Gotiska Klubben

Neurologen Richard Saul: “ADHD Does Not Exist”

ADHD-debatten (eller bristen på en ADHD-debatt) rasar vidare  i DN och på Twitter. 20 psykiatriker stigmatiserar Nathan Scachar med hjälp av en scientolog som jag inte vill nämna vid namn eftersom han egentligen inte har med saken att göra. Och amatören Scachar, som hade kunnat skaffa bättre källor, svarar  i sin tur med Godwins lag och meddelar att nazister minsann var först med att hitta ett samband mellan rökning och cancer. Jaha. Det var den svenska debatten det.

Men var finns egentligen bevisen för att den ena eller andra synen på ADHD stämmer? Här kommer en dagsfärsk googleöversatt artikel från New York Post i ämnet:

“ADHD Does Not Exist”

Pop Quiz : Är andelen amerikanska barn som lider av sjukdomen kallas Attention Deficit och hyperaktivitet . . .
a ) Mindre än 5 % , som vi trodde innan tidigt 1990-tal ?
b ) mer än 11 % , och stigande , vilket föreslagits av CDC statistik ?
c ) Zero ?
Rätt svar är ( c ) , säger neurologen Richard Saul i sin kommande bok , ” ADHD finns inte: Sanningen om Attention Deficit och Hyperactivity Disorder ” ( HarperWave ) , som är säker på att orsaka kontroverser när det kommer ut i februari .
Efter en lång karriär behandla patienter klagar på sådana problem som kort uppmärksamhet och en oförmåga att koncentrera sig , är Saul övertygad om att ADHD är en samling symptom, inte en sjukdom, och borde inte vara med i American Psychiatric Association Diagnostisk och statistisk handbok.

Att behandla ADHD som en sjukdom är ett stort misstag , enligt Saul. Föreställ dig att gå in i en läkarmottagning med svåra buksmärtor och helt enkelt föreskrivna smärtstillande medel . Då du går bort, smärtfri. Senare du dör av blindtarmsinflammation .
Patienterna visar upp på kliniken med sin egen ADHD diagnostiserar dessa dagar , helt enkelt därför att ADHD är i luften runt omkring oss – och för att de vill göra mål några härliga droger som Adderall och Ritalin , eller för att deras föräldrar vill ha ett enkelt sätt att få dem att sitta ner och hålla käften.

Adderall och Ritalin är stimulantia , dock, och ju mer du tar dem ju mer du utvecklar en tolerans för dem , vilket kan leda till en farlig beroendespiral.

Termen ADHD blev officiell 1980 , då den dök upp i det årets upplaga av DSM ( etiketten ändras till ADHD sju år senare ) . Senare utgåvor har stadigt lossnat definition , och diagnoser har skjutit i höjden i enlighet därmed – från 7,8 % 2003 till 9,5% år 2007 till 11% år 2011 . Det är en av nio barn , två tredjedelar av dem pojkar , som blir misshandlad med ADHD etiketten . Två tredjedelar av dessa barn har ordinerats ett njutningsmedel.

”ADHD är en utmärkt ursäkt , ” Saul noterar . ” Diagnosen kan vara ett lättåtkomliga- för krycka . Dessutom finns det ett attraktivt inslag i en ADHD- diagnos , särskilt hos vuxna – det kan vara spännande att tänka på sig själv som involverad i många saker på en gång , i stället fastnat i en tråkig hjulspår ”.

I privatpraktik , Saul fann sig undrar, vilka andra problem har dessa patienter har förutom att vara lätt distraherad ? En flicka som han behandlade , visade det sig , var att vara störande i klassen eftersom hon inte kunde se tavlan . Korrekt diagnois : myopi. Hon behövde glasögon , inte droger.

En 36 -årig man som klagade över sitt beroende av online-spel och gissade att han hade ADHD , visade det sig , drack för mycket kaffe och sover bara 4-5 timmar per natt . Korrekt diagnos : sömnbrist . Han behövde blackout nyanser , ett vitt brus maskin och ett program som stänger alla sina enheter av vid midnatt.

En ung man som frågade , ” Kan du inte bara fråga mig några frågor och skriva mig ett recept ? ” Bara lämnat kontoret när Saul började sondera för djupt i vad var krassliga honom.

