Gotiska Klubben

Svensson recenserar Arnstads ”Älskade fascism”, kunnigt men lättsamt

LÄSVÄRT Lennart Svensson är både kunnig, lättsam och på gott humör när han recenserar Henrik Arnstads ”Alskade fascism”. Här ett utdrag:

”Jag kunde inte ha sagt det bättre själv”

”Men Arnstad går på med fasciststämpeln på varje sida. SD är fascistiskt. Breivik är fascist. Och i Europa är allt, även kulturnationalism (som ju är mildare än så kallad etnonationalism) fascism. Och under andra världskriget kan Mannerheim anklagas för att ha förverkligat en fascistisk agenda, att erövra Fjärrkarelen.

Arnstad granskar fascismen. Men av hans bok att döma får man väl säga att han har förstått fascismens estetik. Mussolinis mönsterstad Sabaudia besöks i prologen. Det är en vacker turiststad. Det tycker Arnstad är hemskt. Vidare noterar han att fysisk styrka sysselsatte gårdagens högerradikaler. Idag, kan jag meddela, kallas det bodybuilding, löpträning och pilates, sammantaget en hobby för många svenskar. Men Arnstad vet mer. Inte bara fysisk styrka premierades av den politiska nationalismen: ”kunskap och intellektuell skärpa kunde hyllas av fascismen” (…) ”Idealet syns i män som Nietzsche, Wagner och D’Annunzio.” En högerradikal intellektuell ”var en orädd gestalt som strävade bortom kända gränser, en andens krigare och äventyrare.”

Jag kunde inte ha sagt det bättre själv. Så vad är Arnstads syfte med en sådan exposé? Jag får nästan för mig att de vänstermänniskor som läser boken snarast blir mer intresserade av fascismen på kuppen. Effektivt som anti-SD-propaganda är det i alla fall inte.”

http://lennart-svensson.blogspot.se/2013/08/recension-alskade-fascism-arnstad-2013.html

Written by gotiskaklubben

8 augusti, 2013 den 10:30

Publicerat i Gotiska Klubben

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Lennart Svensson´s recension är briljant!

  ÅMÅL

  8 augusti, 2013 at 10:36

 2. Tack för beröm. Ska man säga något mer om stilen Arnstad så är det nog så att han kan skriva. Han har begåvning för essän som uttryck. Felet han gör är att framställa sin bok som ett standardverk. Den brister som översiktsverk; hans analys är inkomplett. SD är inte fascister, inte på något enda sätt. Annars anser jag inte att det är helt fel att skriva en personlig bok om ett ämne, en bok där man reser runt, tittar på saker, reflekterar och återger sådant man läst och hört.

  Så att, till exempel, som Arnstad börja sin bok i den där fascist-staden Sabaudia är ett ganska tilltalande grepp rent berättarmässigt. Och om han gillar sådana scener kan han ju börja nästa bok utanför Armémuséum med sin fascistestetik, så som jag berättar om i recensionen: en port formad av gyllene dubbelyxor, nerstuckna i spöknippen. Det kan inte bli mer fascistiskt än så…!

  svensson

  8 augusti, 2013 at 13:04

  • Läste litet ur boken i våras, tyckte han var hyfsat bra på informationshantering, med register etc, men när han började älta nutid och SD tappade jag intresset. Nej, något standardverk om fascismen är det knappast.

   Vet inte om jag håller med om att början är bra, tyckte den var litet sökt. Hellre då börja på den plats där Mussolini hängdes till exempel – ja om man nu hatar karln och hans idéer.

   gotiskaklubben

   8 augusti, 2013 at 13:56

  • Arnstad har med andra ord klämt fram en kokbok…
   Lite fascistisk svartpeppar ska väl få anrättningen att glida ned?

   Svenne

   9 augusti, 2013 at 09:09

 3. Ja en vettig artikel av Svensson

  Stenkvist

  8 augusti, 2013 at 21:09


Kommentarer inaktiverade.