Gotiska Klubben

Johanna L nånting – en trasa i ett ett trasigt Sverige

utvik och Johanna LSVTs litteraturkritiker Magnus Utvik slaktar en ny bok av Johanna L nånting. Utvik rasar mot  boken och de generaliseringar som förlaget Ordfront släppt igenom. Rätt så friskt faktiskt.

Jaha. Så nu ska vi andra hänga på  och kvittra som småfåglarna i SD eller SvP och jubla över att svensk media äntligen vågar kritisera vänstern? *

Nä, det ska vi inte alls. Det kan ni glömma. Hela panelen i SVT verkar ju unisont upprörd, nästan som om Jimmie Åkesson ( den onda versionen) stod framför dem med en kulspruta och hotade att meja ned dem om de inte ojade sig litet över Johanna L.

Nä, det är något som inte stämmer här.

* * * * *

Johanna L förtjänar säkert ett vinglas i käften i fredstid och en kula i pannan i krigstid. Varför ens bekymra sig över att ännu ett as skrivit ännu en lögnaktig bok?…eller…vänta nu… låt oss hellere gräva litet bland Johanna Ls texter och se om vi trots allt inte kan finna några karga ytor som vi kan odla något på?

Kan vi komma under hennes frusna politiskt korrekta yta och hitta något som trots allt stämmer, något som är ett symtom på något vi själva har upplevt i det Sverige där vi växt upp. Något vi håller med om. Låt mig försöka:

Förortshatet enligt Johanna L
Uppsala Nya Tidnings recensent:  ”Har en vit, privilegierad, innerstadsbo uppvuxen på genomborgerliga segregerade Östermalm som jag rätt att uttala sig om förorten?

Nej, skulle med all sannolikhet Johanna L svara. Hennes reportagebok Förortshatet är en svavelosande uppgörelse med det svenska samhälle som först vänder förorternas befolkning ryggen, sedan svartmålar dem som slumområden och getton. Hon pekar tydligt ut förövarna, ”förortshatarna” – vita, privilegierade män med en etablerad plats i det offentliga samtalet.”

Förortshatet enligt Gotiska Klubben
Jösses, hon har ju helt rätt… kaffe latte-bruden alltså… 🙂 … ja, även om hon inte förmår att beskriva de underliggande faktorerna: den svenska överklassen, den övre medelklassen, den som inte längre finns, har sedan urminnes tider föraktat både förorten och den svenska landsbygden. Det spelar ingen roll om det bor babbar eller blonda där. Det är samma pack i vilket fall. Det svenska etablissemanget har i alla tider föraktat det mesta som varit svenskt och istället vänt sina ögon utomlands vid de tillfällen något positivt ska beskrivas.

Ref: Svd SR

* notera att jag öppnar garden

Written by gotiskaklubben

25 april, 2013 den 10:55

Publicerat i Gotiska Klubben

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hear! Hear!

  Martin

  25 april, 2013 at 06:28

 2. Gotens artikel sade en sanning som behövde sägas.

  Sofia

  25 april, 2013 at 06:51

 3. Det är en ny ordning som är på väg i Sverige. Ett utländskt trasproletariat ska importeras för att utföra enklare och dåligt betalda sysslor åt medelklassen. Den inhemska underklassen har blivit för bortskämd med sociala förmåner och har spelat ut sin historiska roll. Det är dessa nya som ska bo i den avlägsna förorten. Förorten är inte – och har aldrig varit som Goten så träffsäkert beskriver – något alternativ för medelklassen.

  Siegfrid

  25 april, 2013 at 12:51

 4. Lysande analys!

  Rim Rutsdotter

  25 april, 2013 at 23:43


Kommentarer inaktiverade.