Gotiska Klubben

Jackie Jackubowski: ”Därför är romerna de sanna kosmopoliterna”

”På många sätt kan den romska identiteten, som värnar om sin kulturella särart men inte bryr sig om territoriell hemvist, ses som en förebild för andra européer. De är ju, i ordets rätta betydelse, sanna kosmopoliter, ”de som känner sig hemma i hela världen”.” Dagens Nyheter

De sanna kosmopoliterna

No you didn’t miss Glastonbury – it’s the annual Appleby fair clean-up! Thousands of travellers decamp and leave rubbish carpeting the Cumbrian market town

 • Human faeces, used nappies and broken bottles line the lush green countryside
 • Locals also claim portable toilet facilities left ‘filthy and overflowing’
 • Thousands of travellers and gypsies leaving town as the annual fair draws to a close
 • ‘It’s an absolute disgrace. Some areas look like a refuse tip and an open sewer’ claimed one furious local

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2339504/Thousands-travellers-decamp-leave-rubbish-carpeting-Appleby-Cumbria.html

Written by gotiskaklubben

12 juni, 2013 den 08:44

Publicerat i Gotiska Klubben

28 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hittade en intressant artikel i FiB kulturfront som diskuterar bl a zigenarfrågan från 1999. Men det var då det …

  http://fib.se/fib_1/multikul.html

  Jag behandlar även dessa frågor här:

  http://lassewilhelmson.wordpress.com/2012/06/17/om-jan-guillou-etniska-svenskar-och-anknytande-fragor/

  Lasse Wilhelmson

  13 juni, 2013 at 16:11

 2. Jag var själv klasskamrat med Katarina Taikon. En dag satt hon i klassen och berättade att hon bodde i huset nere vid vägen med sina sexton morbröder och beslutat sig för att lära sig läsa och ville skriva en bok!

  Hon var jättesöt och var faktiskt fruktansvärt duktig. På något år hade hon kommit ikapp oss andra i sjätte klass och sen började hon ju skriva. Både böcker och serier dom den om zigenarflickan Katitzi.

  Men det slutade illa. Först var det zigenare som ilsknade till över att hon av pressen betecknades som någon sorts talesman för alla zigenare, något som ju inte berodde på henne utan på att dom bara frågade henne och ingen Annan.

  Sedan kom hon ihop sig med Per Engdahl (som jag också kände och har träffat åtskilliga gånger). Det berodde mest på att hon av sossarna lurades att i Författarklubben konfrontera honom och utpeka honom som galen fascist (han var förvisso fascist, men knappast galen!). Hon krävde att han skulle uteslutas ur Författarsällskapet och då sade han några väl valda ord som gick henne djupt till sinnes.

  Hon slutade sina dagar med att vägra yttra sig överhuvudtaget i flera år och teg ända tills hon dog, i förtid.

  Men en ljus och glad själ var hon när vi var skolkamrater…

  Asgeir

  13 juni, 2013 at 20:52

  • Kul historier! Du är alltså född typ 32? Trodde du var litet äldre! 🙂

   gotiskaklubben

   13 juni, 2013 at 21:06

   • Nja, riktigt så länge sen är det faktiskt inte. Femte klass måste ha varit omkring -57/58. Det som var så tragiskt forstår jag nu i efterskott var att både Katarina och Per ju egentligen var samma sorts sega och självuppoffrande kämpar mot en allmän opinion. Det var inte precis lätt och pk att stå fram och erkänna att man var fascist den gången. Hela svenska folket gladde sig kollektivt åt att ha varit nån sorts ”hedersallierade” på grund av skriverier av i stort sett en enda journalist som var spydig mot Hitler i Handelstidningen, medan sanningen naturligvis var den motsatta.

    Per Engdahl var en mycket omtalad ”ickeperson” som jag hade stor respekt för. Han var synskadad och behövde hjälp när han exempelvis besökte olika tidningar för att lämna sina manus till olika tidningars ledarsidor. Han inte bara citerades ofta av borgerliga tidningar utan skrev ofta ledarna i största hemlighet under synonym.

    Vi hade många djupa samtal som jag funderat på att ta upp i nåt sammanhang nån gång, men tiden tycks aldrig bli mogen.

    Det jag ibland har tänkt är att: ”Tänk om alla förnuftiga och modiga människor i alla läger kunde lära sig att samarbeta lika bra som alla idioter, vilka framsteg skulle vi inte kunna uppnå!!!!!”

    Asgeir

    14 juni, 2013 at 06:55

    • Alla människor har en historia som är unik. Förr i tiden fanns det en muntlig historieberättartradition inom familjen/släkten. I dag är livet uppstyckat och många saknar rötter. Historien försvinner och ersätts med efterhandskonstruktioner för att gynna olika agendor.

     Skriv lite innan du blir för gammal Asgeir. Det som är tryckt blir det enda som finns kvar. Vet inte vem du är, du kanske redan gjort det 🙂

     Lasse Wilhelmson

     14 juni, 2013 at 08:33

 3. Nytt propagandagrepp för att vända opinion till zigenarnas fördel:
  http://www.dn.se/sthlm/politiker-provade-livet-som-tiggare/
  Zigenarna upplever inte alls tiggeriet som förnedrande, utan tvärtom.
  De menar sig stå över vanligt arbete som de upplever som kränkande av deras ställning.
  Detta har socialantropologiska studier visat.

  Förortskärring

  13 april, 2014 at 10:59

 4. Jag har påpekat det tidigare. Romernas fysiska närvaro i det offentliga rummet är politiska taktik när den är som ”bäst”. Nu måste de folkvalda ta ställning. Jag betonar: det kommer INTE att vara svensken till gagn.
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/romernas-villkor-maste-bli-valfraga_3570942.svd

  Förortskärring

  18 maj, 2014 at 17:19


Kommentarer inaktiverade.