Gotiska Klubben

Tingsrätten har vantolkat Dan Parks syfte med ”Zigenar brott är något gott”

zigenar brott något gott polis läsarbild sydsvenskanKonstnären Dan Park dömdes i fredags till tre månaders fängelse för förtal och hets mot folkgrupp, bland annat för orden på bilden. Domen kommer överklagas, enligt Parks advokat Bodin Löfgren. Rätten ogillade åklagarens begäran om Paragraf 7-undersökning.

Tingsrättens syn på händelsen

”Den 23 september 2013 hölls en demonstration vid polishuset på Davidshalls torg i Malmö, i protest mot polisens omdiskuterade registrering av romer. Dan Park dök upp på torget med en skylt där det stod ”Zigenar brott är något gott”. Det upprörde flera av deltagarna och Dan Park misshandlades av folk på torget, men åtalades också själv för hets mot folkgrupp”, skriver ” SR ”Tingsrätten anser att Dan Park därigenom avsett att sprida ett meddelande som förlöjligar gruppen romer med avseende på fenomenet brottslighet. Ett meddelande om att brott som begås av romer är något gott måste i sammanhanget uppfattas som nedsättande för romer i allmänhet, vilket bekräftas (Sic!)* av angreppet mot Dan Park och hans skylt. Meddelandet på skylten saknar också samband med en saklig och vederhäftig diskussion. Bedömningen blir därför att Dan Park genom sitt handlande gett prov på missaktning av romer som grupp”, står det i domen, skriver ” Fria Tider

”Dan Parks förklaring om att skylten gav uttryck för en ironisk kommentar, föll inte i god jord hos tingsrätten. Park menade att han ville göra narr av demonstrationen och få upp ögonen på demonstranterna, att debatten om registret var överdriven och att polisen bör ha register över romer som har begått brott, skriver  Dispach International 

Kommentar: Hade Dan Park formulerat meningen som en fråga hade den blivit tydligare:  Är zigenarbrott något gott? Han skulle, kunnat vara ännu tydligare och polemisk kunnat skriva: ”Anser ni att zigenarbrott är något gott?”  eller rent av övertydligt: ”Jag har personligen inget emot romerna, men anser ni verkligen – ni demonstranter – att zigenarbrott och annan etnoorienterad brottslighet inte är ett brott?

Men för helvete, ni hör ju själv hur dumma mina förslag låter, den sortens text är väl ingen konst heller! Nu var Parks syfte (vilket alla normalkunniga kännare av poesi/reklam/propaganda/konst borde vara väl medvetna om), att orden skulle träffa demonstranterna som en smäll,  förvirra dem, förlöjliga dem och kanske till och med locka dem till eftertanke. Därför valde, tror jag, Park den mer kortfattade och svårtolkade ordalydelsen: ”Zigenar brott är något gott”. ( Jag minns min egen initiala förvirring när jag läste orden: ”Vad menar han, egentligen?” ”Vem vänder han sig till?”)

Efter hand blir det dock uppenbart för de flesta av oss, precis som Park säger i Tingsrätten,   att det är demonstranterna och den mediala eliten, inte zigenarna som grupp, som texten vände sig till. Ännu klarare blir det när Dan Park även åtalas ( rättegång i den delen på måndag) för att dagen efter demonstrationen och polisanmälan ha lagt upp samma text, fast nu med ett utropstecken och satt skylten i handen på demonstranterna. Han lägger helt enkelt orden i munnen på demonstranterna och förlöjligar demonstranterna som grupp. Park  förtydligar härmed att det inte är hans egna ord,eller allmänna ord om zigenare, utan ord ”påklistrade” på demonstranterna. För detta förtydligande får han ännu ett åtal emot sig!

När det gäller ”Meddelandet på skylten saknar också samband med en saklig och vederhäftig diskussion.” så har den som har författat det imbecilla domskälet inte i ett demokratiskt lands rättssal att göra.

Slutsats: Jag tror faktiskt att Dan Park har goda chanser, med rätt försvarare, att blir frikänd för just detta enskilda fall.

* Överfallet mot Dan Park bekräftar ingenting.

Written by gotiskaklubben

6 april, 2014 den 10:34

Publicerat i Gotiska Klubben

13 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Frågan om politisk lagvrängning avgörs inte av juridik, utan av politik. När det blir tillräckligt stort faller juridiken för politiken, det såg vi ju i domen mot Ahmed Rami. Det är bara en tillräckligt stor opinion och debatt som kan ”rädda” Park. Det skall bli intressant att se om den så kallade vänstern gör gemensam sak med PK-eliten och ”nazifierar” oss som försvarar yttrandefriheten.

