Gotiska Klubben

Gotiskt ursprung eller germanskt?

Kinnekulle i Gotaland
Gaut, got och ricii
Denna tråd är en språkdiskussion mellan Gotiska Klubben och Lars Lovander. Se kommentarer. Den är öppen för de som vill diskutera språk och goternas ursprung. De som brister i språk eller som inte tillför språket något kommer avisas. Humor, vänlighet, vältalighet och kunskap kommer prioriteras. Ja, även humorn kom från Gotaland! Ironin från Makten och humorn från Gotaland.

Gotiska Klubbens syfte
Gotiska Klubbens primära syfte är att inspirera till juridiska proscesser mot den Svenska Staten så att goter/götar/gutar erkänns som ett minoritetsfolk i Sverige. Vi är goter och ser inte som vår hududuppgift att bevisa vår existens eller vår historia. Det gör andra bättre.

Vi tar heller inte illa upp om ni ser oss som en slags religiöst oerienterad grupp. Vi tar inte in fler medelemmar för närvarande. Vad vi mest saknar inom gruppen är en framstående jurist, gärna med kunskap om folkrätt.

Huvudfråga i denna tråd: Varifrån kommer orden  Gaut, got och ricii. Från kontinenten eller från Norden?
Bifrågor: Vi tar gärna emot frågor som rör Gotiska Klubbens kärnverksamhet.

Klassiska problem när det gäller goternas götiska ursprung

Det finns ett flertal problem när man diskuterar goternas götiska ursprung . Här följer tre.

1. Stockholms olika oviljor att erkänna goternas existen.

a) Rudbecks lögner och 08-chuvinismen
b) Maja Hagermans fanatism, Guillous förakt och vänsters hat mot nordisk identitet.
c) Fredrik Lindströms feghet
d) De nya svenskarnas svenskhat
e) den ”politiskt korrekta” attityden på svenska institutioner. Se Robsten

2. Tyskarnas ovilja att  erkänna goternas nordiska existens
a) nazisterna
b) dagens seriösa tyska historiker och lingvister
c) och gårdagens, dvs , historiker innan nazisterna

3. Danskarnas ovilja
a) dansk couvenism
b) problemet Skåna

 

 

 

Från Sparlösa till Theoderiks mauselum

Written by gotiskaklubben

17 september, 2009 den 06:38

Publicerat i Gotiska Klubben

10 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Kul namn på en klubb. Ordet ”got” finns i flera olika former, t.ex. ”göte”, ”gut” eller ”jut”, som återfinns i ord som ”Götaland”, ”Gotland”, ”Jutland”, ”Jylland” och ”gotisk”.

    På vänster sida av Kattegatt heter landmassan ”Jylland” och på höger sida heter den ”Götaland”, bara olika stavning på ett och samma ”land” (uttala Götaland på danska så låter det ungefär som ”Jylland”).

    Det tyska ordet för ”Jylland” (i Danmark) är ”Jutland”.

    Ordet kommer från urgermanskan som talades i södra skandinavien och strax där söderom ca 750-250 före Kristus. Det land som åsyftas är alltså ett ”land” som fanns långt innan Sverige och Danmark hade bildats.

    Fast detta kanske ni klubbmedlemmar redan visste…

    David von Uschman, f.d. gallerist, svarar: Tack Lars!
    Gamla Gotiska Klubben var experter på historia, i nya GK säger vi som våra svarta vänner i USA: Vi har den i blodet, hela vår gotiska historia!

    Ps ”Urgermanska” 🙂 den valsen kan du dra i Heidelberg – urgotiska heter det!

    Lars Lovander

    13 september, 2009 at 18:46

    • Jag förstår att du skämtar. Svenska språket tillhör den germanska grenen av den indo-europeiska språkgruppen. Ur urgermanskan utvecklades urnordiskan, som i sin tur utvecklades till fornnordiskan, som i sin tur utvecklades till dagens skandinaviska språk, däribland svenskan.

