Gotiska Klubben

Ordet ”rättshaverist” betyder rättshavare, så det så!

Jo, det verkar så. Rättshaverist betyder egentligen inte att någon har haft ett haveri med rättvisan, en slags olycka, utan att någon anser sig HAVA rätt, rätts-havare. Fast likväl är det på tyskan ett negativt ord som betyder en slags blandning mellan besser-wisser och kverulant.

Etymologi

Rättshaverist för att beskriva en person är belagt från 1948, men faller tillbaka på rättshaveri som är belagt i svenskan från 1852. Det senare är ett inlån från tyskans Rechthaberei med betydelsen ”att mena sig ha rätt”. Efterledet -haveri är en nominalisering av hava; liksom tyskans -haberei kommer av haben. Från 1917 är rättshavare belagt i svenskan, vilket även har motsvarigheter i tyskans Rechthaber och danskans rethaver. Men för att kunna anknyta bättre till det mer kända grundordet rättshaveri började en del att omtala personer som rättshaverister, vilket idag är det vanliga.

Efterledets homonym – det vill säga haveri i en betydelse närmare olycka – gör det lätt att associera fel. De ofrånkomliga associationerna understryker dock beteendets självdestruktiva karaktär.” Wiki

Written by gotiskaklubben

5 januari, 2014 den 06:35

Publicerat i Gotiska Klubben

10 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jurist som skrivit en ganska sympatisk fundering om rättshaverister:
  http://jura.ku.dk/njm/37/goran_lambertz.pdf/

  Åtminstone tror jag att den är sympatisk.

  Martin

  5 januari, 2014 at 10:41

 2. Goten – jag tror inte på dig. När jag slår upp ordet haveri i SAOB, så finner jag vid en snabbscanning inget spår av någon nominalisering av verbet hava. Jag tror att den, som skapade ordet ordet rättshaveri eller rättshaverist – och det verkar ju vara relativt moderna skapelser – med haveri menar just misslyckande. En person, som sysslar med det som på tyska kallas Rechthaberei kallar man väl här en processare.

  observator

  5 januari, 2014 at 13:26

  • Citerar wiki. Tycker det låter rimligt.
   http://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%A4ttshaverist

   gotiskaklubben

   5 januari, 2014 at 13:34

   • Det som låter rimligt behöver inte vara rätt. Rättshaveristens öde är väl att han tycker de anspråk han ställer är rimliga, men att de som har att pröva dem inte finner att så är fallet.

    observator

    5 januari, 2014 at 13:47

    • Om du kollar länkarna till eng, tysk, frank, spansk på wiki så ser du att ordet bara finns på svenska. På de flesta språk översätts det med kverualans, ungefär det du just nu sysslar med. Skoja bara! 🙂 Nä, jag tror fortfarande – som wiki – att tyskans hava blev ett haveri på svenska.

     gotiskaklubben

     5 januari, 2014 at 13:55

     • Snälla Goten! Om du besvärar dig med att slå upp ordet haveri i SAOB ( http://g3.spraakdata.gu.se/saob/ ) , så kommer du att finna att det svenska ordet haveri delar ursprung bl. a, med det engelska ordet average. Och om du besvära dig med att slå upp detta här http://en.wiktionary.org/wiki/average , så kommer du att finna att jag och inte du är på rätt spår. Dessutom; vad jag vet finns inte ordet hava på tyska, men väl ordet haben. Detta haben kan och har nominaliserats till Haberei. Har emellertid inget med haveri att göra. Jag anser fortfarande och med tilltagande styrka att Goten försöker sprida en skröna!

      observator

      5 januari, 2014 at 16:09

      • Vårt tids ”rättshaverist” verkar vara en dyslektisk nykonstruktion från 1900-talet, men ordet härstammar likväl från det äldre ordet ”rätthaferi” som kom från från tyskans Rechthaberei och då hade en annan betydelse. källa: http://www.faktoider.nu/haverist.html

       gotiskaklubben

       5 januari, 2014 at 17:09

       • Observator skojar bara med läsarna genom att med sina inlägg illustrera saken i fråga.

        veto

        5 januari, 2014 at 17:14

        • Typiskt för rätthaverister! 🙂

         gotiskaklubben

         5 januari, 2014 at 17:16

        • Vi diskuterar ordet rättshaverist och inget annat. Till inget annat hör ordet rätthaveri. Som det pratas om i faktoider. Finns det ingen som vet i vilket sammanhang ordet dök upp 1948? För övrigt skulle aldrig falla mig in att skoja om en så allvarlig sak som denna.

         observator

         5 januari, 2014 at 18:41


Kommentarer inaktiverade.