Gotiska Klubben

Dan Park hånar påstådd förfalskning av foto från Förintelsen

Skulle Dan Park åtalas för HMF för denna karrikatyr kan det bli en spännande rättegång eftersom den kända versionen av samma bild nyligen anklagats för vara en förfalskning.

Written by gotiskaklubben

26 januari, 2013 den 16:35

Publicerat i Gotiska Klubben

26 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. DETTA ÄR SMAKLÖST!

  Stig Palm

  26 januari, 2013 at 20:19

  • Jeg trodde blasfemi var noe man begikk mot religioner.

   Mener du ”förintelsen” er en religion?

   mediakrig

   26 januari, 2013 at 21:04

 2. Stor humor!

  Astrid

  26 januari, 2013 at 20:54

  • Ursäkta? Var ligger humorn i detta? En tragedi enligt mig.

   Stig Palm

   26 januari, 2013 at 21:12

 3. Topic: Dan Parks bild. Glöm inte det.

  gotiskaklubben

  26 januari, 2013 at 21:08

 4. Redan Svenska MAD hade liknande satir på 70-talet, inget att hosta upp lungorna för. Där hade vakterna glömt ”gaspolletterna”

  Håkan

  26 januari, 2013 at 22:25

  • Dålig Svenska sry…

   Håkan

   26 januari, 2013 at 22:27

  • Få se.

   Hej hej

   26 januari, 2013 at 22:44

 5. Det finns något briljant över Dan Parks förmåga att kränka. De små partyhattarna på de som ligger i hyllorna är typiskt för detta. Och att byta ut den ifrågasatte stående personen och låta den bildredigeringen dominera är mycket fiffigt.

  Att byta ”minnesdag” till ”fira” är också fiffigt. Och är det avslöjande? Jagmenar, att tvinga oss svenskar som inte hade något att skaffa med förintelsen att ”minnas” den är ju rätt befängt? Varför just förintelsen? Finns det något jämförbart överhuvudtaget? Visst, vi har allahelgonahelgen där vi försöker ”minnas” något med värdighet och inte firar. Men det är rätt stor skillnad.

  MartinA

  27 januari, 2013 at 09:13

 6. Man hade knappt uppfunnit kameran Innan man började dubbelexponera. Papperskopior kunde lätt klippas i och sen kunde man bara kopiera dom och vips var förfalskningar som inte gick att avslöja direkt klara. Man kan också använda bilder från en olycka som exempelvis en hotellbrand och sen säga att bilderna på offren föreställer tortyroffer. Givetvis är mängder av bilder framförallt från Andra världskriget duktigt manipulerade. Och bilder som inte passar in i sammanhanget slängd. Jag satt en gång med en bekant och tittade på familjebilder från slutet av trettiotalet tagna i Tyskland när jag plötsligt utbröt: ”Jamen vad glada och friska alla ser ut!”.
  Man har ju alltid nåt annat i bakhuvudet när trettiotalet diskuteras.
  Men detta får mig inte att ändra åsikt i huvudfrågan, att ena sidan har utnyttjat alla tricks i ett propagandakrig innebär inte automatiskt att motståndarsidan är skuldfri. Tänk på alla judekarikatyrer, både tecknade och fotomanipulerade. Albert Engströms teckningar inte minst.

  Asgeir

  27 januari, 2013 at 09:34

  • För en gångs skull håller jag med något du säger. Att folkmörda är mänskligt, om historien är något att gå på. Var är Homo Erectus? Var är Homo neandartalesis? För att nämna två uppenbara exempel, det var ju inte hamstrar som utrotade de två framgångsrika arterna. Det är extremt rimligt att nazisterna folkmördade judar. Retoriken pekade på det. Deras socialdarwinism pekar på det. Tidsandan pekar på det. Den mänskliga naturen pekar på det.

   Däremot är min personliga tro att det hela överdrivits i antal. Det är inte rimligt att jag skall fortsätta tro på officiell historieskrivning när jag som barn matades med numera erkända propagandalögner såsom hårkuddar, tvålar och lampskärmar. Finns en hel drös med saker som skär sig i officiell historieskrivning. Till exempel så är jag djupt skeptisk till gaskammrarna i Auswitz. Auswitz var ett blandläger där krigsfångar, politiska fångar och minoritetsgruppsfångar blandades. Varför skulle man installera gaskammrar just där? Gaskammrar som det enligt vår historieskrivning var extremt viktigt att hålla hemliga? Det normala sättet att folkmörda sina medmänniskor är med svält. Som i Treblinka, Bergen Belsen och alla de andra lägren. Sånt kan jag tro på.

   MartinA

   27 januari, 2013 at 11:49

   • Jag föreslår att du som jag har gjort, reser dit och kollar själv? Vidare korsläs olika litteratur i ämnet och du sedan kan ha en egen uppfattning?

    Stig Palm

    27 januari, 2013 at 17:42

    • Intressant, bra råd. Själv då? Du tycks ha intresse av folkmord? Har du besökt Kiev också och läst på om Holodomor? Eller är det bara förintelsen som intresserar dig?

     MartinA

     27 januari, 2013 at 20:09

   • Martin A: Ditt resonemang är beklämmande bristfälligt. De stora gaskamrarna i Auschwitz byggdes för att mörda Ungerns judar våren 1944. Dessförinnan skedde mördandet i huvudsak utspritt i de övriga lägren. Du blandar ihop arbetslägret Auschwitz I med utrotningslägret Birkenau ca 3 km därifrån. De politiska fångarna befann sig i det förstnämnda, inte det senare. Läs på och jämför olika källor, så framgår hela bilden. Det kanske aldrig går att fastställa det exakta antalet mördade, men det är känt ungefär hur många judar deporterades från Ungern till Auschwitz våren 1944. De återvände aldrig.

