Gotiska Klubben

Uppdrag Granskning: FRA spionerar på civila mål i Ryssland och Baltikum åt USA

FRA NSA Precis som Gotiska Klubben förutspådde kommer nu fler uppgifter från Snowden om FRAs spioneri för USAs räkning. Via Uppdrag Granskning.

”Det är svårt att avgöra om FRA:s spionage mot civila mål strider mot lagen, enligt Agrell.

– Det kan vara svårt att se exakt var lagens skrivningar egentligen slutar i praktiken, då måste man verkligen se vad det konkret handlar om för informationer. Men vi nalkas kanske den punkt när det är icke-statliga aktörer som blir föremål för underrättelseintressen, säger Agrell.

Skulle FRA:s spionage i Baltikum vända sig direkt mot andra EU-länder vore det kontroversiellt, enligt Wilhem Agrell. Men handlar det främst om underrättelsetjänst riktad mot tredje parts verksamhet vore det inte fullt så uppseendeväckande, säger han.”

– Frågan är vad man gör mot sina vänner och allierade och vad man gör mot dem som inte är ens vänner och allierade. Det är inte en lagstiftningsfråga utan handlar mera om det politiska förhållningssättet mellan olika parter, säger Wilhem Agrell.”  Svd

 

FRA spionerar på ”energi” och ”Baltikum” åt USA svt
Glenn Greenwald: Industrispionaget är dubbelmoral svt

Written by gotiskaklubben

7 december, 2013 den 12:34

Publicerat i Gotiska Klubben

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Sweden engaged in industrial espionage against Russia – report

  ”Sweden’s intelligence agency has not only spied on Russian leadership, sharing intelligence with the NSA, but also apparently engaged in industrial espionage against business targets such as Russia’s energy companies, Sveriges Television reports.”

  http://rt.com/news/sweden-industrial-espionage-russia-894/

  gotiskaklubben

  8 december, 2013 at 07:42

 2. USA har tillgång till FRA:s kabelavlyssning

  ”FRA: Vi gallrar noga
  USA har alltså sedan 2011 tillgång till FRA:s insamling i kablar på ett helt nytt sätt, enligt dokumenten. Men FRA vidhåller att all information som skickas vidare rensas omsorgsfullt.

  – Inget utländskt lands organisation får någon direkttillgång till våra data. Vi gallrar noggrant innan vi lämnar över dem, sade FRA:s generaldirektör Dag Hartelius till SVT tidigare i år.

  – Det går aldrig till så att vi ger någon tillgång till hela kablar eller så, utan det är alltid en utvald mängd av det material vi inhämtar som vi kan utbyta med andra, säger FRA:s talesperson Fredrik Wallin i dag.

  Men vad menar då amerikanerna med att de har ”access to FRA:s cable collection”?

  – Jag kan inte svara på varför det står som det står i de här föregivna dokumenten, säger Fredrik Wallin.”

  http://www.svt.se/nyheter/sverige/usa-har-tillgang-till-fra-s-kabelavlyssning

  gotiskaklubben

  9 december, 2013 at 04:28

 3. Som en del av USAs plan om ”full spectrum dominance”, så bruker de all informasjon de kan få tak i, til å bygge opp en database med alle verdens borgere.

  Personlig trodde jeg at det var kriminelle som ville tvinge frem en etterspørsel etter gode anonymiseringsverktøy, men det ser ut til at det ble NSA som vil være den utløsende årsaken.

  Volksverhetzer

  9 december, 2013 at 11:05

 4. FRA hackar datorer – topphemligt projekt med NSA
  http://www.svt.se/ug/fra-hackar-datorer

  gotiskaklubben

  11 december, 2013 at 11:08


Kommentarer inaktiverade.