Gotiska Klubben

Lars Vilks: Dan Park har skrivit svensk konsthitoria

Fängslande konst

Hur man än vänder och vrider på det har Dan Park skrivit svensk konsthistoria som den förste konstnären som genom sin konst dömts till fängelse. Nåja, det görs försök att få honom ut ur konsten. Ulrika Stahre (Aftonbladet) har kommenterat saken och det gick nog lite för snabbt när hon talar om hans bilder:

”De är rasistiska, avskyvärda och hetsande och det finns inga sätt att se dem som konstnärliga kommentarer eller satirisk mediekritik eller vad hans försvarare nu tycker sig kunna ta till.”

Det finns naturligtvis många sätt att se dem som konstnärliga kommentarer. Varje konstkritiker vet att den saken fixar man hur enkelt som helst. I Parks fall kan man även göra det trovärdigt. Lätt som en plätt, t ex: Dan Park agerar mot den politiska korrektheten i sig och den dominerade maktstruktur som står bakom denna. Om det förhåller sig så vet jag inte, men så kan man formulera saken om man så önskar.

Stahres artikel gör också Park till en inte helt obetydlig konstnär. Han använder sig av 70-talets punkestetik, så placeras han konsthistoriskt. Han är visserligen en som har gått fel och hän var i gamla former som inte längre fungerar, menar Stahre. Det dystra i den skrivningen är att det är standarformen för att avvisa en icke omtyckt provokation: Inget nytt här, bara gammalt elände.”

Ovan text hämtad från Lars Vilks blogg.

Kommentar: Bra att Lars Vilks stöttar Dan Park och erkänner hans konstnärliga betydelse i vår samtid. Det kan få betydelse när målet mot Dan Park kommer upp i hovrätten.

http://www.vilks.net/2014/04/04/1827-fangslande-konst/

http://www.friatider.se/vilks-dan-park-ar-konstnar

http://www.friatider.se/dan-park-provocerar-pa-riktigt

https://gotiskaklubben.wordpress.com/2014/04/03/sveriges-radio-dan-park-ar-inte-en-skolad-konstnar-frigedanpark/

Written by gotiskaklubben

6 april, 2014 den 02:36

Publicerat i Gotiska Klubben

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Tja, enligt samma logik så är ju Ulrika Stahre inte heller någon journalist

  Two Different Shoes On

  6 april, 2014 at 08:12

 2. Vilks är ju tvungen, med hänsyn till sin egen konst. Det vore ju inte så kul att först ta avstånd från Park och sedan i ett eventuellt enskilt åtal försvara sin egen. Då bleve han ju bara den pajas som en del menar att han är. Det lite roliga i sammanhanget är ju att Parks gatukonst är anti-PK medan Vilks professorskonst är ??? Den situation som nu uppstår är att vi kan jämföra och dekonstruera dem båda …

  Hur som helst så tror jag faktiskt att Vilks menar det han skriver i detta fall, även om jag personligen föredrar att kalla det som Markus Andersson sysslar med för konst 🙂

  Lasse Wilhelmson

  6 april, 2014 at 08:34

  • Situationen är komisk! Lars Vilks får av skattebetalarna livvaktsskydd för att kunna fortsätta sitt häcklande av det han ogillar och Dan Park får fängelse och böter för att avhållas från sitt häcklande av det han ogillar.

   Vilks konstnärskap har bidragit till upplopp och kommersiell skada av icke obetydlig omfattning.

   Parks konstnärskap har retat PK-folket.

   Man kan ju undra vilken bokstavsdiagnos det är, som bäst passar in på landets ledning!

   observator

   6 april, 2014 at 09:05

  • Det finns flera likheter mellan Vilks och Park. Båda jobbar både med bild och begrepp (ord) samtidigt. Och båda vänder sig mot inhemska fenomen, typ feghet, likformighet, hyckleri et cetera, men blir anklagade/åtalade av etablissemanget för att hetsa mot icke-svenska folkgrupper.

   gotiskaklubben

   6 april, 2014 at 10:19

   • Jag är inte säker på att man kan säga att Park häcklar icke-svenska folkgrupper. Så som jag uppfattar det häcklar Park det synnerligen svenska PK-folket. Om han av bara farten lyckas reta upp icke-svenskar, som valt att bosätta sig i Sverige, så är nog detta att betrakta som ”collateral damage”.

    observator

    6 april, 2014 at 10:33

 3. fittauppror – dä ä konst dä!

  zeno

  6 april, 2014 at 10:50


Kommentarer inaktiverade.