      Runa G svarar: Ordet rike, tex Ranrike, och ordet Reich, vilket är äldst? Härled gärna. Gaut är ett urnordiskt namn.

      Lars Lovander

      13 september, 2009 at 19:13

      • Vilket av orden ”rike” och ”reich” som är äldst är nog svårt att säga eftersom stavningar och uttal tenderar att ändras i små steg åt gången. Det är i grunden samma ord eller snarare moderna versioner av det ord i urgermanskan de bägge härstammar ifrån, som i sin tur härstammar från ett ord ännu längre tillbaka, kanske ända tillbaka till indoeuropeiskan eftersom ordet har paralleller inom den indoeuropeiska språkgruppen även utanför de germanska språken. Sähär säger Wikipedia om ordet ”rike” ( http://sv.wikipedia.org/wiki/Rike ):

        Etymologi
        Ordet är besläktat med adjektivet rik, finns i alla germanska språk (t.ex. fsv. riki, rige, fsax. rīki) och har rötter i urgermanskan, jämför även sanskr. rājyám, rāyàm, rājyam, herravälde, kungadöme, rike.[2] Motsvarigheter till ordet finns på de flesta indoeuropeiska språk, till exempel i latin (rex) och regina och i forngalliska (rix), som i Dumnorix och Vercingetorix.

        Runa G svarar:

        Ist Gaut god?
        Gaut var vi alltså överens om att det var ett nordiskt namn. Bra så långt.
        Goternas namn på sig själva kan nämligen härledans ned till sin egen gud, Gaut. Du får leta länge om du ska hitta nån förlaga från sanskrit eller indueuropeiska språk till detta ord. Så detta folkslag är så gammalt att de är döpta efter/av sin egen Gud.

        ”Urgermansiska”, vad 17 är det?
        Frank, är det en Gud? Rom, det var väl en jycke? German, det låter som en villaförort till Köln. Nej, vi talar om ett av europas äldsta folk här. Goterna. Och då blir deras ord per automatik gamla.

        Vilket språk är äldst ”urgermaniskan” eller gotiskan? Det senare tror jag. Själva ordet ”urgermaniska” låter som ett påhitt av tyska National…etymologer.

        Och på ungefär samma sätt lånade urengelskan en massa ord från nordiskan, snarare än tvärtom. Läs gärna om Shakespeare och hans pissmyror.

        ”Ricii” skrevs 551 e.kr.
        I Jordanens Getica, paragraf Nr 23, återfinns orden Raumarici och Aeragnarrichi. Se Scandza. Dessa ord är nedskrivna 551 e.kr.

        Jag känner inte till något ”germania-reich” från Tacitus Germania, eller från andra källor mellan Tacitus och Jordanes. Gör du det? Så visa vilken publikation som först skriver ordet ”reich” och vilket årtal det skrivs.

        Först Ricci sedan Reich
        Så jag antar därför att det gotiskans ricci” eller ”richi” kommer först, därefter reich och rike. Wiki missar detta när man skriver om Reich, liksom modern forksning gjort.

        Josef Svennung
        Svennung tillhör de första som anar dessa samband, men han tillhörde Uppsalasfären och den var inte intresserad dessa bevis på Götalands urgamla historia. Nu som då.

        Och trots att Svennung översatte sina böcker till tyska tog ingen notis om hans teorier; tyskarna var inte speciellt intresserade efter Andra Världskriget att tala så mkt mer om ”Norden”, och de som var det, var defintivt inte intresserade av att Norden kunde vara före Tyskland med något.

        När det gäller Sanskrit så är det väl lite Rudbeckvarning på dessa associationer.

