Gotiska Klubben

Sommartid är Taubetid och Zorntid

Kust och hav, salt och stänk, jord och blod, vind och vackra kvinnor överallt. Härliga sommar, stanna för evigt! Men nu var det Zorn och Nerdrum det skulle handla om. Lånade en bok av en kompis som också är konstnär. Boken heter ”Målarkungarna” och är på norska och handlar om Anders Zorn och Odd Nerdrum. Jag hade nog inte riktigt förstått Nerdrums storhet, men i denna vackra bok framträder den med all sin tydlighet.

Jo, citatet jag letade efter var detta. Två stora samtida amerikanska konstnärer som från två olika tidsåldrar hyllar två nordbor som de största konstnärerna i sin samtid. Det är rätt så märkvärdigt:

”Den amerikanske konstnären John Singer Sargent betecknade Zorn som samtidens störste konstnär. Idag har Zorns stjärna för länge sedan lyft sig från från det slagg som konstteoretikerna kastat ned den i för ett halvt århundrade sedan.

2003 skrev Amerikas viktigaste figurativa konstnär under efterkrigstiden, Andrew Wyeth, ett brev till Odd Nerdrum. Wyeth var da en mycket gammal man och visste att det hastade att få iväg ett budskap. Han skriver: ”Nu är tiden inne till att säga att jag anser dig vara vår tids största konstnär och att jag är stolt över att ha dig som vän”

Odd Nerdrum och Anders Zorn.  Två målarkungar från var sitt rike. Det är på tiden bringas samman. Och vad är väl mer naturligt än att det inte sker i egen person, men att de bägge är representerade vid sina ställföreträdare, vid sina självporträtt.”

Sagt av Björn Li på invigningtalet av utställningen ”Malerkongene”. Citat från bok på bild, sid 60.

Written by gotiskaklubben

24 maj, 2012 den 12:28

Publicerat i Gotiska Klubben