Gotiska Klubben

Jan-Olof Rönn: Utan Media kan du inte starta ett krig

Jan-Olof Rönn, död 20 april 2013, har arbetet som lärare, lärarutbildare och rektor, varit samtalsterapeut, konsult och handledare för chefer, haft uppdrag som utvärderare av skolor och organisationer och studerat Medierna i mer än femtio år. Denna bok bygger på föreläsningar på Lärarhögskolan, Journalisthögskolan i Göteborg, Handelshögskolan i Göteborg, Rektorsutbildningar, Folkhögskolor och föreningar med flera.

”Det vanligaste sättet för medierna att luras är att begrava, tiga och/eller nedvärdera uppgifter som är viktiga för medborgarna att veta och lika viktigt för regeringar/annonsörer/eliten att hålla tyst om.  Eftersom regeringar, eliten och MSM [etablerade medier] i minst hundra år tränat på detta är de mycket duktiga.  Likt en tränad trollkonstnär håller de fram den höga hatt, ur vilken kaninen sedan (utan att vi sett hur det gick till), hoppar fram. De vill bestämma vad du skall se och framförallt vad du inte skall se.” 

http://www.janolofronn.se/article.php?id=28&idr=1

http://blog.lege.net/index.php?/authors/2-Jan-Olof-Roenn

http://www.adlibris.com/se/bok/utan-media-kan-du-inte-starta-ett-krig-handledning-i-intellektuellt-sjalvforsvar-9789163370786

Lögnen i medierna
Mediernas sätt att begrava
Kommentar om DN Kuba-artikel
Betydelsen av anonym avsändare
Kommentar om postmodernismen
Definition av folkmord
Sveriges Radio och Pravda
Zimbabwe / USA
Likheter med Tyskland WWII
Om ”The Global Market…”
Lydnaden mot makten
Vad åstadkoms genom medierna?
Tredje Världskriget, Peak Oil o.a.
Mainstream Mediernas ”gatekeepers”
Likheterna mellan ”flodhästen i vardagsrummet” och västmediernas rapportering.
Mot vägens ände?
Mot vägens ände? (Fortsättning.)
Konspirationsbevis, hur ser de ut?

Written by gotiskaklubben

23 januari, 2014 den 20:27

Publicerat i Gotiska Klubben

12 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Tillfälligt slut enl. Adlibris.

  Rim Rutsdotter

  23 januari, 2014 at 21:01

 2. En fantastisk bok! Vilket enastående arbete, har aldrig läst en så väl underbyggd och välriktad kritik mot det fasansfulla odjur vi kallar massmedia. Boken borde, för allas vår framtid, vara obligatorisk läsning på skolor och universitetet runt om i landet och övriga världen. Visste inte att en del av boken också ligger ute på nätet. Vill därför passa på att rekommendera kapitlet ”Konspirationsbevis-hur ser de ut” för den som inte tar sig tid att läsa hela boken. Jan-Olof Rönn tar också upp den verkligt elakartade rasism som på riktigt existerar i vår tid, nämligen den som utövas av massmedia, inte bara mot oss själva, utan mot all världens folk som inte vill underkasta sig den Storebror, som massmedia tjänar.

  Markus Andersson

  23 januari, 2014 at 21:15

 3. Doktor Rönns testamente…! Den här boken är rätt tuff. Det är den enda svenska bok som tar upp 9/11 och dess märkligheter. Och detta är ändå bara en bråkdel av innehållet.

  Förr välkomnades sådana här böcker, böcker på temat mediadebatt och mediekritik. Nu tigs de ihjäl. Nåväl, men inte länge till. Internethögern och vakna-rörelsen (vaken.se) har tagit till sig den. ”The truth is out…!”

  mirotanien

  24 januari, 2014 at 08:30

  • Hörde du skivigt något om denna bok. Stämmer det? Kunde inte hitta något när jag la upp tråden?

   gotiskaklubben

   24 januari, 2014 at 08:36

   • Jag recenserade Rönns bok i Nya Tider, pappersutgåvan, före jul. Härmed lite utdrag från den texten:

    Rönn går i sin bok igenom ”… händelser som 9/11, Palmemordet och Estoniakatastrofen. Än idag kan man få höra ”foliehatt” om man ifrågasätter den officiella versionen av 9/11. Men det är inte lika vanligt idag som för bara två-tre år sedan. Opinionen håller, om än sakta, på att svänga. I USA har många etablissemangsfigurer (skådespelare som Charlie Sheen, Martin Sheen, Woody Harrelson, Rosie O’Donnell och Ed Asner) ifrågasatt den officiella versionen.

    Något håller på att hända. Internets framväxt har fått folk att själva söka fakta. Och Jan-Olof Rönn gör en bra sammanfattning av den enorma mängd fakta som framkommit om 9/11. Samt om Palmemordet och Estoniaolyckan och en del fall till. Men boken handlar som antytt inte bara om omstridda fall som dessa. Den handlar om hur media, fram till nyligen, kunde sälja krig som vilken annan produkt. Man kan säga: MSM är en sjuk kult som lever på att manipulera folks känslor. Politikerna och media går hand i hand i detta spel. Så här: ett krig startas. Sedan förslavas folk, via sina sinnen, att följa detta krig och oroa sig för utgången. Det ser vi än idag i Syrienkriget. Folk fås att tro att det är början på Tredje Världskriget. Ett tips: det är det inte. Det är ett riggat krig som inte riktigt tar sig. Det är i alla fall min bedömning.

