Gotiska Klubben

The Beatles: Please Please Me fyller femtio år idag

Please Please Me, The Beatles första LP, släpptes den 22 mars 1963. Plocka fram en näsduk och studera den vuxna publikens reaktioner i nedan consertfilm, Back in the US  från 2002, när den 60-årige Paul McCartney framför sina och John Lennons ungdomssånger.

The Beatles musik från 60-talet ger idag, enligt min uppfattning, ett  lika fräscht och positivt intryck som de en gång gjorde när låtarna var nya. Nostalgi eller klassisk musik?  Tja, det bästa svaret på den frågan är väl att fråga unga musikintresserade människor vad de anser, eller förresten, vänta några år till och fråga deras barn.

Klassiskt är något som överlevt sin samtid. För mig är The Beatles det mest klassiska som finns från det dynamiska 60-talet. Det går helt enkelt inte att tröttna på dem. Och har man tio år gammal, 1964, dansat kind mot kind med en jämngammal blond och blåögd flicka till just då populära sånger som Love me do,  Twist and ShoutI saw her standing there, så är minnet av den stunden ännu varmt och levande långt upp i åren – tack vare The Beatles.

Written by gotiskaklubben

22 mars, 2013 den 00:00

Publicerat i Gotiska Klubben

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Blond och blåögd och på det flicka? Nu får du nog snart göra avbön, Goten. 🙂

  OnT: Även om ”Please, please me” rent musikaliskt kanske inte når samma höjder som de senare skivorna är nostaligivärdet större. Man blir glad när man lyssnar på den vilket man inte kan säga om mycket idag, vare sig musikaliskt eller eljest. Men då hade å andra sidan inte kulturmarxismen inte fått fäste, det dröjde ytterligare fem år.

  Ett problem med The Beatles var de skilda skivutgivningarna i Europa och USA men det har idag Spotify rått bot på.

  Argus

  22 mars, 2013 at 06:57

  • 🙂 Ville vara troget mitt språkbruk som barn, därför flicka. Så sa man då. Mamma hatade ordet ”tjej” och sa att det var zigenarspråk.
   Idag när en man använder ordet ”flicka” så låter det närmast pedofilt. Kanske dags att återerövra ordet?

   Älskar senare Beatles, som naturligtvis är mer utvecklade musikaliskt, men även deras tidiga plattor är likväl evigt fräscha. Den amerikanska utgivningen struntar jag nog i, det var ju i Europa Beatles först slog igenom. I Hamburg, Liverpool, London, Stockholm et cetera.

   gotiskaklubben

   22 mars, 2013 at 07:49

 2. ”Att dansa kind mot kind med en jämngammal blond och blåögd flicka”, ja precis. Jag skulle vilja säga: att ha sex med en ung, fräsch, svensk kvinna, det är livets mening.

  Jag kanske ska börja antyda mer om blonda och blåögda på min blogg också. Så nu blir det fritt fram för lintottar, rågblonda hårsvall, ögon som speglar himlens blå och så vidare. Halleluja. Ett subtil sätt att säga, ”Vi är svenskar, vi är blonda och blåögda – har ni problem med det?”

  svensson

  22 mars, 2013 at 07:23

  • Vi kanske skulle inför begreppet ”Vit vecka”, en vecka i maj där vi bara hyllar vitt, blont och blåögt. Skulle egentligen aldrig reflektera över såna här saker om inte det organiserade hatet från svartskallemaffian och masochisterna vore så påtagligt.

   gotiskaklubben

   22 mars, 2013 at 07:53

   • ”Vit vecka”, bra grej. Lite vitsigt, men med substans. Mångkulturismen besegras effektivt av folk som ler. Leende folk har självförtroende.

    svensson

    22 mars, 2013 at 13:31


Kommentarer inaktiverade.