Gotiska Klubben

SD växer och splittras? Etablissemanget på väg att rasa samman?

Svårt veta vad fajten mellan nationalisten Gustav Kasselstrand (SDU) och den socialkonservative Jimmie Åkesson (SD) utmynnar i. Jimmie förefaller,  åtminstone på kort sikt, vara den mest rutinerade och ansvarstagande ledaren av dom två, medan unge Gustav utmanar honom så fort han får chansen. Denna maktkamp är spännande och antingen stärker den SD eller också splittras SD och nationalisten Kasselstrand går till Svenskarnas Parti eller startar eget. Svårt att veta.

Men en sak känns säkrare: väljare kommer ingen av dem att lida brist på. Det som nu sker i Sverige är så avskyvärt och smutsigt att allt fler svenskar börjar inse läget och ställa sig den fråga många av oss andra ställde redan för 20 år sedan: Vad i helvete är det som händer!

Bortsett från de vidrigheter vi varje dag kan läsa om på Twitter, Fria Tider, Dispatch, Flashback, Facebook, Realisten,  Avpixlat, Exponerat och annan social media, så vill jag peka på två avgörande och mkt hotfulla fenomen som just nu drabbar Sverige: flyktingförläggningar och asylboende. Läs nedan artiklar om Glava och Kronoberg och sprid dem gärna till dem ni känner. Deras öde kommer drabba många svenska kommuner, men lika många kommer säga som i Kronoberg: Det räcker nu!

Affärsfiasko i Glava Victoria Wärmelin
Fruktan sänker sig över Glava Dispatch

Kommuner vägrar ta emot fler flyktingar Svt
Inga fler invandrare till Kronobergs län – ”tickande social­bidrags­bomb” Fria Tider svd

Written by gotiskaklubben

19 november, 2012 den 12:08

Publicerat i Gotiska Klubben

12 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det är väl en överdrift att Kasselstrand tar varje tillfälle att utmana Åkesson? Han om någon eftersträvade ju mer enighet och sammanhållning i partiet.

  Det är dock möjligt på sikt att SD splittras (ja det är nästan ofrånkomligt, givet partiets ideologiska ambivalens), vilket jag tror är bra. SD måste dock ha siffror på runt 15% innan det skall vara fruktbart.

  Att Kasselstrand skulle gå över till SvP? Fullkomligt otänkbart.

  Gautthiod

  19 november, 2012 at 12:14

  • Avser Kasselstrands agerande de sista dagarna. Om Kasselstrand skulle starta ett nytt parti, kan du beskriva vilka fria ytor det finns mellan SD och SvP?

   gotiskaklubben

   19 november, 2012 at 12:23

   • Det är inte fråga om fria ytor, även om det finns ganska avsevärda sådana (det finns ju dessutom flertalet avgörande frågor som varken SD eller SvP ens berör i sina respektive partiprogram).

    Det är ju först och främst en fråga om meriter. SvP har inte ens ett kommunalt mandat i dagsläget, vad jag vet. Varför skulle Kasselstrand hoppa ner flera politiska divisioner till en plattform som redan är komprometterad rent parlamentariskt?

    Gautthiod

    19 november, 2012 at 15:18

    • Kan inte så mkt om vare sig ND eller SvP, har bara en känsla att något rör på sig ”till höger” om SD. Något som kanske kan passa en ledarfigur som Kasselstrand.

     gotiskaklubben

     19 november, 2012 at 16:33

     • Det jag vet är iaf. att ND verkar vara näst intill obefintligt idag samtidigt som Svenskarnas parti har fått en hel del nya medlemmar, däribland många fd SDare. Så jag tror inte att din gissning är helt tagen ur luften. Jag har en längre tid sett Kasselstrand som SDs sista hopp, men om ledningen inte kan tysta honom kommer de att utesluta honom tyvärr.

      Johan

      19 november, 2012 at 18:34

    • Vi har två kommunala mandat om jag har förstått saken rätt. Ingen av de två är dock invald som SvP-kandidat. I Mönsterås fd SD och i Nykvarn fd ND.

     Henrik Hanell

     20 november, 2012 at 10:28

     • Liten rättelse, vi har fyra kommunala mandat och en tom stol i Grästorp. Dock på samma premisser som du beskriver. Vi är dock i en oerhört expansiv fas där vi så gott som dubblat antalet medlemmar 2012 jämfört med 2011 och där vi har så mycket medvind att det är svårt att beskriva. Glöm inte heller att partiet är ungt, det är bildat 2008 och växer som sagt så det knakar.

      Dan Eriksson (@erikssondan)

      22 november, 2012 at 14:55

      • Vore kul att intervjua nån från SvP, riktigt få disikera era politiska frågor någon dag. Var kan jag läsa på?

       gotiskaklubben

       22 november, 2012 at 17:41

 2. Vårda språket. På Gotiska Klubben får man bara en chans. Gäller ej klubbmedlemmar. 🙂

  gotiskaklubben

  19 november, 2012 at 19:47

 3. Jag tror och hoppas att Kasselstrand inte lägger sina egna ambitioner om att ta en högre post inom SD, före det viktigaste målet, att se till att SD växer och att ”vi” patrioter blir etablissemanget.

  Om hans egna ambitioner leder till att vår rörelse splittras, så är det lika bra om han lämnar partiet med det samma.

  Kasselstrand skulle eventuellt kunna gå över till ND. Tror knappast en (annars) seriös individ som Kasselstrand skulle gå över till ett parti som vill införa meritokrati som statsskick.

  MetalHeadViking

  19 november, 2012 at 21:41

 4. Jag tror inte man ska överdriva eventuella motsättningar mellan Kasselstrand och Åkesson. Ungdomsförbundens uppgift, oavsett partitillhörighet, är att vara lite radikalare än moderpartiet; idealister snarare än pragmatiker. Man kan även betrakta det som en medveten strategi; ”Good cop, bad cop”

  Jag hoppas att flera olika nationalister växer sig starka, det behövs bredd. Själv så har medias drev den senaste veckan fått mig att ta beslutet att gå med i Sverigedemokraterna, som betalande medlem. Jag uppmanar alla som läser detta att göra detsamma (200 kr per år, Ni har råd) . Låt oss visa etablissemanget att ju mer skit de kastar på oss nationalister desto starkare blir motreaktionen.

  Sympatiserar Ni inte med SD? Tycker Ni att de är för mjäkiga? För all del: Gå med i SvP eller ND. Allt som är en röst för Sverige ser jag idag som positivt. Sverige behöver en revolution; låt oss segra med fredliga medel. Låt inte engagemanget stanna vid att surfa på invandringskritiska bloggar (No offense Goten; jag älskar Din blogg.) Engagera Er politiskt! Sprid information. Skriv ut artiklar från Exponerat, Avpixlat, Fria Tider mfl. lägg i brevlådor, sätt upp på anslagstavlor, busshållplatser.

  Lars

  19 november, 2012 at 21:54

 5. Om SD splittras och Kasselstrand är föremål för splittringen så är det troligare att han startar ett nytt parti istället för att gå över till fragmentiserade plattformar.

  Goten rätt i att det rör på sig högerut i svensk politik. Dock måste de sista resterna av bittra folkhemssossar lämna över innan det kan hända något på riktigt.

  Gautthiod

  20 november, 2012 at 17:22


Kommentarer inaktiverade.