        Jawohl, got ist Gaut!
        Och för Guds skull, varifrån tror du att ordet Gud kommer – från Gaut så klart! 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

        Lars Lovander

        14 september, 2009 at 15:05

      • För mer än 4.500 år sedan bosatte sig folk som talade indoeuropeiska i södra skandinavien, dvs. det som idag är södra Sverige och Danmark, dvs. Götaland och Jylland (samma ord med olika nutida uttal och stavning beroende på vilken sida av Kattegatt man är). Dessa folk kom med tiden att kallas germaner och de expanderade därifrån under perioden 2.750 år sedan till 2000 år sedan. Detta kan man se på http://en.wikipedia.org/wiki/Proto-Germanic

        Gautr, gauti, guti, gothus, geats, goter, goths, götar, juter, gutar är alla ett och samma ord i olika varianter beroende på tid, lokal och språk och de kommer alla från den urgermanska (proto-Germanic) roten ǥuđ, som för övrigt också ordet ”gud” kommer ifrån. Därför är det inte förvånande att ordet ”gautr” även var ett annat ord för Odin. ”Urgermanska” är för övrigt inte alls något tyskt nationalistiskt påhitt utan är det vetenskapliga namnet på det språk som talades i det som idag är södra Sverige, hela Danmark, Holland och norra Tyskland för mer än 2.250 år sedan.

        För 1.900-1.950 år sedan började vad man kallar goter förflytta sig söderut och österut från vad som idag är Polen (för övrigt förstås inte längre bort än en enkel båttur från Gotland eller Götaland – samma ord igen, dvs. gutar/götar). De som hamnade i dagens Ukraina kom att kallas östgoter och de som bosatte sig i dagens Rumänien kom att kallas västgoter. Efter västgoternas plundring av Rom år 410 under den gotiska kungen Alarik (den första barbarhärskaren som lyckades inta Rom) så slog sig västgoterna ner för ca 600 år sedan i Frankrike och hade 100 år senare ett kungarike som sträckte sig från södra Frankrike till Spanien.

        Just denna grupp av germaner som man normalt menar med goter talade förstås också ett språk som härstammade från germanskan, precis som alla andra germaner (inklusive de som blev kvar i Skandinavien). De talade vad man kallar gotiska, vilket kategoriserades som ett östgermanskt språk och som är det äldsta kända germanska språket och är numera utdött. För att vara tydlig med svar till spekulationer och undringar här i tråden: gotiska är alltså ett språk som härstammar från urgermanskan ( http://en.wikipedia.org/wiki/Germanic_languages ). Den främsta källan till gotiskan är silverbibeln som svenskarna tog som krigsbyte i Prag år 1648. Den finns idag i Uppsala och den 1.500 år gamla skriften är en avskrift från en text som har ytterligare något århundrade på nacken.

        Det finns inget som heter ”urengelska”, men OK, du menar antagligen fornengelska. Det stämmer att det finns tusentals skandinaviska ordrötter i engelskan, som kom till de brittiska öarna med vikingarna. Att ett språk lånar ord är dock något annat än att ett språk härstammar från ett språk. Engelska och skandinaviska språk, inklusive fornnordiska, härstammar inte på något sätt från varandra utan är parallellt utvecklade germanska språk. Det är för övrigt helt korrekt att t.ex. svenska har parallella syskonspråk så långt bort som i Indien (som då härstammar från Sanskrit). Fråga vilken språkhistoriker som helst.

        Den som är intresserad av allt detta kan googla på ord som goter, Gotland, gaut, gotiska, indoeuropeiska osv.

        Runa G svarar: Det är inspirerande att tala med någon som utttrycker sig så väl som du. Några kommentarer.

        Tyskarna får väl kalla gotiskan ”för det äldsta germanska språket” om det stärker deras självförtroende. Gotiska Klubben menar dock att ”urgermanskan” utvecklats utifrån gotiskan och andra närliggande språk.

        Fakta: Det gotiska ordet ”ricii” återfinns första gången i Getica, 551. e kr.
        Fråga: När återfinns för första gången ordet ”reich”?

        Fakta 1 : Goten och arianisten Wulfila producerade namnet Gud i Silverbibeln. Ordet härstammar från, ok ǥuđ, och ännu tydligare i sin Odenkoppling, från ordet ǥuđan. Enligt Tacitus, kap 2, hade germanerna en egen Gud. Han hette Tvisto. Det låter ju cool, men har inte något med våra nordiska gudar att göra.

