Gotiska Klubben

The Guardian: ”3D-pistoler bara början, säger Cody Wilson”

Cody Wilson, 25-årig juridikstudent från the University of Texas in Austin, har uppfunnit en pistol, Liberator, som kan tillverkas med hjälp av en avancerad 3D-skrivare.

Svårt veta syftet med nedan video, ödesmusiken låter Let´s Dance och referensen till den anarkistiske filosofen Proudhons kritik av masskulturen känns krystad.

Nä, jag tror helt enkelt att unge Cody vill tjäna lite ”piratpengar” och få sina femton sekunder i media. Detta luktar buzz marketing – för 3D-skrivare?

Ref: 3D-printable guns are just the start, says Cody Wilson The Guardian
Shots fired from world’s first 3D-printed handgun The Guardian
Meet The ‘Liberator’: Test-Firing The World’s First Fully 3D-Printed Gun Forbes
Texas anarchist group fires world’s first 3-D printed gun made entirely from plastic that can pass through airport metal detectors Daily Mail
Skrev ut fungerande pistol på 3D-skrivare Fria Tider

Written by gotiskaklubben

7 maj, 2013 den 05:15

Publicerat i Gotiska Klubben

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ja, det här är bara marknadsföring och gammal vanlig mediahysteri. Det ger mig dessutom den där gamla vanliga lusten att slå någon på truten när alla helt enkelt blir för dumma. Det här med 3D-skrivare är bara en massa trams, ju mer man läser om ämnet desto värre är det. Det är en kombination av marknadsföring och korkade ”progressiva” journalister som älskar all sorts ”utveckling” men inte förstår något av den. De tror tydligen att man kan skriva ut vad som helst med 3D-skrivare, bara för att någon säger det. De tror tydligen på fullaste allvar numera att man kan skriva ut mat och levande varelser trots att det bara visats plastmodeller av mat och någon modell i något ”ätbart” material? De tror tydligen också att man kan skriva ut allting man behöver så man aldrig mera behöver köpa saker eller tillverka saker på något annat sätt? Herregud. Vad man kan skriva ut är modeller av saker, och detta är knappast speciellt nytt bara moderniserade versioner av gamla saker. Redan för 20 år sedan eller mer minns jag att man hade liknande maskiner på industrier, som kunde fräsa ut 3D-modeller. Idag handlar det inte bara om fräsning, utan gjutning och andra saker och givetvis i andra material än plast. Men resultatet är fortfarande just bara modeller. Plastmodeller av mat typ fusk-frukt har väl funnits i minst 50 år?

  Vapen kan man tillverka på många olika sätt, om man vill. Detta sättet är möjligen lite enklare än andra sätt men knappast revolutionerande och troligtvis inte heller billigare än att köpa en svarv och vad man nu behöver. Det blir knappast speciellt bra vapen heller, vad gäller hållbarhet, pålitilighet osv. Dessutom kanske han teoretiskt kan få igenom vapnet genom en metalldetektor, men knappast ammunitionen. Den kan han heller inte tillverka i en 3D-skrivare.

  dubium

  7 maj, 2013 at 11:45

  • Jag tycker att du låter lite som den där ministern som sa att internet var en fluga.
   Det kommer att bli mycket enklare och framförallt billigare att testa idéer. Som det är nu måste en konstruktör vända sig till en verkstad där de kanske också måste specialtillverka verktygen för att man ens ska få fram en prototyp eller modell. Med en 3D-skrivare blir det lättare att testa nya konstruktioner.

   Anna C

   7 maj, 2013 at 18:52

   • Ja visst är det så. Men problemet här är ju att media framställer dem som några sorts våldsmaskiner istället för att skriva om hur de kan revolutionera prototyp-stadiet för uppfinningar.

    Det är tack vare sån här ”onödig” och ”oanvändbar” teknologi ett samhälle ligger steget före andra inom teknik och naturvetenskap.

    ÖL

    7 maj, 2013 at 19:57

 2. […] The Guardian: ”3D-pistoler bara början, säger Cody Wilson … […]

 3. 3D regering. Det har vi redan. Inga printrar behövs.

  sync99

  7 maj, 2013 at 13:11


Kommentarer inaktiverade.