En efter en , nästan alla Sauls patienter visade sig ha något annat än ADHD , såsom Tourettes , OCD , Fragil X-syndromet ( en genetisk mutation kopplad till utvecklingsstörning ) , autism , fetalt alkoholsyndrom, inlärningssvårigheter eller sådana välbekanta förhållanden sjukdom som missbruk , dålig hörsel eller ens begåvning . En pojke som var störande och ouppmärksam i matematik klass ( men inget annat ) var , helt enkelt , uttråkad av det material och behövde avancerade en klass för att återfå sin koncentration.

I några fall fanns det helt enkelt ingen diagnos. En vuxen som trodde att hon hade ADHD och hade ordinerats stimulantia av en annan läkare fick en annorlunda syn från Saul . Han rådde henne att istället återvända till sin vana att träna regelbundet och skära ner på arbetstid.

Jag inser nu att det inte var ADHD”, sade hon till honom senare , nöjd med de framsteg hon gjort som följd. ”Det var bara liv.”

Explosionen i ADHD- diagnoser och tillhörande recept av stimulantia är inte utan stora kostnader . Potentiellt beroendeframkallande droger är inte att ges ut som käglor. ” Jag känner till alldeles för många kollegor , ” Saul , skriver , ” som är villiga att skriva ett recept för ett stimulerande med endast en översiktlig undersökning av patienten , till exempel ” checklista två minuter , ”för ADHD. ”

Två minuter att skriva ned ett recept kan leda till år av konsekvenser : kortsiktiga biverkningar av stimulantia inkluderar förlust av sömn , ökad ångest , irritabilitet och humörproblem. På lång sikt , kan användning av dessa läkemedel leda till ohälsosamma viktminskning , dålig koncentration och minne , och med kortare förväntad livslängd eller självdestruktiva beteenden inte exklusive självmord”.

Written by gotiskaklubben

5 januari, 2014 den 13:20

Publicerat i Gotiska Klubben

34 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. förr kallades de för en jobbig jävel de med adhd men nu för tiden är det en universaldiagnos för allt. så detta är en upplysande bok. lite som dyslexi, varenda jävel som har lite svårt med skolan får den diagnosen numera när de bara behöver lite extrahjälp med att lära sig läsa som våran hippieskola misslyckats med att lära ut

  robban

  5 januari, 2014 at 13:32

  • DN-debatten och twitterdebatten är så låg och trött att man somnar. Denna bok kommer ut först 14 februari i år. Ska bli kul att läsa reaktionerna.

   Själv är jag rätt förvirrad, men lutar mer och mer åt manipulation från läkemedelsindustrins sida. Men hjälp av droger löser de ett problem för föräldrarna, utan att ta hänsyn till vilka konsekvenserna det kan få för barnen.

   gotiskaklubben

   5 januari, 2014 at 13:59

   • Bare for å understreke. Det er ikke slik at du spiser så mye amfetamin eller lignende at du blir ruset eller endrer markant oppførsel. Personlig har jeg ingen tro på at ADHD eksisterer, men jeg vet av egen og andre voksne menneskers erfaring, at lave doser amfetamin gjør hverdagen enklere for mange voksne med en ADHD diagnose. For min del gir det seg mest utslag i at arbeidplassen min er noe ryddigere med medisin, samt at det er så mye lettere å komme i gang med ting jeg synes kjedelig.

    Hva jeg finner mest latterlig med ADHD og medisinering, er at det brukes mye tid på en diagnose, men liten eller ingen tid på om medisinering faktisk virker. Når det gjelder voksne, så er det min erfaring at etter de har brukt medisinen til å skaffe seg gode rutiner, så reduserer mange dosen til et minimum eller slutter helt. Dette siste punktet gjør at jeg kunne tenke meg å gi det til overvektige også, da de kan ha godt av å miste matlysten og få opp aktivitetsnivået på kunstig vis en periode,

    Volksverhetzer

    5 januari, 2014 at 16:55

    • Det finns säkert massor av unga som blivit hjälpta av medicin mot ADHD. Fast när man kollar på denna video så kan man antaga att det finns anledning för läkemedelsbolagen att överdriva eller rent av uppmuntra förekomsten.

     gotiskaklubben

     5 januari, 2014 at 17:48

     • Det er vel rimelig sikkert at legemiddelselskapene holder på på denne måten, og det gjelder ikke bare ADHD-medisin, men nesten alle medisiner som du skal spise hver dag til du dør.

