Gotiska Klubben

Lars Holger Holm ”Goterna och arianismen”

Lars Holger Holm publicerar en läsvärd essä i Tidningen Kulturen: ”Goterna och arianismen” Klart spännande läsning, trots Holms bitvis omständliga språkbruk. Nedan klipp är en bra beskrivning av något man kanske kan kalla för ”Goternas sakrala syn på kungadömet”.
* * *

”Vad var det då som så upprört Anthemius et consortes vid kyrkomötet i Nicaea år 325? Vad var det som goterna så envist höll fast vid som sin speciella tolkning av kristendomens lära: Jo, att Fadern och Sonen omöjligen kan vara av samma andliga substans…Enligt ariansk uppfattning var det i kraft av sin fria vilja och sina handlingar som han steg för steg förtjänade sin fulla gudomlighet och därmed uppsteg till himlen för att inta sin rättmätiga plats vid Faderns sida.”

”Denna föreställning slog uppenbarligen an en sträng med rötter i den gotiska förhistorien. Ett av de särdrag historikerna gärna understryker som avgörande för de gotiska stammarnas tidiga expansion från trakterna kring Vistulas mynning ner mot Svarta havet, är deras osedvanligt starka kungatro och en motsvarande vilja bland de fria männen att underordna sig kungen/hövdingen som härförare. Det säger sig självt att kungar av det slaget knappast vann sina mäns obegränsade förtroende genom att stående i bakersta ledet avvakta hur det gick där framme. Kungarna var tvungna att meritera sig, rättare sagt: de blev aldrig kungar med mindre än att de än i främsta ledet kvalificerat sig för detta, eftersom de i dessa för Nordeuropas vidkommande förhistoriska tider valdes av de fria männen till att anföra dem. I den mån en sådan befälhavare visade sig militärt framgångsrik kom han naturligt att ses som en av gudomliga makter utkorad gestalt. Det kunde rentav hända att man jämställde och identifierade honom med Tyr själv. Framstående gotiska krigare hävdade själva släktskap med de så kallade aesir.” ”Goterna och arianismen”

* * *

Lars Holger Holm är välkommen, om han så vill, att utveckla denna tanke på Gotiska Klubben. Påminner inte ovan nordiska synsätt både om både antika, japanska, indiska och kinesiska sätt att se på den enskilda människans och gruppens förhållande till Gud och religionen?

Written by gotiskaklubben

6 november, 2012 den 09:03

Publicerat i Gotiska Klubben

16 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jag råkar veta en del om detta eftersom jag själv är en ”Hvite”. Men det vore inte tillrådligt för mig att avslöja för mycket om detta, men det har med spåkunskaper att göra och har mycket gamla rötter, långt tillbaka.

  Men det finns en mycket omstridd tavla som heter Midvinterblot som förklarar det mesta… och naturligtvis har sålts eftersom Nationalmuseum skämdes över den fast den är helt enkelt genial…

  Självförakt är en tråkig åkomma och inte alls nödvändigt för att inte framstå som en motsats till skrytsamhet.

  Asgeir

  6 november, 2012 at 13:00

 2. Tack så mycket till Gk, för detta inlägg.

  Verkligen intressant att läsa denna essä av Lars Holger Holm.

  Bra att få veta hur lite man vet…

  Bergfast

  6 november, 2012 at 14:54

  • Ps.

   Jag har t ex aldrig hört talas om Lars Holger Holm, och heller inte något om arianismen. Roligt att denne Lars Holger Holm har tagit sig an att skriva om detta. Mycket intressant.
   Tack igen till Gk. för publiceringen.

   Ds.

   Bergfast

   7 november, 2012 at 07:25

   • I princip är Jehovas Vittnen arianer. Eftersom de inte tror att Jesus föddes som Guds son firar de inte jul. En fin artikel för övrigt!

    Per-Tychos halvbror

    7 november, 2012 at 07:51

    • F.ö. vad gäller kristendom så trodde jag, (i min enfald), att den ansågs stå och falla med själva uppståndelsen, ( alltså tron på Jesus uppståndelse från de döda),som visst Paulus också säger någonstans, och att också denna tro på denna uppståndelse är det väsentligaste av allt i kristendomen, för att utan tron på den så, (menar visst Paulus), är själva tron förgäves. Men jag har kanske fel föreställning om denna sak, och att det istället är någonting annat i kristendomens lära som anses viktigare.

     Bergfast

     7 november, 2012 at 09:55

    • Ps. till Per Tychos halvbror.

     Vad gäller Jehovas Vittnen så är det tydligen så, (om jag förstått det rätt), att de faktiskt tror på att Jesus föddes som Gud son men de tror inte att Jesus är Gud. De tror alltså att Jesus är Guds son, men inte Gud. De hänvisar till uttalandet som Jesus anses ha gjort där Han säger: – ”Fadern är större än Jag”, och också till bönen Fader Vår, där Jesus uppmanar lärjungarna att be till Gud, alltså till Fadern, som då är större, och som är Skaparen, och att Jesus uppdrag var att göra sin Faders vilja. Han sägs också ha sagt: -”Jag och Fadern är ett”, vilket då tolkas, (av Jehovas Vittnen, om jag tolkar dem rätt), som att Jesus är ett med sin Faders vilja. Detta uppmanar Jesus då sina lärjungar att också bli, genom att vandra på den Väg som Jesus förespråkar, där Han uppmanar dem att vända om till Livets Väg, som leder till närhet till Fadern, Skaparen, och Hans vilja. Jesus lär ju också ha sagt: -”Jag är Vägen, Sanningen och Livet, och den som har sett mig, har sett Fadern”. Dvs. Faderns vilja? Jesus anses väl vara – ett – just med Guds Ord, och Guds Ord anses väl då vara Guds vilja som blir uttalad, och som också då anses vara, förkroppsligad genom Jesus person.

