Gotiska Klubben

Thommy Berggren – grand old man, ung som en pojkspoling!

Det finns människor man inte avbryter, så är det bara

TOMMY BERGGREN Flera personer från olika håll har stött på mig om denna intervju i SvT. Och det är bara och tacka och ta emot. Varenda sekund med skådespelaren, estradören och regissören Tommy Berggren en fest. Snubben är hur levande och vital som helst. Berggrens imitationer och karaktärsbeskrivningar av sina arbetsgivare slår det mesta i branschen. Historien om Ingemar Bergmans svartsjuka och Bosse Widerbergs ”Ett hallon” lär bli filmhistoria. Till och med intervjuaren, den ofta ettriga uppfostraren Anna Hedenmo, ger ett värdigt intryck och har älskvärdheten att för en gångs skull hålla sin käft stängd.

Dumskallen Niklas nånting skriver:

”I tisdags hade Anna Hedenmo, femte värden ut i ”Min sanning”, skådespelaren och regissören Thommy Berggren framför sig i en låg fåtölj. Berggren är briljant, förstås, en van estradör med över femtio års träning på scen eller framför kameror. Han vräker sig bekvämt i stolen, han talar om hur det ligger till – bland annat att han är ”så in i helvete bra” och ”så jävla snäll” och att en konkurrerande tv-kanal ”är en jävla skitkanal” – han ställer sig upp, han imiterar demonregissörer och gammal skådespelarelit, återger anekdoter.

Han deklamerar.

Det är en studie i hur det manliga konstnärliga geniet eller annan maktperson inför djupt imponerad åhörare gör exakt vad han vill, svarar på vilka frågor han vill, eller helt enkelt inte alls. Programmets femtioåtta minuter och fjorton sekunder är en uppvisning i hur den intervjuade tillåts ta över fullständigt.” DN

Summa: Kommer Thommy Berggren stå på scenen igen skulle jag kunna döda för en biljett. Jag menar: skit i Lång Dags Färd mot Natt, Thommy, ställ dig bara upp på Dramaten eller i SvT-Drama och berätta ditt livs historia. Hela världen kommer älska det. Ta gärna med några riktiga unga snygga och levande brudar, typ Molly Nutley (osminkad!), som kan hjälpa dig att berätta den historien. Och historien om Robert De Niro ska vara på engelska. Så enkelt är det bara.

Ref: Del 2 av 8: Thommy Berggren SvT-Play

Written by gotiskaklubben

27 mars, 2014 den 08:26

Publicerat i Gotiska Klubben

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] I ett land där få offentliga personer törs kritisera makten är Tommy Berggren uppfriskande att höra. Ref: GK […]


Kommentarer inaktiverade.