      Volksverhetzer

      5 januari, 2014 at 19:06

      • Hittade denna förteckning av ADHD-relaterade problem. Flera av dem tycks mig allmängiltiga.

       gotiskaklubben

       6 januari, 2014 at 09:51

       • Alle mennesker har hørsel, syn, følelser, osv. Dette forhindrer ikke at noen har hjelp av høreapparat og briller.

        Hva vi alså snakker om er grader av problemer, og da må man måle problemet for å kunne gi korrekt behandling.

        Ellers så bør du være forsiktig her, da årsaken til at jeg fant frem til siden din for mange år siden, var at du skrev om hvordan svensk presse fikk lagt ned de psykiatriske sykehusene, fordi de innbildte seg at de bedrev overgrep, når de i virkeligheten reddet folk.

        Jeg er enig i at amfetamin ikke er en optimal løsning, men slik som skole og helsevesen er i dag, så er det snakk om amfetamin eller ingenting. Når det kommer til voksne, så er det direkte umulig å tenke seg at dagens overbelastede helsevesen skal ha tid til noen av oss som ikke sitter i fengsel, eller er en byrde på samfunnet. Jeg fikk ikke engang utredning av det offentlig helsevesenet, da de mente det var umulig at noen med adhd kunne klare å ta seg en lang akademisk utdannelse, og ha ansatte i eget firma. At utdannelsen min var i fag hvor det kun var en obligatorisk eksamen, og at årsaken til at jeg kunne drive eget firma var at alt papirarbeidet var satt bort, spilte ingen rolle.

        Ellers så var de ansatte som påpekte at jeg måtte ha ADHD, da de begge selv hadde diagnosen og mente at jeg på mange områder var værre enn dem.

        Volksverhetzer

        6 januari, 2014 at 11:20

        • Onekligen intressanta inlägg du gör. Hinner dock inte svara just nu.

         Kan du utveckla och belägga det du säger i nästa kommentar: ”ADHD og Asperger er de nordiske menneskers ”sykdom”?

         ”Ellers så bør du være forsiktig her, da årsaken til at jeg fant frem til siden din for mange år siden, var at du skrev om hvordan svensk presse fikk lagt ned de psykiatriske sykehusene, fordi de innbildte seg at de bedrev overgrep, når de i virkeligheten reddet folk.”

         Ligger en del i det du säger, jag är en amatör och lekman i dessa frågor och har ännu inte satt mig in i hela problematiken.

         gotiskaklubben

         6 januari, 2014 at 12:01

         • ”Kan du utveckla och belägga det du säger i nästa kommentar: ”ADHD og Asperger er de nordiske menneskers ”sykdom”?”

          Hvis man går til USA, så er det definitivt flest av nordisk avstamming som får diagnosene. Ellers så anbefaler jeg deg å lese kriteriene for Asperger også, da jeg tror du vil kjenne deg igjen. Ikke at jeg tror du har alle trekkene, men siden du skriver på nettet og er opptatt av hva som er sant, så er sannsynligheten høy for at du har en god del av dem.

          Ellers kan du lese denne av vår venn Varg Vikernes, da jeg mener han har noen gode poenger.
          http://thuleanperspective.com/2013/10/14/hallow-heal/

          Volksverhetzer

          6 januari, 2014 at 14:16

          • Helt fantastisk läsning av Varg Vikernes. Jag är mållös. Har han skrivit fler sån här texter?

           gotiskaklubben

           6 januari, 2014 at 14:43

       • En av svårigheterna, som visas i affischen, beskrivs som ”child does not appear to listen when spoken to”. Enligt min mening kan man i den observationen byta ut ’barnet’ mot vilken politiker eller ledarskribent som helst.

        observator

        6 januari, 2014 at 12:01

 2. gotiskaklubben

  6 januari, 2014 at 10:24

  • Mannen er jøde og da ADHD og Asperger er de nordiske menneskers ”sykdom”, så går det ikke an å stole på noe han sier.

   Er det fordi vanlige nordiske mennesker kjenner igjen seg selv i ADHD og Asperger trekkene, at diagnosene må vekk, da vi står i fare for at befolkningen forstår at det ikke bare er hudfarge som gjør oss forskjellig?

