Gotiska Klubben

I morgon blir ”Så mycket bättre” en fest med Ulf Dageby

Ulf dagebyAlla som sysslat med konst eller musik eller litteratur inser att det krävs långt mycket mer är åsikter för att skapa ett levande konstverk. Göteborgsmusikern Ulf Dageby tillhör den svenska proggen och åsiktsmässigt inbillar jag mig att han inte är så mycket att hurra för.

Men Dagebys låtar tillsammans med bandet Nationalteatern tillhör likväl svensk musikhistoria. Jag ser fram emot att höra nya tolkningar av Barn av vår tid (Lill?), Livet är en fest (Bo S?), Hanna från Arlöv (Ken?) och Men bara om min älskade väntar (Agnes? Titio?).

Vi får väl se.

Att musiker möts och tolkar varandras låtar och samtalar om varandra musik och liv utan synbar inblandning och medverkan av journalister är inte bara genialt och nyskapande, det är en sympatisk hyllning till konsten på konstens egna villkor. Så mycket bättre är en slags dokumentärfilm om några musiker i realtid, där journalistikens bästa sida visar sig, dvs den syns inte i resultatet.

Hur skulle man kunna göra motsvarande program för konstnärer eller författare? Hur skulle det t. ex kunna se ut om naturalisten Markus Andersson och satirikern Dan Park fick tolka varandras konstverk i en ny tappning? Eller om de båda tolkade samma motiv och därefter recenserade samtalade om varandras tolkningar. Eller hur skulle det se ut om stilisten Jonas de Geer och författaren Lars Holger Holm fick välja ett prosastycke av varandra och gestalta om det efter sitt eget huvud och hjärta?

Vad vet jag. Det kanske vore kul.

Written by gotiskaklubben

25 oktober, 2013 den 07:57

Publicerat i Gotiska Klubben

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ulf är en smart man. Redan under brinnande prog- era var han noga med att ha ensamrätt på alla låtar. Nu, 30+ år senare när dessa unga kommunister har förvandlats till mogna borgare är resten av gruppen flyförbannad att Ulf caschar in alla stålar. Roligt värre. Staten och kapitalet. Jag känner Ulf. Han är smart, energisk och en ytterst begåvad musiker. Hoppas att han har roligt med stålar.

  sync99

  25 oktober, 2013 at 12:10

 2. livet e en fest i all ära , men – SÅ MYCKE BÄTTRE – e ju bengen trålar

  den är dessutom rykande aktuell med varningsord till politiskt aktiva – kantänka kanske främst SDare

  ta ba ” torskar du finns ingen förmildrande omständighet” – här snackar vi nolltolerans

  finns också en kommentar till järnrörsfilmen som på okända vägar hamnade i klorna på svinmedia – ”skallerbytta bingbång slickar alla skålar”

  zeno

  25 oktober, 2013 at 16:51


Kommentarer inaktiverade.