    Rönns bok är på 288 sidor. Den består av två delar: 1, ”Bakgrunden”, samt 2, ”Begravningar”. Del ett innehåller definitioner på de begrepp som används (MSM, demokrati mm), hur media rapporterar, vad som är respektive inte bedöms vara en nyhet, om reklam och propaganda, allt med talande exempel. Del 2 handlar om hur man mörkar och döljer: rubriken är som sagt ”Begravningar”, och en begravning definieras på s 158 som en nyhet som antingen ignoreras, formuleras i en notis, placeras på undanskymd plats eller publiceras långt efter det den hänt. Sedan gås medias mörkande av 9/11:s märkliga detaljer igenom liksom mörkanden av detaljer i Kennedy- och Palmemorden samt Estonia och andra märkliga fall, som incidenter under det kalla krigets 80-tal.

    (…)

    Rönn är inte den förste moderne mediakritikern. Och media brukar vanligtvis gilla att debattera media. Men denna gång är det tyst. Rönns bok har inte behandlats, recenserats eller diskuterats i MSM så vitt jag kan se av en googling jag gjort. Detta förtigande spelar mindre roll idag då vi har internet och nymedia. Kanske kan Rönns bok få genomslag ändå, så som Arnstberg/Sandelins bok ”Invandring och mörkläggning” (2013) fått det: den förtegs av MSM men togs väl emot av nymedia, Flashback och Fria Tider, med flera nätsajter. Och i Nya Tider recenserade jag den i nr 12 i år. Och därigenom, kan man säga, har boken etablerats som klassiker: de entydigt positiva recensionerna stärkte boken, gav den ryktet ”regimkritiskt frontalangrepp”.

    MSM kan då inte komma efteråt och säga att den inte är det. Aftonbladet recenserade den förvisso i början av maj, men det var ”too late, too little”: recensionen innehöll bara floskler och kom för sent.

    Arnstberg/Sandelins bok är redan etablerad som regimkritisk klassiker. Att den inte säljs i travar på varenda Coop Forum betyder inget, för böcker av det här slaget säljer sällan mer än 1.000 ex. Men den siffran har Arnstberg/Sandelins bok i alla fall passerat med råge.

    MSM håller på att bli irrelevant. Och de mekanismer som Rönns bok beskriver tror jag, som antytt, kommer att genomskådas och successivt sluta förekomma. Rönn svartmålar för mycket enligt mig. Han skriver till exempel (på s 77-78) att MSM har tolkningsföreträde, bland annat genom sitt sätt att vinkla nyheter med en viss vokabulär (”bombkrig” blir ”humanitär insats”, ”nedskärning” kallas ”reform” osv). Det kanske stämde 2010. Men MSM har inte längre detta tolkningsföreträde. Saker förändras snabbt nu. Bilden är inte så mörk som Rönn målar den. Vi har ju idag något som heter internet. Och internet är ännu fritt. Att som Kina och Iran sätta in brandväggar kommer aldrig att fungera i västvärldens internet. Insättande av brandväggar skulle inte kunna fungera utan störningar i kommersiell verksamhet, internetbanker osv – inte i väst, där nätet växt oavbrutet sedan mitten av 90-talet. ”Allt” görs idag på nätet. Därför har det växt bortom elitens omedelbara kontroll.”

    – – –

    Som sagt, Rönns bok är viktig. Den och andra regimkritiska böcker är murbräckor mot systemet, efterlängtade brandfacklor i kampen för ett fritt Sverige och en fri värld. Och befrielserörelsen är idag global och sektorsövergripande. I år kommer kanske internethöger, libertarianer, andliga aktörer och konspirations-teoretiker att förena sina krafter i kampen mot globalismen.

    mirotanien

    24 januari, 2014 at 10:37

    • Ah! Tack för detta! 🙂

     gotiskaklubben

     24 januari, 2014 at 11:22

     • Glad att kunna hjälpa till… För övrigt undrar man vad ”eliten” ska säga om denna bok. Ska de bli skogtokiga över den, ungefär som inför Arnstberg/Sandelins ”Invandring och mörkläggning”…? Nja, kanske inte. Rönn skriver ju inget om invandring. Men hans bok är samma slags angrepp på ”regimen” som Arnstberg/Sandelins bok.

      mirotanien

      25 januari, 2014 at 07:19

 4. Slut på förlaget!

  Rim Rutsdotter

  24 januari, 2014 at 17:39

 5. […] ”Begravningar: Det vanligaste sättet för medierna att luras är att begrava, tiga och/eller nedvärdera uppgifter som är viktiga för medborgarna att veta och lika viktigt för regeringar/annonsörer/eliten att hålla tyst om.  Eftersom regeringar, eliten och MSM [etablerade medier] i minst hundra år tränat på detta är de mycket duktiga.  Likt en tränad trollkonstnär håller de fram den höga hatt, ur vilken kaninen sedan (utan att vi sett hur det gick till), hoppar fram. De vill bestämma vad du skall se och framförallt vad du inte skall se.”  ref: Jan-Olof Rönn […]


Kommentarer inaktiverade.