   Volksverhetzer

   6 januari, 2014 at 11:36

    • Her har du en artikkel om at de tok vekk Asperger som diagnose, fordi for mange kjente seg igjen.

     http://www.vulture.com/2013/07/aspergers-tv-the-bridge-diane-kruger-sheldon-cooper.html

     Du kjenner til Frankfurterskolen og vet at all arvelighetslære ble kastet ut av akademia etter krigen. Hvor man før mente at noen var urolige eller engstelige barn fordi de hadde det i blodet, satte de det på hodet, og sa at foreldrenes oppdragelse av barna var årsaken. Kalde mødre var ansvarlige for autistiske barn, og hele oppdragelseskulturen måtte byttes ut. (Dette med å skylde på mors oppførsel for barnas lyter, er forresten hentet rett ut fra jødisk teologi.)

     Så lenge man kunne beskrive ADHD og Asperger som sykdom, og skylle på de onde hvite oppdragerkulturen som årsak var dette bra for jøder. Anderledes stilte det seg når man begynte å finne folk med de samme karaktertrekkene som åpenbart ikke var syke, og at disse ofte var i slekt med de med problemer. Når man begynner å nærme seg 10% med ADHD og Asperger og kanskje 30% med symptomer, og at disse karaktertrekkene uten tvil var arvelig, så må det være et resultat av seleksjon fordi det er en fordel, og ikke en skadelig arvelig sykdom.

     Virkelig skummelt blir det når dette kan brukes av de som sier at rasemessige forskjeller eksisterer, og at Asperger og ADHD barn blir hjulpet mest av å gå i skole med andre hvite barn de deler karaktertrekk med, dvs sin egen etniske gruppe. Dette går bare ikke an for multikulten og jødene, så både ADHD og Asperger må vekk.

     Volksverhetzer

     6 januari, 2014 at 13:50

 3. DailyMail: Depression ‘over-diagnosed’ with drugs dished out to patients who are simply sad or unable to sleep, warns expert

  Read more: http://www.dailymail.co.uk/health/article-2534408/Depression-diagnosed-drugs-dished-patients-simply-sad-unable-sleep-warns-expert.

  gotiskaklubben

  6 januari, 2014 at 11:02

 4. 1/ ADHD är ingen de-nordiska-människornas sjukdom
  http://www.haaretz.com/print-edition/news/israel-health-ministry-use-of-adhd-drugs-soars-by-76-in-2010-1.396957

  2/ Egendomligt nog uppvisar de patienter som får centralstimulantia mot invalidiserande symtom ingen toleransutveckling som narkomaner utan dosen av medicin kan hållas låg och helt oförändrad under hela tiden medicineringen pågår

  3/ Motståndarna till såväl ADHD-diagnosen som till medicinering med centralstimulantia är med, få undantag, lekmän; journalister, sociologer, bloggare medan förespråkarna eller anhängarna med få undantag består av professionella, läkare och psykologer.

  5el

  6 januari, 2014 at 14:53

  • Nu fick 5el (är 5el en diagnos?) ihop det. Motståndarna är amatörer, som inte tjänar några pengar på diagnosen, medan förespråkarna eller anhängarna, är professionellt folk, som tjänar pengar på diagnosen. Lätt som en plätt!

   observator

   6 januari, 2014 at 18:12

   • Motståndarna är en slags okunniga ”truers” ( i allmänhet) medan de som tror på diagnosen och dess behandling är proffs som är överbelastade nog utan ett stort antal ADHD-personer att ta hand om.

    En helt annan kategori vårdsökande är de som utan att ha det, förtvivlat gärna vill ha en bokstavsdiagnos att skylla sina olika misslyckanden på, analogt med alla med diffusa smärt-värktillstånd.

    5el

    6 januari, 2014 at 20:01

    • Du har nog missuppfattat en del. Verkligheten är tyvärr precis så krass som Shacher beskriver, även om han tar i något för mycket. Se bara på schizofrfeni läkemedel som Olanzapin som marknadsförts under buller och bång, en skandalmedicin som gett tiotusentals patienter diabetes, övervikt och stroke mm. Det var en s.k. unik schizofrenimedicin men hade exakt samma verkningsmekanism som den gamla klassikern Haldol i minidoser. Tycker vi skall ordna en konferens och diskutera saker som dessa. Erfarna och kunniga psykiatriker ger upp för att överleva i professionen.

