Gotiska Klubben

Erica Treijs: ”Nazikonstnär misstänkt för hets mot folkgrupp” #danpark

Inte ens en färgglad mössa kan dölja den opersonliga
och kissnödiga hårdhet
som Erica Treijs ansiktsuttryck förmedlar.erica svd dan park

#danpark För första gången recenseras nu Dan Park i etablerad media: ”Nazikonstnär misstänkt för hets mot folkgrupp” skriver SvdUtan att egentligen analysera någon av Dan Parks beslagtagna bilder kallar skribenten, Erica Treijs,  Dan Park för ”nazikonstnär”. Summan av hennes analys återfinns i följande mening:

”Det institutionella konstbegreppet, innebär att vad som är konst definieras av etablerade institutioner i konstvärlden och som gatukonstnär har Park agerat långt ifrån etablissemanget.”

🙂 Visst, visst är det så. Men historien vimlar samtidigt av exempel på konstnärer och konstriktningar som fördömts av etablissemanget för att sedan uppgå som en hörnsten i konsthistorien. Att vara utsatt har alltid varit en del av konstnärsskap, oavsett om konstnären verkat i en totalitär eller demokratisk stat. Även detta etablerade synsätt tycks ha gått Erica Treijs förbi.

Nåväl. Mer intressant än Erica Treijs stigmatisering av Dan Park är nog att Svd känner sig tvungen att kommentera arresteringen av en nutida svensk konstnär: ”SvD-Kultur: Rätt fängsla misshagliga konstnärer” Fria Tider

Läs vidare om denna nyhet på twitter

Läs även vad Lars Vilks skriver:
”Konstkritikern Thomas Millroth har skrivit (SDS) om Dan Park och hans utställning på Rönnquist & Rönnquist. Emellertid är det inte kritikern man hör utan snarare en affekterad ideolog. Jag tycker dock att man kan begära av en kritiker att denne gör analys istället för att slå fast sådant han tycker passar i sitt politiska program. Nivån blir därefter. Han beklagar att han inte kunde delta i demonstrationen, då hade han kunna hjälpa till med att skandera ”Nassesvin, nassesvin!” Nivå och ridå.”

Och Thomas Nydahl:
”Är det ”hets mot folkgrupp” Dan Park ägnar sig åt? Nej, det är det förvisso inte. Det spelar ingen roll att extrema politiska grupperingar i naziträsket älskar honom. Det spelar ingen roll vad andra försöker kapa en människas gärningar för. Det är hos själva ursprungsgärningen – i Parks fall satir, ironi och politiskt förankrad humor – som vi måste göra bedömningen.”
dan park nazikonstnär

Written by gotiskaklubben

8 juli, 2014 den 07:52

Publicerat i Gotiska Klubben