        Fakta 2: Enligt Tacistus Germania, kap 2 ,var begreppet ”germaner” av ”ungt datum”; det var namnet på en av stammarna, och som senare, via gallerna, kom att kallas ”germaner” som samlingsnamn för alla stammarna. Dock ej goterna! Germanerna fick alltså sitt namn till skänks av gallererna – grattis! Men goterna hade fått sitt namn från Gaut.

        Fakta 3: I Tacitus berömda kap 44 står det: ”På andra sidan lugiernas land bo goterna” Det är det äldsta srivna om goterna. Står inget om hur deras namn kom till, hur gamla de är.

        Summa: Goterna är, åtminstone till namnet, ett äldre folk än germanera, deras språk är äldre än germanernas, det germanska ordet ”reich” härstammar från det ”nordgotiska” ordet ”ricii” och
        de har namngivit Österns Gud med sin egen Guds namn.

        Fråga: Varifrån kommer namnet Gaut, från gotiskan och Norden eller från germanskan och kontinenten?

        Se vidare Gotiska bibliotektet.

        Vänligen
        Runa G

        PS Urengelskan var ett skämt över det i mitt tycken ovetenskapliga namnet ”urgermanska” så som en benämning på gotiskan. Sam ett skämt över alla de svenskar som inte insett vilken ofantlig roll svenska och nordiska har spelat för det engelska språkets utveckling. Visst. Likheter finns överallt. Men också skillnader.

        Jag är övertygad om att enstaviga ord är äldre än flerstaviga. Vilken uppfattning har du här? Är å och ö äldre eller yngre än stream och island? Eller har Stockholm, Stortyskarna och den Englska imperialismen hjärntvättat dig även i denna fråga? 😉

        Lars Lovander

        14 september, 2009 at 20:04

      • Du nämner stortyskar, engelsk imperialism och hjärntvätt, medan jag talar om hur det ligger till utifrån ett språkvetenskapligt perspektiv. Det handlar inte om ”uppfattning” eller ”hjärntvätt”. Språkvetenskap har inget med politik att göra. Om du tror att gotiska är äldre än urgermanska så vet du inte vad du pratar om. Gotiska är ett germanskt språk (precis som svenska). Kanske gillar du inte att det heter ”germanska”, men då kan jag återigen trösta dig med att urgermanskan snarare har sina rötter i södra skandinavien än i Tyskland.

        Svar på din fråga: Jag vet inte när varianten (formen) ”reich” kan sägas ha använts första gången och att varianten ”ricii” är äldre betvivlar jag inte alls. Det betyder dock inte nödvändigtvis att ”reich” utvecklats från ”ricii”. Däremot har orden en gemensam föregångare. (Tänk på att språkutveckling precis som artutveckling sker som utvecklingen av grenarna på ett träd och att ordet ”rik” – alltså inte ”rike” – är mycket likt det alternativa uttalet med k-ljud för ”reich”.)

        Den länk för det urgermanska (”proto-germanic” på engelska) ordet ǥuđán som du bidrar med under ”Fakta 1” bekräftar bara det jag säger. Återigen, gotiska är utvecklat från urgermanska.

        Under ”Fakta 2” diskuterar du åldern på ordet ”german”, vilket är fullständigt irrelevant i sammanhanget. Om vi idag byter namn på urgermanska till ”x-iska” så förändrar det ingenting, eller hur? (Gotiska härstammar i så fall från x-iska, alldeles oavsett åldern på ordet ”x”.) Återigen verkar det som att det är själva ordet ”germaner” du inte gillar. Du kan kalla dem vad du vill, kanske ”förhistoriska skandinavier” låter bättre. Jag använder bara de inom lingvistiken och den indoeuropeiska språkgruppen etablerade uttrycken.

