där och tog på sig skulden. Eller?

  Hans Larsson

  19 april, 2012 at 19:34


Kommentarer inaktiverade.