Gotiska Klubben

Ping Ping – regler – Gotiska Klubben ©

Ping Ping skapades av Gotiska Klubben på Galleri Friheten på Västerlånggatan i Gamla Stan i Stockholm i början på 2000-talet.

Ping Ping kan ses som en zenbuddistisk och nordisk-lutheransk reaktion på långtråkiga spel som ping-pong, tennis, fotboll, ishockey och framförallt golf. En Ping Ping match kan vara slut inom några sekunder.

Reglerna för Ping Ping är lätta att lära och spelet strävar efter snabba avslut och ett tåligt och sportsligt sinnelag. Ping Ping lämpar sig för trevliga barn-vuxenmatcher då bordets höjd ger barn fördelar. Brist på bollsinne kan kompenseras med snabbhet.

Regler för Ping Ping
1. Ping Ping spelas på ett litet bord, företrädesvis ett Stiga minbord, 136cm x 76cm x 65cm. Hemgjorda racket är tillåtna. Storlek på bollen är en förhandlingsfråga mellan spelarna om inte tävlingsledningen förbestämt bollstorlek.
( I vissa matcher spelas varje set med olika bollstorlekar)

2. Tre set spelas.* Först till sju gäller i varje set. Servbyte efter tre servar. Lottdragning om vem som får första serven.

3.  Ping Ping har till skillnad från traditionell Ping-Pong (bordtennis) några egna och helt nya regler:

a) vinst med kantboll ger två poäng
b) vinst med nätboll ger två poäng
c) det är tillåtet att serva på både nät och kant
d) vinns boll med både nät och kantboll är matchen slut
e) först till sju gäller, match kan vinnas med en poäng

* I de fall boll vinns med kant eller nät kan den som servar få färre servar. Ex: vid ställning 1-3 eller 3-1 och kant eller nätboll vinns så går servern över eftersom ställningen då är 3-3 eller 1-5. Vid ställning 3-2 och kantboll ger ställning 5-2 eller 3-4 medför detta att näste servare enbart fårtvå servar. Servbyte = när ställningen är delbar med tre: 3-0, 0-3, 1-2, 2-4 5-1 et cetera.

Frågor på detta?

Written by gotiskaklubben

10 juli, 2012 den 08:34

Publicerat i Gotiska Klubben

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Storpingis är störst!

  Markus Andersson

  26 juli, 2012 at 21:05

  • Waldner är störst – på storpingis. Frågan är om han skulle han en chans i ping-ping?

   gotiskaklubben

   27 juli, 2012 at 06:19

   • Tja, det är en viktig fråga som jag nu funderat på i några veckor. Vet faktiskt fortfarande inte men jag tror Waldner skulle slå de flesta även i ping ping men troligtvis skulle han behöva slå in sig på de mindre måtten en tid eftersom pingis delvis handlar om ryggmärgsreflexer och muskelminne. Hans bollkontroll är förstås gudomlig. Fram för fler kommunala ping-pong och ping-ping bord!

    Markus Andersson

    1 augusti, 2012 at 22:59

    • Förmodligen är det så. Förresten hade jag en kompis som spelade bordtennis i ett Stockholmslag. Han var en bra spelare, men likväl amatör. När han mötte Waldner i ett gruppspel så satte Waldner på sig lovikavantar mitt under spelets gång, men vann likväl med 21-0 21-0. Det är svårt att fatta hur otroligt bra vissa idrottsmän är i förhållande till oss amatörer.

     gotiskaklubben

     2 augusti, 2012 at 05:48

     • Intressant. Jo men man måste själv kunna en del för att förstå hur fantastiskt bra vissa idrottsmän är. Teve-idiot-idrottsmän som gnäller och skäller brukar sakna den nödvändiga insikten i en idrott för att förstå den. Begriper för övrigt inte nöjet i att kolla på en idrott man själv aldrig ens på låg amatörnivå utövat. Finns vissa paralleller till konsten här.

      Markus Andersson

      2 augusti, 2012 at 11:46


Kommentarer inaktiverade.