        Om ”Fakta 3” håller jag med dig. Som jag nämnt så är de olika formerna av benämningen på ”goternas land” (Jylland, Götaland, Gotland) indikationer på att goter kom från samma omnråde som där urgermanskan hade sina rötter. Dock kan de goter som vandrade ner genom Europa bara med säkerhet spåras upp till Polen, men mycket tyder på att just dessa germaner precis som föregångaren till deras östgermanska språk gotiska, som var urgermanska, kom från södra Skandinavien och norra Tyskland, vars språkliga föregångare i sin tur verkar ha kommit från södra Skandinavien. Man vet att det är knappt tusen år sedan goterna började förflytta sig från Polen, men årtal för när de kom till Polen sägs inget om. Det är heller inget som talar emot att de germaner som blev kvar i Skandinavien och som är våra förfäder fortsatte att kalla sig goter.

        Som kommentar till din ”Summa” så vill jag återigen säga att det är möjligt att ordet ”reich” härstammar från ”ricii” och att gotiska mycket riktigt är ”det äldsta belagda germanska språket” ( http://sv.wikipedia.org/wiki/Goter ) Däremot har du direkt fel om du påstår att gotiska skulle vara äldre än urgermanska. Detta kan tyckas smått förvirrande, men det beror kanske på att det inte verkar finnas någon exakt definition om vid vilken tidpunkt förhistoriska skandinavier började kallas ”germaner”.

        Den germanska expansionen från i huvudsak södra skandinavien ägde rum för ca 2.750 år och för 2.250 år sedan (se karta på http://en.wikipedia.org/wiki/Proto-Germanic ) hade den nått stora delar av dagens Tyskland och Nederländerna. För ca 2.100 år sedan slogs germanska grupperingar från södra Skandinavien som kallades ”cibrer” och ”teutoner” mot romarna.

        ”Urgermanska” är det vetenskapliga namnet på det språk som talades i det som idag är södra Sverige, hela Danmark, Holland och norra Tyskland för mer än 2.250 år sedan, dvs. innan den huvudsakliga germanska expansionen.

        Din sista fråga, dvs. varifrån ordet ”gaut” kommer, har jag inget svar på annat än att det är samma ord som ”got”, ”göte”, ”gut”, ”jut” osv. i bemärkelsen att de åsyftar samma ordrot.

        Ja, visst, fornnordiskan har haft ett stort inflytande på engelskan via vikingarnas invasioner, styre, bosättningar osv. på de brittiska öarna. Dessutom var det i Frankrike bosatta nordmän (normans) som invaderade och för alltid förändrade England vid slaget vid Hastings år 1066. Dessa skandinavier påverkade också franskan. Området de bosatte sig i kom att kallas ”Normandie” och det finns något som heter normandisk franska.

        Rodwulf svarar:
        Runa G är på lunch. Så jag tar detta, trots att jag är blind.

        Du är begåvad, Lars. Men man måste ha bevis också. Källor.
        Vår källa för ”ricii” är fastställd till 551. e.kr. (Jordanes)
        Du saknar källa för ”reich”. 1-0

        Vår källa för att goterna – till namnet – är äldre än ”germanerna” är fastställd (Tacistus)
        2-0

        Gaut och dess olika namnrötter som alla anses stamma från guden Gaut
        näms i Eddan.
        I Beowulf nämns en alternativ form av goter, ”geats”. Fastställt.
        Har du några ”urgermanska” ställen som Gaut näms på?
        Nej, det har du inte. 3-0

        Du erkänner att gotiska är DET ÄLDSTA germanska språket. 4-0
        Du erkänner att ”urgermanskan” har sina rötter i Scandza och i Jutaland. 5-0

        Låt oss då kalla ”urgermanskan” för ett Postgotiskt, postjutiskt och kanske
        ett postskytiskt språk.

        Språkets substans och innehåll är väl viktigare än namnet på språket.
        Eller ska vi börja kalla engelskan för ett amerikanskt språk?

        Att got, Gaut och ricii är nordgotiska ord, det kommer vi aldrig att komma ifrån.

        Och att hela England, Skottland och Irland och Normandie dräller av nordiska ord
        tar vi en annan gång. Enstaviga ord, är enligt min uppfattning, äldre än tvåstaviga.
        Har för mig att de fanns en tysk som sa något om detta på 1600-talet.

