Gotiska Klubben

Günter Grass nya diktsamling slaktas

Günter Grass kritiserar åter Israel och annat i nya dikter, och det är väl ok i och för sig, men de verkar
i vilket fall inte vara mkt att ha. Nej, då är nog Jan Myrdal roligare att läsa.

Written by gotiskaklubben

30 september, 2012 den 20:42

Publicerat i Gotiska Klubben

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Har du läst dikterna? Att någon känd och etablerad person äntligen tar upp Mordechai Vanunu är på tiden och mycket hedervärt. Att de andra fegisarna tigit om denna hjälte är en skam för mänskligheten. Det är inbilsk hybris att tro att några människoapor är mer lämpade att ha atombomber än andra människoapor. En liten apflocks bomber kan mycket väl ödelägga en stor apflock, inklusive vår egen. Det politska läget kan ändras totalt över en natt, vansinnet kan bryta ut precis var som helst. Hederliga tillfällighets rattfyllerister får inte ha en liten hagelbössa, medan etno- chauvinistiska galningar får ha flera hundra atombomber. Godnatt och tack för tipset.

  Markus Andersson

  30 september, 2012 at 23:54

  • Har läst några tyska tidningar och dikterna känns väl inget vidare ut. Nobelpristagaren borde nog hellre kunnat använda sin penna till en pjäs om Vanunu, eller en biografi eller en film, typ: The innocence of Vanunu. Tycker nog de som anklagar Grass för lättja är inne på rätt spår.

   Inget fel på detta dock: ”heroes such as that are needed in the world, which utters words of peace while planning destruction.”

   Ska se om jag hittar några översättningar i morgon.

   gotiskaklubben

   1 oktober, 2012 at 00:24

   • du kan väl tröska poemen genom google translation – som en sån där konstig konstgrej bara liksom

    zeno

    1 oktober, 2012 at 15:33

 2. Man ska inte anklaga den som kommer med en vattenhink när det brinner för att den inte kommer med en större hink. Särskilt när ingen annan hjälper till i släktningsarbetet. Misstänker att de som anklagar Grass dikter vill få bort fokus från frågorna de ställer.

  Markus Andersson

  1 oktober, 2012 at 12:29

 3. Det är ju inte lyriska dikter Grass skriver numera. Men prosadikter. En helt klart intressant form för att gestalta samtiden tycker jag. Koncentrerat språk med lite schvung. Och Grass’ version av samtiden behövs. Småaktigt i så fall att stämma in i MSM:s kritik, som enbart är politisk.

  svensson

  1 oktober, 2012 at 15:45


Kommentarer inaktiverade.