Gotiska Klubben

Den helige utlänningen

helig koSvensken kan vara rasist. Svensken försvarar sig mot beskyllningen att vara rasist varje dag. Anklagelserna kommer dels från andra svenskar, dels från utländska hitflyttare. Nej, säger svensken, jag är inte alls rasist!

Sedan har vi utlänningen. Araben, juden, kurden, greken, bögen eller muslimen. Kan de också vara rasister? Nej, de kan de inte. De kan vara vänsterdumma, högerstygga, liberalt knäppa, kommunistiskt korkade och globalt idiotiska, men aldrig rasister.

Att tala om detta med Stockholms medelklass är i stort sätt omöjligt. När jag bodde i 08-byn talade jag istället om detta fenomen med människor från hela världen. Flera av dem höll med mig: Utlänningen kan sällan vara rasist för en svensk. Speciellt inte om utlänningen ger ett belevat intryck.

Jag hade en kompis från ett europeisk land som arbetade för sitt lands räkning i Sverige sedan många år. Han talade svenska flytande, liksom engelska, franska och tyska, samt danska. Han berättade för mig att han ofta testade olika språk på Stockholms fina restauranger när han gick ut och åt. Bäst bemött blev han alltid när han talade engelska eller franska. Då riktigt fjäskade restaurangpersonalen för honom.

– Ett jävligt märkligt land detta! sa han på ren svenska.

Slutsats: Till och med jag själv är så hjärntvättad att jag tar fram en anekdot av en utlänning för att beskriva ett svenskt fenomen. Ja, hur skulle jag annars kunna övertyga er! 😦

Written by gotiskaklubben

18 mars, 2013 den 06:01

Publicerat i Gotiska Klubben

15 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Svenskt fenomen?

  Lasse Wilhelmson

  18 mars, 2013 at 08:06

  • Jag menar att det är ett 08-fenomen.

   Bara en förflugen tanke: I arla urtid påstås nånstans, minns inte var, att folket runt Mälardalen var sol och stjärndyrkare medan goterna var naturdyrkare.

   gotiskaklubben

   18 mars, 2013 at 08:15

   • Jag förstår vad du menar, men i en annan tråd diskuterade vi ju detta. Svenskt i betydelsen ”finns i Sverige” och som ett uttryck för ”historiska och kulturella traditioner i vårt fosterland”, som Markus A så riktigt påpekade.

    Lasse Wilhelmson

    18 mars, 2013 at 09:09

    • En gång hette det ”svear och götars rike”. Sedan förlorade göterna sitt namn i landet Sverige. Nu förlorar göterna ännu en gång när Sverige snart bytt ut allt utom namnet. Jag tror inte längre att hela Sverige kan räddas, hoppas gör man naturligtvis, och därför ser jag som min huvuduppgift att undersöka och lyfta fram det götiska och gotiska i den nuvarande nationen Sverige. Rekommenderar Fredrik Lindströms bok med den profetiska titeln: ”Svitjods undergång” för den som vill syna skillnaderna mellan svear och göter.

     gotiskaklubben

     18 mars, 2013 at 09:27

     • Delar din pessimism. En översvämning kan vi kanske överleva, men inte syndafallet 🙂

      Lasse Wilhelmson

      18 mars, 2013 at 10:19

 2. Hyllandet av utlänningen, den Andre, tyder förstås på ett mindervärdeskomplex. Detta verkar härstamma från Fjollträsk och påverkar hela landet. Vissa tänkande individer är motståndskraftiga, men över tid så har pk-folket indoktrinerat en majoritet.

  En modifierad tolkning är att pk-folket dessutom vill trycka ned svenskarna så mycket att de aldrig öppnar käften igen, och med underdånig tacksamhet överlåter tyckandet och politiken till de makthungriga vid köttgrytorna i Hufvudstaden.

  Aristokrati, eller elitstyre, skulle jag kalla det. Demokrati är det inte.

  Svenne

  18 mars, 2013 at 12:32

 3. är bögar utlänningar?

  sync99

  18 mars, 2013 at 22:26

  • avsåg nog att nämna även andra slags heligheter än utlänningar, kunde lika gärna skrivit femnister

   gotiskaklubben

   19 mars, 2013 at 08:03

 4. Har aldrig riktigt trott på att vi blivit sekulariserade på djupet här i Sverige. Däremot verkar symbolerna byta skepnad. Numer hör och läser man ofta direkt ur predikotexterna i massmedia om den heliga treenigheten Staten, skatten och den heliga blatten…

  Markus Andersson

  18 mars, 2013 at 22:32

  • Ja, något religiöst är det över det hela. Åtminstone om man lyssnar till pk-folket och alla dem som inte vågar opponera sig/inte kan tänka själva. Är det sossarnas långa maktinnehav gjort det närmast tabu att vara oppositionell i Sverige? (Det Heliga Folkhemmet ™) Eller är rötterna mycket djupare än så? Är den politiska diskursen, som den bestämts av socialliberaler, den svenska religionen? Det verkar så.

   Svenne

   19 mars, 2013 at 10:19

   • Vad sägs om dessa idéer?
    http://www.dsm.nu/gramscifortrycket.html

    Sofia

    19 mars, 2013 at 10:44

    • Intressant Sofia, Jan Gillberg på DSM har skrivit mycket om hur Grascis ideér infiltrerat samhället. Rent masspsykologiskt tror jag dock det är ännu mer primitivt. Nästan allt i det offentliga livet sker med en fanatisk religiös inställning slarvigt maskerad i någon pseudointellektuell teori – avgudadyrkan och personkult är normen. Inte så konstigt att sunt förnuft inte får plats.

     Markus Andersson

     19 mars, 2013 at 12:38

    • Tack för länken! Läsvärt.

     Svenne

     19 mars, 2013 at 13:53

 5. Kan det vara så enkelt att svensken inte kan några gamla nazze språk som tyska, serbiska, kroatiska, italienska, jiddish, japanska m.m. Och anser att civiliserade människor ska tala svenska, engelska, amerikanska och danska.

  Ulf

  18 mars, 2013 at 23:23

 6. Den Helige utlänningen: http://www.sydsvenskan.se/inpa-livet/vardag–livsstil/nar-skrivspraket-saknas-kravs-knep-och-ett-bra-minne/
  Du behöver inte kunna Svenska, du behöver inte ta ansvar för någonting, för pengar rullar in. Ja, det går bra nu!

  Förortskärring

  19 mars, 2013 at 10:45


Kommentarer inaktiverade.