        Så vilka ord är äldst: göternas ö och göternas å eller engelskans och tyskans motsvarigheter.

        Nästa gång föreslår jag att vi diskuterar vilka som är äldst: goterna eller judarna.
        Där är jag mer osäker, har bara en massa lösa trådar och indicier.

        Att ”svenskarna” kom till på 1300-talet. Det vet vi däremot.

        Lars Lovander

        15 september, 2009 at 13:51

      • Rättelse:
        Ignorera följande felformulering: ”Detta kan tyckas smått förvirrande, men det beror kanske på att det inte verkar finnas någon exakt definition om vid vilken tidpunkt förhistoriska skandinavier började kallas ”germaner”.”

        Lägg istället till: ”Detta kan tyckas smått förvirrande, men det beror på att urgermanska inte är något belagt språk i bemärkelsen att det finns skrifter, utan det är istället det språk man genom slutledningsförmåga kommer fram till om man tittar på närbesläktade mycket gamla ord i olika germanska språk och deras gemensamma rötter.”

        Runga G svarar: Det ena förvirringen avlöser den andra 😉

        Jag ger väl attan i vad alla förvirrade typer vill kalla sydskandinavierna för. Jag är got. Punkt slut.

        Din ofta substanslösa slutledningsförmåga inbergriper inte ordet Gaut, inte ordet got och inte ordet Ricii – ordet som förtyskades till ordet Reich.

        ”Germaner” är ett av galler generaliserande namn för alla stammar i norra delarna av Europa, tagit från en enskild stam som gick över Rehn och fördrev gallerna – en stam som sedan fick heta tungrer. Det finns per definition således inga äldre ”germaner” än just den stammen – och därför blir det missvisande att tala om ”urgermaner” eller deras språk ”urgermanska”. Urgoter därimot ska vi tala om en annan gång.

        Marser, gambrivier, sveber och vandiler heter dessa olika folkslag, säger Tacitus. Och han säger vidare att de hade en gud, jordens son, som hette Twistonem. Våra gotiska Gudar, Gaut-Oden och vår högt älskade Tor, dom höll även till i himlen, dom!

        Gotiskan Klubben, som är beredda att förhandla med alla, föreslår därför ett nytt ord och mer kompromissartat begrepp: gotergermanska språk. Längre än så är vi inte beredda att sträcka oss.

        Goterna namngav sig själva.
        Germanerna namngavs av andra.
        Hälsa Hitler det! Och Edda-tjuven Vagner.

        Och nu kommer en favoritlåt från 60-talet: Lets twist again – Chubby Checker :

        Lars Lovander

        15 september, 2009 at 22:13

      • Jag ger upp. Jag har svarat på era frågor, hållit med och talat om när ni har rätt, samt och bemött felaktiga påstpenden, men om ni hela tiden hittar på nya frågor och meningslösa påståenden som bara visar att ni inte läst eller förstått vad jag skriver kan vi diskutera hur länge som helst. Jag börjar tro att ni driver med mig.

        Har överhuvudtaget inte påstått något om ”reich” som ni inte håller med om, endast upplyst er om att syskonskap bland ord inte är detsamma som föräldraskap och att det därför är irrelevant vilket ord som först användes eftersom det inte bevisar arv, men återigen, möjligheten finns. Det är i sammanhanget irrelevant när ”ricii” användes första gången. 0-0 och inte 1-0 till er.

