Gotiska Klubben

Den nya svenska juridiken är en katastrof för yttrandefriheten

Michael HessFörst Dan Park. Och nu Michael Hess (sd). Dispatch International har förtjänstfullt rapporterat från båda rättegångarna. Så här skriver Maria Celander i en artikel vars rubrik är skrämmande tydlig: ”Hets mot folkgrupp – även om det är sant”:

”I ett långt och invecklat resonemang kring den grundlagsfästa yttrandefriheten och Europakonventionen, kommer tingsrätten till sist ändå fram till att rätten att slippa “kränkningar” väger tyngre. Precis som i domen mot Dan Park talar man om att Hess uttalanden “inte kan anses bidra till någon form av allmän debatt som kan medföra framsteg i umgänget mellan människor”. Därmed är uttalandet straffbart.”

Smaka på denna mening: “inte kan anses bidra till någon form av allmän debatt som kan medföra framsteg i umgänget mellan människor”

Vad som efter överklagan så småningom sker i Hovrätten vet vi inte. Men vi vet via ovan mening att Blekinge tingsrätt förlorat kontakten med demokrati och yttrandefrihet. Det är riktigt kusligt.

PS Hade Michael Hess uttryckt sig mindre generellt och lagt till ett ”delvis” eller ett ”ofta” här och där hade han förmodligen gått fri. Det offentliga samtalet i Sverige är numera en klassfråga, där de som uttrycker sig alltför känslomässigt och affekterat riskerar att få fängelse. Detta gäller dock inte Vänstern, som kan fortsätta att vråla ”nazist” (vilket för den utsatta personen kan få förödande konsekvenser) och andra stigmatiserande invektiv, utan att ärekränkningen eller förtalet beivras. Därför är det viktigt att försöka påverka de goda krafter som ännu finns kvar i det svenska etablissemanget:

https://twitter.com/gotiskaklubben/status/464441854604640256

https://twitter.com/gotiskaklubben/status/464677753208725504

Written by gotiskaklubben

9 maj, 2014 den 07:15

Publicerat i Gotiska Klubben

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. ”Därför är det viktigt att försöka påverka de goda krafter som ännu finns kvar i det svenska etablissemanget”

  – en klassiker

  nu följer en impertinent fråga ställd till dig gotis – vill du vara så vänlig och ange ett par namn som exemplifierar dessa förment ”goda krafter som ännu finns kvar i det svenska etablissemanget”

  eller förresten – nämn ETT

  zeno

  9 maj, 2014 at 09:13

  • Nämnde just Janne Josefsson.

   gotiskaklubben

   9 maj, 2014 at 09:32

   • aha ok

    då har vi nog diametralt vitt skilda uppfattningar om vad och vem som utgöt det sk etablissemanget

    min definition baseras på vem som befinner sig i tältet och pissar ut resp vem som befinner sig utanför tältet o pissar in

    själv uppfattar jag JJ som en person som befinner sig utanför o pissar in- vilket alla journalister värda sitt salt borde göra – och vad gäller just JJ så kan man även kostatera att han för tillfället(?) utsätts relativt hårt för det goda twitter-hatet

    men jag kan naturligtvis totalt ha missuppfattat det hela…

    zeno

    9 maj, 2014 at 10:30

 2. Känns inget bra det här. Måste stila till mitt språkbruk, annars kommer jag att hamna på kåken.. att man bara har talat sanning hjälper inte i det mjuktotalitära samhället 😦

 3. Efter en tid i Frankrike kan jag konstatera att flera av de stora franska dagstidningarna har rubriker som skulle fällas i tingsrätten. I Frankrike kan f.f. både hög och låg ställa frågor,diskutera och vara oroliga utan att bli kallade N-ordet. På lite håll är det Svenska ”klimatet” minst sagt oroväckande. Hur har det blivit så här?

  GB

  10 maj, 2014 at 12:04


Kommentarer inaktiverade.