Gotiska Klubben

Legosoldater knäcker Europas fotbollslandslag?

VM I FOTBOLL Varför går det så bra för Sydamerika och så dåligt för Europa i VM i Brasilien? Att VM går i Sydamerika är säkert en av orsakerna. Att de europeiska spelarna är slutkörda efter en hård säsong inom klubbfotboll och världens främsta fotbollsliga, Premier League, är en annan. Dessutom kan det vara svårt för coacherna att samordna alla de olika taktiker och spelstilar som finns i de europeiska fotbollsklubbarna.

Klubbfotbollen har tagit över den nationella fotbollen i Europa, det är där pengarna finns. De stora europeiska klubblagen har ofta en mängd utländska och icke-europeiska spelare i sina lag. Jämför man med krig skulle man kunna säga att den europeiska klubbfotbollen, och även landslagsfotbollen, är uppbyggd på utländska legoknektar.

Men hur många bortförklaringar man än söker kvarstår faktum: de europeiska lagen saknar ofta hjärta och kamplust, risken är att allt som tillslut finns kvar är ett tomt och trist skal av taktik och spelupplägg. Mot detta står de sydamerikanska nationella lagen där varje spelare visar upp vilddjurets hjärta samtidigt som kollektivet riktigt lyser av flockens sammansvetsade offervilja. Ska man generalisera kan man se de europeiska landslagen som en blaserad och mångkulturell röra som möter etniskt och kulturellt homogena och fosterlandsälskande sydamerikanska landslag.

Fotboll är en sund och ibland motbjudande kombination av chauvinism och en äkta kärlek till prestationen som sådan. Själv håller jag på Tyskland och har alltid gillat deras positiva, offensiva och strukturerade fotboll, men är tveksam till om de har något att sätta emot dessa sydamerikanska bollkonstnärer som för varje match blommar ut i en allt större färgprakt. Vi får väl se i kvartsfinalerna.

Written by gotiskaklubben

21 juni, 2014 den 07:44

Publicerat i Gotiska Klubben