     Läs gärna http://www.ebmpsykiatri.se

     Dr. Thomas Jackson

     6 januari, 2014 at 20:31

    • 5el tycker att de som inte tycker som han är okunniga, medan de som tycker som han är proffs. Briljant argumentation! Och vad är ”truers”?

     observator

     7 januari, 2014 at 11:56

 5. […] Tipstack: Volksverhetzer […]

 6. Ligger mycket i vad Nathan Shacher skriver. Många psykiatriker ligger på samma kunskapsnivå som allmänläkare i sin egen profession. Det är teamet idag som bestämmer diagnoser, psykiatriker som kan sin ICD-10 och DSM-4 och försöker tillämpa kunskaperna sparkas snabbt ut. Svensk landstingspsykiatri är idag för patienterna en lika stor mänsklig katastrof som högstadiet är för elever. .

  Läs gärna http://www.ebmpsykiatri.se om den nya psykiatrin jag jobbar för.

  mvh

  Psykiater TJ

  Dr. Thomas Jackson

  6 januari, 2014 at 20:24

  • ”Utan korrekt diagnos är det omöjligt att arbeta enligt EBM, evidensbaserad medicin.”

   Hva betyr dette? Det er ikke dødsfarlig å prøve en medisin for å se etter om den hjelper, selv om årsakene til problemet kan være diffuse.

   Selv prøvde jeg medisin et par måneder, for å se etter om det var noe poeng i å gå gjennom en utredning. For min del er det revnende likegyldig om jeg har ADHD eller ikke, eller om ADHD egentlig eksisterer, så lenge 0.01 gram amfetamin om morgenen, gjør at arbeidsdagen min blir litt mer strukturert.

   Røyker mindre sigaretter, samt sovner lettere om kvelden, gjør jeg også.

   Volksverhetzer

   6 januari, 2014 at 22:12

   • En del rapporter talar om ökad risk för Parkinson. I stort sett mår alla bra på mycket låg dos dopaminstimulerare på morgonen. Du går säkert ned i vikt också. Problemet med bruket av dopaminstimulerare har både filosofisk och djuppsykologisk karaktär. Blir människans individuationsprocess underlättad? Blir livet mer meningsfullt? Blir tillfredsställelsen över semestern lika bra? Metamfetamin och liknande preparat, t.ex. kokain, stimulerar dopaminfrisättning ett område i hjärnan som kallas nucleus accumbens och bidrar till att underlätta aktivitet. F.ö.tack för Din väl genomtänkta kommentar och kul att du läste på hemsidan ebmpsykiatri.se Jag är enig med dig att att det kan vara suboptimalt att sträva efter ”total” diagnostisk säkerhet, det kan vara svårt.att få det. Jag ändrar gärna min uppfattning som grundas huvudsakligen i en rädsla för att vi psykiatriker har ganska dålig koll på vad vi egentligen gör när vi medicinerar. Å andra sidan så har vi Coca-blad som en naturlig växt i naturen, alltså en variant av Concerta/dopaminfrisättare, så det är ju ingen onaturlig psykologisk effekt vi talar om. Jag undrar dock vad som skulle hända om 50% av befolkningen skulle gå på Concerta/Ritalin. Jag tro vi skulle få ökad mängd psykoser, mer impulshandlingar, ökat reellt missbruk, en ännu mer kaotisk värld än vi har idag.

    Men som sagt, jag kan ha fel.

    mvh

    tj
    .

    Dr. Thomas Jackson

    7 januari, 2014 at 07:54

    • Tack för att du tar dig tid, Thomas! Och även du, Volkverhetzer!

     Igår publicerade även Daily Mail en artikel om Richard Saul och hans bok som utkommer i mitten på februari 2014.

     ‘ADHD doesn’t exist’: Neurologist claims condition is masking less serious problems and causing needless use of addictive drugs

     Read more: http://www.dailymail.co.uk/health/article-2534632/ADHD-doesnt-exist-Neurologist-claims-condition-masking-problems-causing-needless-use-addictive-drugs.html#ixzz2phBqWfS4

     gotiskaklubben

     7 januari, 2014 at 08:36

    • ”Jag undrar dock vad som skulle hända om 50% av befolkningen skulle gå på Concerta/Ritalin. Jag tro vi skulle få ökad mängd psykoser, mer impulshandlingar, ökat reellt missbruk, en ännu mer kaotisk värld än vi har idag.”

