Gotiska Klubben

Glimmande: ”Ska inte lärare på universitet vara opartiska?” Flashback

glimmande”Min erfarenhet av svenska universitet är att de är ideologiskt strömlinjeformade. Man har ingenting att förlora på att bräka med i kören och allt att förlora på att upprätthålla sin ideal.

Studerade Internationella Relationer på Göteborgs universitet för tio+ år sedan. På den tiden så skedde utbildningen i en utväxt som hette Världshuset och låg vid järntorget tillsammans med övriga göteborgska vänsterinrättningar. Hela organisationen skapades på sjuttiotalet då ett gäng akademiker i den rådande vänsterandan lyckades övertyga GU om att skapa ett center där sedan globala frågor studerades utifrån ett marxist-leninistiskt perspektiv (inget skämt). ALLA som jobbade där av de äldre var f d sjuttiotalsextremvänster.

Iallafall så var de även intellektuellt modemedvetna och hade ifrån åttiotalet mer och mer inriktat sig på kritisk teori istället för Appeliansk snyltarstatsteori och likande knäppt. Att de inriktade sig på kritisk teori sade t ex Mikael Baaz rakt ut när jag frågade vad de forskade om. De yngre akademikerna var samtliga del av olika inriktningar inom postmarxism (radikalfeminism, postkolonial teori osv) Då visste jag inte vad det betydde och tyckte det verkade vara teoretiskt svårt (mest för att jag försökte ta det på allvar, kritisk teori har ju ingen egentlig intellektuell kärna utan är mer en känsla samt avancerat grupptänk).

En del av dem hade blivit religiösa flummare efter Sovjets fall och konverterat till Buddhismen. Min kompis som fortsatte läsa en termin till berättade att de religiösa hade inrättat ett bönerum i källaren. En av de new-age frälsta lärarna tvingade min kompis att läsa en new-age-book som kurslitteratur inom, tror det var, Freds- och konfliktsforskning. Handlade om olika färger och känslor. Själva grundteorin som de sysslade med var att konflikter enbart beror på missförstånd och att samtal alltid är lösningen. Lösningen var alltså alltid nån sorts diskussions-kramcirkel på alla möjliga typer av konflikter.

Hela institutionen var alltså helt inriktad på att skapa vänsterakademiker till ett postmarxistiskt etablissemang och utbilda ideologiska spjutspetsar dit. Gjorde att allsköns vänsterfolk sökte sig dit. Iallafall så var radikalfeminism ofantligt populärt på den tiden. Det är svårt att tänka sig idag bara tio år senare men så var det.

Vi hade en ofantligt duktig iranier i klassen som var old-school-marxist av det teoretiska slaget. Då han var en skärpt kille så räckte han upp handen ganska ofta och kom med intressanta iakttagelser utifrån marxistisk teori om det ena och andra. Det var lite överkurs-marxism så vissa hängde väl inte med i resonemangen men allt var relevant och intressant (speciellt som jag på den tiden hade rätt så bra koll på den marxistiska begreppsapparaten).

Iallafall så slutade det med att radikalfeministfalangen i klassen, frontad av en kortklippt söt rödtott med moderiktig dresscode, blev fly förbannade. De gick upp tillsammans till iraniern i pausen och började skrika. Rödtotten hoppade upp och ner i vrede. Hon grät och skrek om vart annat. Allt handlade om hur iraniern förtryckte dem. Resonemanget bakom förtrycket bestod i att han som man räckte upp handen oftare än flickorna och att detta var könsförtryckande. Utöver detta så var det han sade för teoretiskt svårt för att de skulle hänga med. De ville alltså att vi därigenom skulle införa kvoteringar på handuppräckning samt att om männen skulle säga nåt så skulle de säga nåt debilt. Iraniern försökte skydda sig med att han inte alls ansåg att han hade en högre position då han försörjde sig på att jobba i turkkiosk ute i Angered för inga pengar alls och att han minsann därigenom inte passade in i förtryckande ramverket där högstatusmän pressar ner kvinnor. Den enkla gick inte då det på den tiden var såpass hög offerstatus för söta feministflickor som därigenom stod högre i förtrycksheriarkin oavsett männens egna offerstatus.

