Gotiska Klubben

Vet inte

Journalister påminner om telesäljare: intresset för vår medverkan handlar i regel om att sälja in en färdigproducerad vara eller åsikt. Många journalister har redan skrivit sin artikel när de ber om en intervju. Syftet med intervjun är att provocera fram citat som bekräftar en redan antagen ståndpunkt/fördom. Bara ett naivt och fåfängt intervjuoffer tror att han själv kan påverka bilden av en händelse genom att acceptera ett möte med en journalist.

Vill du inte tala med en journalist så besvarar du traditionellt alla frågor med  ”Inga kommentarer”.  Men är det verkligen optimalt?  Signalerar det inte att du av en eller annan anledning känner dig obekväm med frågorna?

En gång när jag var utsatt för media anställde jag en ung och välutbildad tjej som svarade i telefon. Hon instruerades att besvara samtliga frågor med ”Vet inte” och därefter rekommendera journalisten att mejla sina frågor. Hon frågade mig varför jag ville att hon skulle framstå som en ideot inför journalisterna, det skulle ju i sin tur kunna ge företaget ännu mer badwill.

– Är detta verkligen en bra idé? frågade hon.
– Vet inte, svarade jag.

Då skrattade hon och sa: Ok! Sedan satt vi i flera timmar och skrev upp synonymer till ”vet inte”, typ ”ingen aningen”, ”inte vet jag” och listade  även klassiska  svar för att vinna tid, typ det italienska: Hur då? Come? Hur menar du nu?

”vet inte” signalerar att den som besvarar frågorna inte har en jävla aningen om något. Mer info än så behöver man väl inte ge till en journalist som ändå kommer förfalska allt man säger.

Written by gotiskaklubben

30 juli, 2012 den 06:43

Publicerat i Gotiska Klubben

7 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jag kan förstå andemeningen med denna strategi. Man lämnar liksom walk over och låter journalisten stå där med frågan hängande.

  Men taktiken är problematisk. Den kan kanske funka för en makthavare, han kan säga ”no comments” och slinka iväg i sin limousin. En debattör och metapolitiker däremot framstår som svag om han bara säger ”vet inte”. Det är som vänstermannen Ali Esbatis taktik ”att våga att INTE ta debatten”, misslyckad från dag 1. Det är ett tecken på svaghet att lägga munkavle på sig själv så där.

  Journalisterna vill oss inte väl. Men man bör ge sig in i käftslängandet ändå, ta varje ord och vända det emot utfrågaren. Ungefär som att i judo vända kraften i angreppet mot angriparen själv. T.ex genom att säga ”du sa integration, definiera integration”.

  svensson

  30 juli, 2012 at 18:06

  • Typ så.

   Taktiken gäller, som du redan förstått, enbart om man är UTSATT/FÖRFÖLJD av media, då gäller det att hitta de trix som gör att man klarar sig lindrigast undan övermakten.

   Mina erfarenheter av landsortjournalister är dock mer positiv än erfarenheten av 08-slöddret.

   gotiskaklubben

   30 juli, 2012 at 20:29

 2. Du bör spela in intervjun och lägga upp den på din blogg. Har för mig att någon SMR-anknuten accepterade en intervju under året och krävde att få spela in intervjuvn.
  Jag förstår faktiskt inte varför någon politisk aktör som intervjuvas ofta saknar inspelningsutrustning. Det är lätt att bära med sig, borde vara lika självklart att sätta på sig på morgonen som ett par byxor.

  MartinA

  30 juli, 2012 at 20:30

 3. Ja, journalister är verkligen detta samhälles sorgebarn. Jag funderar ibland på hur störda de verkligen är, de kan ju inte abstrahera enkla frågeställningar, mest är det kvinnor, häxor , som har makten, på SVT/SR är det häxparad varje dag, finns ju inte en manlig chef där längre – då går det som det går, otrygghet, skvaller, lögner, den ena ideotiska analysen efter den andra ideotiska från dessa kulturmarxizter (nota bene stavningen med zzzzzzzzzzz) och Åsa-Nisse perspektivet på tillvaron.

  Journalister borde förbjudas att ha med media at göra, de kan plocka bär istället.

  Thomas Jackson

  30 juli, 2012 at 21:32

  • 111! 🙂

   Moneymaker

   31 juli, 2012 at 07:50

  • Hear! Hear!

   MartinA

   31 juli, 2012 at 17:15

 4. Är man jagad av media spelar det ingen roll vad man säger. Man kan inte gömma sig. Då letar dom fram en gammal bild och publicerar t ex. Räven fastnar till slut i drevets käft. Det bästa är nog att säga Vet inte. För vad man än säger förvrängs.

  Om en försäljare däremot ringer och vill att man ska byta teleleverantör har jag ett bra knep. Säger nästan inget. Säger bara att jag vill ha Telia för dom är dyrast. Vill betala mera. Då blir dom helt ställda. Tycker nästan synd om killarna och tjejerna som ringer.

  Petunia

  31 juli, 2012 at 14:25


Kommentarer inaktiverade.