     Fordi amfetamin fungerer relativt likt på alle, og ikke slik som de fleste legene ser ut til å tro, at det fungerer ulikt på de med ADHD enn normalen, så er dette en reel mulighet, er det ikke?

     Ellers så kjenner jeg ingen oppegående voksne som vil bruke Ritalin, da bivirkningene er for store. For min egen del føles det som om du skal ha drukket masse kaffe på tom mage, slik at du mister all matlyst.

     Nettopp fordi jeg har prøvd Ritalin (nesten alle former rusmidler), og kjenner andre voksne med de samme erfaringene, så ville jeg aldri ha gitt det til barn, så lenge det finnes en annen utvei.

     Du har ellers helt rett i at det gjør noe med deg. Kreativiteten forsvinner og man blir på mange måter dummere. Til gjengjeld så blir kjedelige ting gjort, så det koker i bunn og grunn ned til hva som er viktig for deg. For min del så vil jeg være umedisinert om kvelden, da min ADHD-verden om ikke annet er en underholdende verden.

     Ellers så får du ha takk for at du orker engasjere deg. da du sikkert ikke får annet enn utakk fra resten av maktapparatet. Imponert over arbeidet ditt med ”apatiske” barn er jeg og.

     Volksverhetzer

     7 januari, 2014 at 17:06

     • Tack Volksverhetzer, spesiellt hyggligt at du vad jag skönner er nordman, jag har just flyttet til Norge etter 12 år i England. Bor i Brumunddal just nå og holder på at starte en veldedighet (norsk för välgörenhet) for information om MabP-syndromet, alltså forhindre ”Medical slavery victimizing Children” Tyvärr obekant i helsetjenesten i Skandinavien.

      Thomas Jackson

      7 januari, 2014 at 20:55

      • Da er vi nærmest naboer, så jeg skal nok la deg høre fra meg. 🙂

       Det har vært noen stygge episoder med Munchausen (Malingering) by proxy i Brumumddal i de siste årene, hvis jeg husker riktig, så det var nok ikke et dumt utgangspunkt for å få folk til å høre etter.

       Volksverhetzer

       7 januari, 2014 at 23:26

       • Kul, ring mig gerne på mit kontantkorttelefon nummer 98189351 når det passer jag er ganske mye i England men ofte i Brumunddal, har noen gode lege venner, åtminstone noen av dem liker ting som gotiska klubben, vi kan ju ta en Ringnes eller Frydenlundare i Lillehammar, Hamar eller Oslo! 🙂

        Kommer som sagt ovan for ovrig at starte en veldedighet og kommer at gi noen forelesinger under våren om MabP- syndromet. beste hilsen Thomas J

        Dr. Thomas Jackson

        8 januari, 2014 at 16:16

 7. Vel, vel, hva lærer man ikke på flashback:

  https://www.flashback.org/sp46919635

  ”Begåvningstest ger tydliga profiler och vid ADHD så förväntas en jämn profil DVS har du 135 i visuell logisk förmåga så förväntas du ligga på ungefär samma nivå i arbetsminne och processing speed. Vid ADHD ser man ofta att arbetsminnet ligger 1-2SD lägre. skillnaden mellan normalbegåvade människor och Mensa är 2SD.”

  Utredningen min bestod av nettopp av disse tre testområdene, og det var nok ikke vanskelig å se at jeg var medlem i kortidsminneforeningen.

  Da hva som er en ”jämn profil” bestemmes av gjennomsnittet hos befolkningen, så burde det være relativt selvinnlysende at de med en avvikende profil vil få problemer i et samfunn tilpasset gjennomsnittet.

  Jeg skal nå forklare skrittvis hvordan man utvikler og bruker en ADHD-test, slik at man faktisk kan forstå hva en ADHD diagnose er.

  1. Man lager tester for IQ, Arbeidsminne og processing speed.

  2. Man tester kanskje 10000 mennesker, slik at man finner gjennomsnitt og standardavvik for alle testene.

  3. NB NB. Man vekter(statistisk transformerer) alle testene slik at resultatene gjenspeiler normalfordelinger hvor gjennomsnittet er 100 og standardavviket er 16.

