Gotiska Klubben

Illustrerad Vetenskap: Du blir hög av motion


”Tyska forskare har visat att motion frisätter ”glädjehormoner” i hjärnan. De lindrar smärta och gör oss höga. Alltså existerar det omdiskuterade fenomenet ”runner´s high”.

”Många löpare säger att de mår bra och känner sig avslappade efter en löprunda. Vissa idrottare hävdar till och med att träningen kan utlösa ett rus nästan som i en orgasm eller som av euforiserande ämnen. Fenomenet är känt som ”runner´s high”, men forskarna har länge diskuterat vad detta är, och om det överhuvudtaget finns.

Nu har tyska forskare dock visat att en lång löprunda frisätter potenta morfinliknande ämnen i hjärnan. Det verkar som om motionen gör att nervcellerna avger en kaskad av kroppens eget narkotikum, endorfin, och ju mer som frisätts, des­to större blir lyckokänslan. Fyndet avgör inte bara en lång debatt om ”runner´s high” utan visar också på en tänkbar mekanism bakom motionens lindrande ­effekt vid till exempel depression och kronisk smärta. Lyfter man upp detta i ett större perspektiv, pekar upptäckten på att endorfinerna kan ha spelat en avgörande roll i människans evolution.”

Ref: Du blir hög av motion Illustrerad Vetenskap

 

Written by gotiskaklubben

9 juni, 2014 den 09:02

Publicerat i Gotiska Klubben