Gotiska Klubben

Odd Nerdrum – Syskon

Vissa bilder fastnar. Man tittar på dem om och om igen. Utan att riktig veta varför. Man måste inte alltid analysera. Vill bara notera en sak: mina ögon byter hela tiden fokus mellan de två personerna på bilden. Som om konstnären tvingar mig till det.

Written by gotiskaklubben

28 maj, 2012 den 09:14

Publicerat i Gotiska Klubben

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Tror att Odd Nerdrum använta Rembrandtpalletten i denna målning: elfenbenssvart, guldockra, cinnoberröd, och titanvit. Själv är jag inte så förtjust i alla de där biderna där människor flyger runt bland molnen och jag tycker färgerna förlorade sin friskhet och har blivit unkna i syskon. Färgerna fungerar bättre i några av de senare självporträtten.

  Markus Andersson

  28 maj, 2012 at 11:02

  • Håller med om ”unkenheten”, eller ”sjukligheten” nästan, men bilden i boken än mer i gult och aningen friskare. Gillar dock motivet, uttrycket i ansiktena. Självporträttet är riktigt häftigt, finns med i boken, men den blåa tonen känns finare i din bild än i boken. Kan det finnas flera versioner?

   Här är Syskon i en icke färglagd (?) version.

   http://www.tankekammeret.com/2011/02/gode-grunner.html

   gotiskaklubben

   28 maj, 2012 at 11:35

   • Den ickefärgade versionen funkar mycket bättre! Ljuset kommer fram bättre. Det är väldigt svårt att fotografera målningar som du säkert vet, ögat kan urskilja miljoner nyanser som handen skapat men inte kameran och tekniken. Den blåa i ”självporträtt som pirat” är inte blått pigment, utan endast elfenbenssvart, vit och lite cinnoberröd. Komplementfärgerna i bakgrunden skapar illusionen av blå. Detta kan paradoxalt nog göra den blå blåare och vackrare om man behärskar och lyckas få till det vill säga, vilket självklart är mycket svårt och kräver en mycket utvecklad färgkänsla. Det var inte alltid brist på blått pigment som gjorde att de gamla mästarna valde bort den blå färgen på palletten som många tror idag. De gamla välbärgade och välmående Hellenerna strävade ju efter harmoni på alla vis i sina verk, de föredrog också denna väldigt enkla pallett. Viktigt i sammanhanget att påpeka är att det måste vara bra färger, och inget plastbaserat skit. Det som finns att tillgå idag som åtminstone kommer i närheten av de klassiska mästarnas färger är Old Hollands färger, Beckers titanvit och elfenbenssvart är också bra, men deras ockra är oduglig, enligt mitt tycke. Verkar som Odds bilder med sjuklig känsla går hem bättre i konstvärlden än de med frisk gnista och detta är väl typiskt? Ännu värre exempel på detta är Lucian Freuds bilder som alltid är sjukliga och som ser ner på den avbildade på ett förnedrande vis. Trist dock generellt i konsten att det talas så mycket om att demokratisera konsten fastän starka krafter hela tiden arbetar för motsatsen. Tänk vad många konstskolor man skulle kunnat bygga för alla de pengar den dyra konsten lägger i några få fickor? För att inte tala om hur många magar man skulle kunna mätta. Kalla mig gärna kommunist i sammanhanget men i mina ögon är personkulten inom konsten en skam för både mänskligheten och skönheten som storhet och detta har ingenting att göra med att jag förnekar betydelsen av talang, tvärtom talang är en förutsättning för all god kultur, och så länge talangen som sådan beundras ser jag inget problem i det, men våra konstorakel förnekar talangen medan de avgudar personer. Odd har hur som helst varit generös med att sprida kunskap och inspiration till andra talanger och detta hedrar honom.

    Markus Andersson

    28 maj, 2012 at 13:17

    • Angående motivet i Syskon tycker jag det är en något idealiserad bild av syskonskap, åtminstone som jag minns det, föddes ju som lillebror med rättvisepatos…

     Markus Andersson

     28 maj, 2012 at 14:09

 2. Här är fler bilder från boken Malerkongene. Även Zorns bilder.

  https://www.google.se/search?hl=sv&q=odd+nerdrum+malerkongene&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&biw=1366&bih=643&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=VlfDT_HgFI2B4AS0u5HdAg

  gotiskaklubben

  28 maj, 2012 at 11:46

 3. Akta dig, syskonbilden kan kanske räknas som ”nakenbild av barn”…
  Kom ihåg ”Mangamålet”, d.v.s. ”Brott mot tecknad sagofigur…”
  Hmm, Zorns dalkullor räknas väl ändå som vuxna..? När preskiberas en målning?

  Hjalmar

  28 maj, 2012 at 13:16


Kommentarer inaktiverade.