  4. Man gir så disse testene til folk man tror har ADHD, og finner at det er et fellestrekk at de har et arbeidminne som er standardavvikstørrelse lavere enn resultatene deres på IQ-testene og processing speed-testene.

  5. Man definerer nå at ADHD er noe som si 2% i befolkningen skal lide av, hvorpå det er de som scorer ca 2 standardavvik eller dårligere på arbeidsminnetestene, enn de andre to testområdene som vil få diagnosen ADHD.

  6. Testene kan nå sendes ut i felten, slik at den enkelte neuropsykolog kan bruke testene til å se etter om testobjektet scorer to standardavvik relativt dårligere i snitt på arbeidsminnetestene enn han gjør på IQ og PS-testene i snitt.

  7. Siden testene er konstruert for at 2% skal få diagnosen ADHD, på samme måte som IQ testene i Mensa skal gi medlemskap til de to prosent smarteste, så vil heller aldri mer enn 2% få diagnosen i befolkningen, selv om den enkelte psykolog skulle finne at alle som kom til ham, hadde ADHD.

  Nå er det imidlertid ikke så enkelt i virkeligheten. Man behøver ikke å ha en vond rygg, selv om man har en av de 2% skjeveste ryggene, og man behøver ikke oppvise symptomer på ADHD, selv om man er av de med 2% relativt dårligst arbeidsminne. Videre kan de med bare ett standardavvik dårligere arbeidsminne, oppvise fler ADHD-trekk enn de med to, så i tillegg har de konstruert spørreskjema og en psykologveiledning som er konstruert på samme måte som de objetive evnetestene.

  Hvordan man vekter i mellom spørreskjema, observasjon og tester, vet jeg ikke, men resultatet er uansett det samme. Man velger seg at en prosentandel skal få ADHD, hvorpå grovt sett alle som scorer over et gitt tall, får diagnosen ADHD.

  Problemet med spørreskjema, observasjon av legen, skole/livsituasjon, osv, er at disse alle er en årsak av både arv og miljo, slik at flere eller færre vil få diagnosen hvis miljlet endres uten at testen endres.

  Er kriteriene for ADHD ett standardavvik dårligere relativt arbeidsminne, samt at eleven må ha problemer med å følge undervisningen på normal måte, så kan maksimalt 16% få diagnosen, hvis vi hele tiden antar at medisin får eleven rolig, slik at en umedisinert overtar rollen som klassens nye urokråke. Jeg dette fenomenet gjør at fler får diagnosen, men ikke hele økningen som vi ser i enkelte områder. Hvis enkelte grupper ikke oppviser de samme gjennomsnittene som referansegruppen normalfordelingene stammer fra, dvs si det finnes rasemessige forskjeller, begynner økningen å bli mer forklarlig. Hvis vi i tillegg antar at miljøet har endret seg, f.eks. at alle barn har fått litt dårligere arbeidsminne i snitt, så er det kanskje realistisk at 10-15 % eller mer av nordiske barn scorer høyt nok til å få diagnosen.

  Oppsummert så kan man si at ADHD ikke eksisterer, da det er en statistisk konstruksjon. Hva ADHD er konstruert over, er derimot noe reelt. Det er slik at vi varierer i hvor godt arbeidminne vi har i forhold til hvor høy IQ og CS vi har, og da alt i samfunnet er tilpasset gjennomsnittet, kan vi forvente systematiske adferdsavvik. Hvor viktige disse avvikene egentlig er, sier testen derimot ingenting om.

  spørreskjemabiten og legens inntrykk, da vi her snakker om virkning og ikke årsak til problemer, som er relativt dårlig arbeidsminne er.