Iallafall så var alla där på pappret vuxna människor och man kan ju tro att lärarna därigenom smackar till feministmaffian på fingrarna för att upprätthålla ett meritokratiskt system baserat på handuppräckning. Så blev det såklart inte utan lärarna anordnade ett möte för hela klassen där männen skulle lära sig tolerans och förståelse över hur vi abstrakt förtrycker, även om vi inte är medvetna om det, och att helt enkelt sluta med det. Min kamrat trodde att det berodde på att även lärarna var rädda för feministmaffian då de annars antagligen skulle anmäla ”könsförtrycket” till högre upp i universitetsbyråkratin. Han hade liknande erfarenheter ifrån Umeå Universitet där nån typ av Valerie Solana-inspirerad morduppsats lämnades in av hans feministkurskamrater och som sedan seriöst försvarades då ingen vågade gå emot dem av liknande skäl som på GU.

Finns andra historier som är ännu knäppare därifrån men iallafall. Detta var alltså Göteborgs Universitet och liknande institutioner finns över hela Sverige. Dessa akademiker i Göteborg samarbetar t ex med SIDA-bistånd och liknande.

Det är den typen av intellektuellt havererad kultur som genomsyrar mycket av svenskt universitetsväsende, även om Världshuset på GU nog stor ut som extra knäppt. Att lärare utan problem själva kan syssla med vänsterextremism är ingenting konstigt i ett sådant system. Det är tvärt emot meriterande om du vill lyckas få pengar till din forskning då den typen av människor även dominerar de akademiska finansieringssystemen.” Glimmande

Written by gotiskaklubben

27 december, 2012 den 08:45

Publicerat i Gotiska Klubben

7 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. återigen en viktig text gotis – man tackar o bockar

  det är VIKTIGT att dokumentera galenskaperna ÄVEN om man inte för tillfället kan ändra på tingens ordning…

  ”när vinden vänder så vänder den fort….”

  zeno

  27 december, 2012 at 10:31

  • 🙂 Kul att du gillar dom. Lägger in texter som jag ser på Twitter. Finns många bra skribenter på Flashback som borde uppmärksammas.

   gotiskaklubben

   27 december, 2012 at 10:48

   • ”Finns många bra skribenter på Flashback som borde uppmärksammas.”

    säkert är det så – det ligger så att säga i den politiska korrekthetens natur att inte tillåta andra meningsyttringar än de för tillfället godkända.

    klimathysterin t.ex. har ju dämpats betydligt på senare tid

    skulle presstödet avskaffas tror jag att de dugligare skribenterna skulle ha större chans att ta sig fram – som det nu är håller skrået samman mot yttervärlden och deras herrar behöver inte bemöda sig om att ta fram läsbara produkter eftersom skattebetalarna ju ändå garanterar förtjänsten…

    zeno

    27 december, 2012 at 11:53

 2. Glasklar beskrivning av ett sorgligt kapitel i vår historia.

  Sveriges härskarelit har svikit svenska folket på ett så ondskefullt sätt att……jag är en fredlig människa så jag hoppas att Gud ger dem det de förtjänar.

  Den enda gången i Sveriges historia som landet varit rikt, då har ”eliten” låtit utlänningar ta kommandot, de har tagit tillfället i akt och hjärntvättat svenska folket i en ideologi som innebär svenska folkets undergång.

  Sofia

  27 december, 2012 at 11:36

 3. Nytt inlägg om Frankfurtskolan kontra intellektuell hederlighet:

  http://www.fyrahundrasjuttiosex.blogspot.de

  Sofia

  27 december, 2012 at 12:02

 4. När jag läser sånt här så känns det bra att jag gjorde andra grejer istället för att läsa på universitet. Bra skrivet av glimmande – ännu bättre är kanske att han har Johnny Bode som avatar 🙂

  Christian H (@DIF117)

  28 december, 2012 at 18:23

 5. Filosofen Torbjörn Tännsjö, anställd på Stockholms Universitet, var på 70-talet Maoistiskt orienterad.
  Han torgförde tanken att Sverige kanske endast behövde EN (1) dagstidning. Denna publikation skulle vara ultra-objektiv och demokratisk och belysa Sanningen (jfr ”pravda”).

  Förortskärring

  30 december, 2012 at 14:08


Kommentarer inaktiverade.