Gotiska Klubben

Hovrätten i Skåne och Blekinge halverar straffet för Dan Park

dan park entartede kunst

”Idag föll hovrättens dom mot den Malmöbaserade gatukonstnären Dan Park. Han döms till fem månaders fängelse. I tingsrätten dömdes han till sammanlagt tio månaders fängelse.” SR

”Han fälls för bilder med kränkande motiv av afrikaner och romer.” SSD

”Hovrätten sänker samtidigt skadeståndet till fyra personer i den senaste domen från Malmö tingsrätt, som kom i augusti. Park ska nu betala totalt 30 000 kronor i skadestånd. Även den galleriägare som ställde ut Parks bilder i Malmö får sänkt straff. Hans villkorliga dom kvarstår, men antalet dagsböter sänks från 150 till 60.” Skånskan

Nedan text är FNs syn på konst eller på ”kulturella rättigheter”. Man gör skillnad mellan vad en enskild människa ( konstnären själv, eller ofrivilligt medverkande i konstverket) kan tolka in och vad andra kan tolka in. I fallet Dan Park är det rätt så uppenbart att det finns hur många tolkningar som helst. Problemet är att det svenska etablissemanget vägrat att låta konstverken diskuteras.
konstver fn

Written by gotiskaklubben

30 oktober, 2014 den 11:21

Publicerat i Gotiska Klubben

8 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Fegisvägen. Men vad händer om Dan Park fortsätter? Då kommer lagen vara tvungnen att sätta honom i fängelse igen och igen. Till sist har sverige en konstnär som suttit i fängelse tio år för åsiktsbrott. Och saken har börjat uppmärksammas internationellt.

  Martin

  30 oktober, 2014 at 11:47

 2. Jag är övertygad om att makteliten ”bangar” inte för att kväsa alla maktlösa om de dristar sig till att ha en avvikande åsikt från den som ”eliten” bestämt ska råda i landet.
  Lika inför lagen?
  http://www.exponerat.net/hotfullt-tryck-pa-t-shirt-var inget hot-sager-jk/
  Det finns många exempel på hot mot invandringskritiker som nonchaleras av Justitia, hot som är mycket tydligare och grövre än den konst som Dan Park producerat.

  Sofia

  30 oktober, 2014 at 12:12

 3. gotiskaklubben

  30 oktober, 2014 at 15:43

 4. Isen bröts redan när Ahmed Rami finkades för ”hets mot folkgrupp” bl a för att en medarbetare till honom läst Karl Marx essä ”judefrågan” i Radio Islam http://sv.wikipedia.org/wiki/Ahmed_Rami. Dreyfus fick ju i alla fall upprättelse http://sv.wikipedia.org/wiki/Dreyfusaffären. När det gäller så kallade åsiktsbrott har vi nog bara sett början. Dessa ”brott” handlar ju inte om juridik, utan om åsikter om olämpliga åsikter.

  Lasse Wilhelmson

  30 oktober, 2014 at 16:11

 5. Kul att se dig aktiv igen, Goten!

  Själv har jag i stort lyckats att koppla bort mig från svensk politik, även om det var mycket svårt. Du verkar ha liknande ambitioner och jag önskar dig lycka till med att omforma GK till en mer kulturellt inriktad blogg!

  Vad gäller Dan Park är väl det mest interessanta inte att han fälls, eftersom detta är ganska självklart givet svensk lagstiftning och rättstillämpning, utan snarare varför så få andra blir åtalade. Men då är vi tillbaka i svensk politik….

  utlandssvensk

  30 oktober, 2014 at 22:23

  • Tack för det. 🙂

   gotiskaklubben

   31 oktober, 2014 at 07:08

 6. Här är fler av Dan Parks bilder:
  http://gallerisvinestien.dk/?p=15274

  Sofia

  31 oktober, 2014 at 18:14


Kommentarer inaktiverade.