     Ds.

     Bergfast

     18 november, 2012 at 08:38

   • (Fniss, skratt! Jag blir full i skratt! Det är tydligen några som inte gillar mina kommentarer till Gk om detta inlägg, att döma av alla tummen-ned tryckningar. Det är för dråpligt, men roligt samtidigt.)

    Vad gäller att Jehovas Vittnen i princip är arianer därför att dessa inte tror att Jesus föddes som Guds Son, som Per – Tychos halvbror skrev, var det också i princip okänt för mig. Är judendom kanske då också i princip arianism, eftersom de väl inte heller tror att Jesus föddes som Guds son? Och kanske då i princip även islam är en form av arianism? Svårt att veta…

    Bergfast

    7 november, 2012 at 08:57

    • (Ps. Läste någonstans att man kan beställa, eller köpa, (i samband med några spel, eller någonting vad det var), knapptryckningar, som dirigeras åt ett visst håll, när en spelare, eller beställare av någonting annat, trycker på vissa knappar. Det verkade innebära att det då kan samlas markeringar till ja eller nej knappar, eller tummen upp, eller tummen ned knappar, någon annan stans, (som dessa knapptryckare själva då inte har någon aning om att de trycker ja, eller nej, på). Det är intressant vad teknikens nät kan trolla i dagens värld. Ska bli intressant att se hur många tryckningar som det kan lyckas bli totalt. Spänningen är olidlig. Fniss.)

     Bergfast

     7 november, 2012 at 09:38

     • Varning! Läs ej nedanstående text! Endast för tåliga individer, och absolut inte för ömtåliga!

      Oj, ett formidabelt knapptryckaranfall!…(?!) (Fniss, skratt!)

      Det verkar som om relativt många här vill försöka säga någonting….?

      Kanske något i stil med: -”We will, we will, rock you!… (!?)

      Eller ännu hellre kanske något i stil med: -”Shut up”! …(!?)….

      Vem vet…

      Men tänk att så pass många över huvud taget bryr sig om att läsa någonting som uppenbarligen inte gillas? (Eller också är det kanske någon sådan där knapptryckartjänst i aktion? Vem vet…)

      Men det är på sätt och vis ganska märkligt ändå, och samtidigt ganska beundransvärt?

      Att ödsla sin dyrbara tid på någonting, eller någon, som inte gillas, och också ta av sin dyrbara tid att uttrycka det? Det är för dråpligt på något vis, (och också därmed svårt att låta bli att fnissa åt).

      Men det är kanske inte så snällt att fnissa åt sådant egentligen?

      Bättre då kanske att gråta lite, (fniss, skratt!), så att kanske knapptryckarkompaniet eventuellt blir….. glada?..

      Nej, nu var jag verkligen inte snäll!

      Men den som har läst ända hit, har ändå blivit förvarnad och måste alltså delvis skylla sig själv.

      Eller hur?

      ….

      Bergfast

      7 november, 2012 at 19:39

      • Herre min Je!

       Det verkar som en stor vansinnig skara har fått storfnatt!

       Stackars galningar.

       Men jag anar vilka avsändarna är. De slåss förmodligen mot någon som de inbillar sig är någon slags fiende till dem, (vilka de förmodligen egentligen inbillar sig är i princip alla som inte är som dem själva är).

       Det är synd om dem.

       De tror att hela världen är emot dem.

       Stackarna.

       Bergfast

       9 november, 2012 at 23:10

       • Inte verkar dessa knapptryckare kunna tala heller. De kan inte i ord uttrycka vad de ogillar, eller vad de är sårade av eller upprörda för.

        Något måste det ju vara. Men vad?

        De kan bara trycka på en ogilla knapp?

        Det är synd om dem. Den saken är klar.

        Vilka de än är.

        Bergfast

        10 november, 2012 at 01:09

 3. med kopplingen goter och skandinavium så är det lite mysko att det inte finns några spår av arianismen häromkring.

  robban

  9 november, 2012 at 11:18

  • ska finnas, tror jag, resterna av en ariansk kyrka på Gotland

   gotiskaklubben

   9 november, 2012 at 11:36

 4. Arianismen betonar det Gudomligas transcendens på den gudomlig/mänskliga immanensens bekostnad.
  Romerska Kyrkans uppfattning att detta är heresi är riktig. Arianismen är därmed att betrakta som felaktig (liksom Muhammedanismen).

  Ytterstadskärring

  14 november, 2012 at 12:33

  • felaktig 🙂

   gotiskaklubben

   14 november, 2012 at 17:36

   • Ja, i doktrinär mening. Men Arianismen har en andlig innebörd och mening för många sökare.

    Förortskärring

    15 november, 2012 at 20:42


Kommentarer är stängda.