Gotiska Klubben

Charles Baudelaire och Oswald Spengler om media

”Mitt nakna hjärta” 1860 av Charles Baudelaire:

”Det är omöjligt att läsa en tidning, likgiltigt vilken och likgiltigt från vilken dag eller månad eller från vilket år, utan att på varje rad finna tecken på den mest skrämmande mänskliga perversitet och samtidigt det mest förvånande skryt  om rätlinjighet, godhet och barmhärtighet och de mest skamlösa försäkringar om framåtskridande och civilisation.

Varje tidning är från första till sista raden en kedja av ohyggligheter. Krig, förbrytelser, rov, våldtäkt, tortyr, furstars brott, nationers brott, den enskildes brott, en berusning i all världens fasor.

Och det är denna avskyvärda aperitif som den civiliserade människan varje morgon tar till sin frukost. Allt i denna värld ångar av brott: tidningen, husväggen och det mänskliga anletet.

Jag förstår inte, att man med bibehållen självaktning kan ta i en tidning utan att få konvulsitioner av vämjelse.”

* * *

”Västerlandets Undergång” 1920 av Oswald Spengler

”Pressen är idag en armé med omsorgsfullt organiserade vapenslag, med journalister som officerare och läsare som soldater. Men det är som i alla arméer: soldaten lyder blint, och ändring av krigsmål och operationsplan genomförs utan hans kännedom. Läsaren vet inte vad man gör med honom och skall inte heller veta det och inte heller förstå vilken roll han spelar. En våldsammare satir om tankens frihet får man leta efter. En gång vågade man inte tänka fritt; nu får man det, men kan inte längre. Man vill numera bara tänka sådant som man bör tänka, och det upplever man som frihet”

Written by gotiskaklubben

6 januari, 2013 den 08:17

Publicerat i Gotiska Klubben

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Att läsa tidningar är en botgöring, menade författaren och trappistmunken Thomas Merton.

  senex

  24 januari, 2012 at 14:55

 2. Ingen vettig människa tar i en vanlig dagstidning om de inte ska torka piss eller tända en brasa.

  Markus Andersson

  7 januari, 2013 at 18:22

  • 🙂

   gotiskaklubben

   7 januari, 2013 at 19:17


Kommentarer inaktiverade.