  Volksverhetzer

  7 januari, 2014 at 05:56

 8. Det finns nog all anledning att se upp med läkemedelsindustrin. Senast i raden av avslöjanden:

  Lead Developer Of HPV Vaccines Comes Clean, varnar föräldrar och unga flickor Det är allt en jätte Deadly Scam

  Dr Diane Harper var en ledande expert som ansvarar för fas II -och fas III- säkerhets-och effektivitetsstudier som säkrade godkännande av humant papillomvirus (HPV) vaccin , Gardasil ™ och Cervarix ™ . Dr Harper författade även många av de publicerade , vetenskapliga artiklar om vaccinerna . Hon är nu den senaste i en lång rad av experter som trycker på varningsknappenrött på de förödande konsekvenser och irrelevant för dessa vacciner . Dr Harper gjorde henne överraskande bekännelse vid den 4: e internationella Converence om Vaccination som ägde rum i Reston , Virginia . Hennes tal , som ursprungligen var avsett att främja fördelarna med vaccin , tog en 180 – graders sväng när hon valde istället att rensa sitt samvete om de dödliga vaccinerna så att hon ” kunde sova på natten ” .

  ”Dr Harper förklarade i sin presentation att livmoderhalscancer risken i USA är redan extremt låga , och att vaccinationer troligen inte har någon effekt på graden av livmoderhalscancer i USA . Faktum är att 70 % av alla HPV-infektioner lösa sig själva utan behandling i ett år , och antalet stiger till över 90 % på två år . Harper nämnde också säkerhetsvinkel. Alla försök av vaccin gjordes på barn i åldern 15 och uppåt , trots att de för närvarande marknadsförs för 9 -åringar . Hittills har 15.037 flickor rapporterade negativa biverkningar från ensamma Gardasil ™ till Vaccine Adverse Event Reporting System ( VAERS ) , och detta antal endast reflekterar föräldrar som genomgick de hinder som krävs för rapportering av biverkningar . I skrivande stund är 44 flickor officiellt känd för att ha dött av dessa vacciner . De rapporterade biverkningarna Guillian Barrés syndrom ( förlamning som varar i flera år , eller permanent – ibland så småningom orsakar kvävning ) , lupus , kramper , blodproppar , och hjärninflammation. Föräldrar är oftast inte medvetna om dessa risker . Dr Harper , vaccinutvecklare, hävdade att hon talade ut , så att hon skulle äntligen kunna sova på natten . ” Om åtta av tio kvinnor som varit sexuellt aktiva kommer att få HPV i något skede av sitt liv , ” Harper säger . ” Normalt finns det inga symptom , och i 98 procent av fallen det rensar sig själv . Men i de fall där det inte gör det , och är inte behandlas kan det leda till pre – cancerceller som kan utvecklas till livmoderhalscancer ‘ ” . –

  Se mer på :

  http://www.thedailysheeple.com/lead-developer-of-hpv-vaccines-comes-clean-warns-parents-young-girls-its-all-a-giant-deadly-scam_012014

  gotiskaklubben

  7 januari, 2014 at 10:43

 9. Jag hatar ADHD

  Barn med ADHD behandlas ofta medicinen Ritalin, som innehåller amfetamin. På 15 år har omsättningen av Ritalin stigit med 2 400 procent.

  Lindevangskolan i Köpenhamn satsar på specialklasser och alternativ ADHD-behandling. SVT

  Allt fler barn diagnostiseras med ADHD och allt fler behandlas med Ritalin. Viktor, Martine och Marino går i en specialklass i Lindevangskolan i Köpenhamn. Där har man beslutat att pröva alternativa behandlingar som utgår från det enskilda barnets behov och problem.

  Efter sex händelserika månader kan alla barnen i specialklassen läsa och göra läxor utan vuxenhjälp. Det tar längre tid mellan utbrotten av raseri, aggression och sorg. Barnens har plötsligt hittat en nyfikenhet på livet och en nyvunnen inre ro.

  Dansk dokumentär från 2013 av Erlend E. Mo. Foto: Erlend E. Mo, Lars Reinholdt, Simon Plum och Casper Hoyberg. Klippning: Stefan Sundlöf och Åsa Mossberg.

  Sändningstider:
  SVT2 Torsdag 6 feb 2014 kl 20.00
  SVT2 Lördag 8 feb 2014 kl 16.45

  http://www.svt.se/dokumentarfilm/flygfardig-for-os-i-sotji

  gotiskaklubben

  6 februari, 2014 at 09:29

  • På TT-nyheterna idag: ”Varannan på Kumla har ADHD”
   Nej, men vad skönt! Då har vi hälften så många brottslingar i landet.

   Förortskärring

   25 mars, 2014 at 22:30


Kommentarer inaktiverade.