  Lasse Wilhelmson

  6 april, 2014 at 10:56

  • Risken är naturligtvis att det blir en politisk och mediedikterad rättegång, precis som du skriver.

   Låt oss hoppas att försvaret kallar in flera konstnärer, svenska som internationella, till rättegången. Så att åtminstone Dan Parks erkänns för det han är: en konstnär. Och först med det som utgångspunkt kan man avgöra hurvuvida han brutit mot HMF-lagen eller inte, inte som en vanlig människa (pöbel) på gatan, utan som en medveten konstnär, som ansett sig agera utifrån grundlagens krav och löfte om svensk yttrandefrihet.

   gotiskaklubben

   6 april, 2014 at 11:25

   • fittauppror – dä ä konst dä!

    zeno

    6 april, 2014 at 11:55

 2. är det månne den blivande riksåklagaren som på detta vis låter sig presenteras?

  zeno

  6 april, 2014 at 12:03

 3. Som antytt, det finns möjlighet för Park att försvara sig framgångsrikt i denna sak. Lätt blir det inte. Men det gäller att komma med argument som det går att relatera till. Som inlägget visar.

  Visst är Dan Park konstnär. Det finns ingen oberoende instans som kan avgöra vad som är konst och inte. Som nämnt tidigare på denna blogg så kanske man privat föredrar Markus Andersson men det är oväsentligt. Andersson jobbar med sina bilder på traditionellt/skolat manér, Park jobbar med sina bilder ur ett aktuellt perspektiv och med metoder från punk och fotomontage. John Heartfield, en tysk som blev antinazist och flyttade till England, var en sådan fotomontage-konstnär.

  Minsann: John Heartfield (1891-1968) kunde Dan Parks försvarare ta till som typexempel på politisk, obekväm konstnär. Förbjuder vi Dan Park gör vi vad Nazityskland gjorde mot Heartfield.

  mirotanien

  6 april, 2014 at 12:41

 4. När Dan Park påstår att zigenar brott är något gott så tolkar jag det som kritik mot systemet som ju uppenbarligen totalt daltar med och bleknar bort en grupp av medborgare som satt i system att utnyttja människors välvilja.

  Denna kritik från Dan Park är VÄLDIGT träffsäker därför fälls han i domstolen.
  Dan Park borde givetvis aldrig fälls för detta i ett samhälle med normal yttrandefrihet.

  Han får ta det som en komplimang, hoppas hans konst får ett kommersiellt värde efter detta. Jag skulle själv gärna köpa ett par signerade alster!

  Sverre Svensson

  6 april, 2014 at 21:18

 5. RLM intervjuar Dan Park:

  Sofia

  6 april, 2014 at 21:37

  • Tack. 🙂 Från 0930 berättar Dan Park om den aktuella demonstrationen och hur han misshandlades av vänstermänniskor ( inte zigenare) och sedan togs av polisen. (sic!)

   gotiskaklubben

   7 april, 2014 at 03:09

   • Var det verkligen äkta svenskar som bar sig så illa åt?
    I så fall finns det skäl att bli förtvivlad.

    Sofia

    7 april, 2014 at 06:35

 6. När babbar ägnar sig åt politisk retorik i skydd av titeln ”komiker”, där de använder satir och ironi som grepp blir de befordrade och gör spikrak karriär. Läs Soran Ismail, Özz Nûjen, Kodjo Akolor mfl.
  http://www.norrabrunncomedy.se/komiker/kodjo_akolor
  Alla dessa ”artister” kommer att användas i årets valrörelse för att förlöjliga, håna och ringakta politiska motståndare. Finns det ett ord för det? Ja – kulturmarxism.

  Förortskärring

  7 april, 2014 at 11:50

 7. Zigenarbrottslingar får 20 miljoner (4000 zigenare x 5000 kronor = 20 miljoner kronor) av Svenska skattemedel för påstådd kränkning. När skall denna förnedring av Svensken sluta?
  Polisen måste få göra sitt arbete.
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/jk-ger-5000-kronor-var-till-olagligt-registrerade-romer/

  Förortskärring

  7 maj, 2014 at 22:58


Kommentarer inaktiverade.