    Rick

    27 januari, 2013 at 19:02

    • Ok, jag får läsa på. Men min skepticism kvarstår. Som sagt, de som fortsätter pusha förintelsen för att vinna politiska fördelar ljög för mig när jag var barn och inte kunde skydda mig. De har förverkat sin trovärdighet.

     MartinA

     27 januari, 2013 at 23:43

     • Du har inget att be om ursäkt för. Men det som är viktigt är att behålla sin medmänsklighet. För övrigt fortsatte koncentrationsläger att drivas i flera år EFTER kriget, både i Tyskland och de tidigare ockuperade länderna. Precis som i de nazityska lägren fick folk sitta för sin ras, religion och hudfärg. I Danmark fanns det ett läger med över 60.000 insatta utanför Århus. Dit fördes bl.a barn som var födda av mödrar som fått dem med en tysk man. Är det inte precis samma resonemang som när man förföljde judar? När de så småningom utvisades söder om gränsen genomsöktes de så att de inte hade choklad eller liknande i fickorna som då ögonblickligen konfiskerades. Under de åren lägret drevs fick de insatta inte läkarhjälp, inte gifta sig och massor av andra ”små nålstick”: När jag själv besökte skolan i kvarteret där jag bodde de åren i det inre Köpenhamn, Jagtvejskolen, så hängde det ett rep tvärs över skolgården. På ena sidan rent danskättade barn som hade läkare, tandläkare och gratis mjölk varje dag. På en andra sidan ”tyskhorornas” ungar.
      När vi lekte på gården där jag bodde fanns det två sådana pojkar. Dom tydde sig till mig för att dom visste att jag också tekniskt sett var ”utlänning” och fjäskade vilt. Men jag blev lite illa berörd av avslog deras små vänskapsinviter. Deras mammor satt i fönstren och tittade ner på gården och ropade upp dom när det började dra ihop sig till allmänt bonk. Allt någon behövde göra för att slå dom var att ropa ”Stikker!” (det betyder förrädare) så fick man banka och slå allt det man ville, dom hade inte rätt att försvara sig.

      När jag några år sedan flyttade till Sverige lekte barnen fortfarande Hitlerjugend. Plötslligt cyklade jag omkring med läderbyxor och hade en käck liten dolk och så ropade vi ”Heil” hela tiden. När vi slogs hade vi masonitsköldar med örnhuvuden på och klottrade hakkors överallt.

      Så nog fan vet jag vad det är frågan om och nazismen har djupare rötter i det svenska samhället än vad de som idag är den äldre generationen vill tala om.

      Jag tyckte att det hela var skithäftigt. Vi gick upp i bergen och hittade gamla bautastenar och klipphålor där vi blandade blod och pratade illa om judar. Judar var dock ett dimmigt begrepp, nån sorts personer med väldiga näsor som växte rakt ut ur kraniet och jag blev nästan häpen när jag insåg att flera av mina skolkamrater var judar. Dom såg ju inte alls ut på det sättet!

      Men överallt hängde det affischer med en bild som sa ”Gå med i SSU” och visade en blond flicka med langt hår.

      Eftersom jag är mörkhårig av naturen gick jag aldrig med i SSU. Men min bild av rasism och främlingsfientlighet har helt motsatta förtecken till de flesta andras. Men jag hoppas att detta jag sagt kan klargöra för er här vem jag är egentligen. Och varför jag intar de hållningar jag gör. Sen kan ni kryssa INTE GILLA hur mycket ni vill. Jag ger mig aldrig. Om nån stampar mig på halsen så väser jag.

      Asgeir

      28 januari, 2013 at 12:59

      • Du kanske är Jämte/Trönd?

       MartinA

       28 januari, 2013 at 20:57

       • Nej, got

        Asgeir

        29 januari, 2013 at 13:37

 7. HMF?

  Förortskärring

  27 januari, 2013 at 13:19

  • Jag vet inte. Inget är omöjligt:

   Enligt 16 kap 8 § brottsbalken, är hets mot folkgrupp att uppsåtligen, i uttalande eller i annat meddelande som sprids,
   hota eller uttrycka missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg,
   nationellt ursprung, etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.

   gotiskaklubben

   27 januari, 2013 at 13:28

 8. Haha du är underbar Dan! Otroligt innovativ med dina bilder!

  Patrik

  27 januari, 2013 at 15:26

  • Vilken ålder är det på dig?

   Stig Palm

   27 januari, 2013 at 17:40

 9. Så, finns det någon sammanfattning av dagen?
  Själv ägnade jag en tanke åt mina förfäder i Finland som satt i fångläger, nu döda och begravna.
  Snart glömt, redan förlåtet.
  Men om man ska tro vissa källor så var dem ultranazister och borde häcklas en dag som denna.

  Hej hej

  27 januari, 2013 at 22:01

 10. Det intressanta med Dan Parks bild är att den faktiskt kan användas av – låt oss säga: Judisk Krönika, för att så påvisa Förintelseindustrins trivialiserande följder. Stig Palm saknar denna förmåga till att se dubbla aspekter.

  Förortskärring

  28 januari, 2013 at 09:50

  • Jag saknar denna förmåga att se dubbla aspekter? Kanske det och det är jag mycket nöjd med!
   Du pratar här bara SKIT och har ingen medkänsla för offren. Är inte säker på att de i Israel är på din linje.
   Detta ämne är alltför allvarligt att göra någon slag intellektuell konst av. Punkt!

   Stig Palm

   28 januari, 2013 at 18:10


Kommentarer inaktiverade.