Gotiska Klubben

Francois de la Rochefoculdt – Maximer

”Frånvaro minskar mediokra passioner och ökar stora, som vinden släcker stearinljus och fläktar eldar.”
Francois de La Rochefoucauld
waiting-down-wallpapers_10631_1920x1440

Under min ungdoms första och mer fördjupade identitetskris sökte jag i Nordisk Familjebok efter tänkare som såg rubbade eller litet märkvärdiga ut. Likt en hungrig fågelunge slukade jag hundratals poeter och författare och filosofer. Vissa avfärdades som ”ytliga” med den ytliga ungdomens självsäkra brist på självinsikt. Idag när livets resa snart är över är det ett privilegium att få återupptäcka stora tänkare som man äntligen börjar förstå något av.

Utan att tjuvkika i wiki betraktar jag 1600-tals författaren François de La Rochefoucauld som en europeisk ”psykologisk moralist” i Michel de Montaignes anda. I hans samling av aforismer – ”Maximer” – finns spår av både kristen moral och framförallt grekiskt och ”innankristet” förnuft a la Horatius. Flera av hans insikter återupptäcktes under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal av den tidens poeter och psykologer.

Hur ska man kortfattat sammanfatta hans visdom? Man känner sig helt enkelt jävligt smart när man läser hans Maximer. Det är  underbart att äntligen få läsa en tänkare som förstått vad man själv insett sedan länge! Jo du. Men så plötsligt, så träffas ens egen begåvning av tänkarens ord, som om han ser rakt igenom en. Det känns faktiskt litet obehagligt. Så när ni läser de La Rochefoucauld, försök undvika att tänka på er själva, se hellre andra människor framför er, gärna era närmsta vänner eller fiender, så försäkrar jag att läsningen kommer att bli högst njutbar. 🙂

Maximer av Francois de la Rochefoculdt:
122. Man är aldrig så lycklig som man tror, men heller aldrig så olycklig.
235. 
Vi erkänner bara våra små fel för att få folk att tro att vi inte har några stora fel.

Fortsättning följer…

Written by gotiskaklubben

9 mars, 2013 den 09:39

Publicerat i Gotiska Klubben