        Återigen, åldern på själva termen ”german” är fullständigt irrelevant för huruvida ”got” eller ”gaut” härstammar från urgermanskan. Fattar ni inte att åldern på urgermanskan inte har ett dyft att göra med åldern på termen ”urgermanska”? Det är ett språkhistoriskt faktum att ”got” och ”gaut” härstammar från urgermanskan, liksom det gotiska språket. Om ni nu vägrar att tro Wikipedia (”Gautr, Gauti, Guti, Gothus and Geats are name forms based on the same Proto-Germanic root, *ǥuđ” http://en.wikipedia.org/wiki/Gaut ) så tycker jag ni ska studera språkhistoria (kolla var ”gotiska” hamnar: http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Indoeuropeiska_sprak_trad.jpg eller färggranna tabellen eller ordtabellen här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Germanska_spr%C3%A5k ). (Nemen oj då, det blev automatiskt 10-0 till mig.) Övriga av era punkter är antingen medhållande, irrelevanta eller upprepningar på samma teman. Det är pinsamt uppenbart att vi inte spelar i samma division kunskapsmässigt och jag har lagt ner alldeles för mycket tid redan. Nu får ni klara er själva! Tack, det har varit roligt! Lycka till nu med er ”klubb”, som jag fortfarande inte vet vad den sysslar med!

        Conny Uschman svarar:Tack för god match, Lasse L! Det var trevligt att språkas. Du är en ”typisk hjärntvättad 08-svensk” som aldrig kommer vilja inse eller erkänna att något har kommit från Götaland.

        Gotiska Klubbens egentliga syfte finner du nu som en del av denna tråd: att driva juridiska processer mot Stockholm

        Huvudfrågan mellan oss var dessa ords ursprung – gaut, got och ricii – samt vilka ord som kan härledas ur vilka.

        Vi anser att dessa ord har sitt ursprung i Norden. Ricii, Gaut och got är gotiska ord från Norden. Inte hitresta från kontinenten, vilket är lätt att tro om man kallar dem ”urgermanska”.

        ”Oden” är ett äldre ord än ǥuđ och ǥuđan och wodan. Och Gaut är äldre än goterna, han är ju dess skapare! På samma sätt är mein Gott och My goddness utryck som härstammar från samma grundord, guden Gaut från Götaland. Det var vår huvudpoäng att bevisa, när vi började ”att driva med dig”. Vi möts, hoppas jag i nya trådar.

        Och till sist, en ordningsfråga, du kan inte först
        a) ge upp en debatt
        b) sedan peka på skogen och säga: kolla all svamp jag hittat där inne!
        c) och slutligen utbrista: – 10-0 till mig!

        Så talar gäspiga och småfeta 08-tanter, inte glada och vältränade goter från Gotaland.

        Slutresultat: 6-0 till Gotiska Klubben.

        Ps Vänta nu, förresten! Språkträdet du länkar till är inte ens korrekt. De uppenbara kopplingarna mellan det gotiska språket å ena sidan, och det isländska, gutiska och svenska språket å den andra, saknas i denna stortyska nassepropaganda som detta språkträd representerar.

        Summa summarum: 7-0 + ett straff för osportligt uppförande. Alltså:

        Kuken och fittan spelade boll, kuken vann med 8-0

        Läs på! speciellt stycket ”The grouping of Gothic” om ”The Gotho-Nordic Hypothesis”.

        Lars Lovander

        16 september, 2009 at 00:35

  2. ”Fredrik Lindströms feghet” jag antar att det har någonting med hans TV serie att göra – vänligen utveckla, varför är han feg? Anser ni att han missrepresenterar Gotland?

    Nyfiken.

    Charlotte af Uschman´s svarar: Först och främst: Fredrik är en av de trevligaste svenska författare vi läst. Jag tycker själv han är jättemysig och hoppas att han kan fronta Oldsberg i På Spåret. Den skadade ironisten vid hans sida, Kristian Luuk kommer antagligen inte att klara det. Luuk saknar Oldsbergs genuina intresse för människor. Tror vi.

    Inte bara sch
    Vi gillade framförallt Fredriks första bok, Världens dåligaste språk och Tv-serien som följde på den. Att Fredrik trodde att bara ordet ”sch” är internationellt – sånt kan förlåtas. Men han borde ha vetat att ”psst” och ”phu” är minst lika internationella som ”sch”. I Brasilien kan man t ex bara tilltala en cypare med ”psst”. Då stös inte hans öra med höga decibeller, samtidigt som han noterar kundens behov av uppmärksamhet. ”psst” är ett av världens mest effektiva ord, som kan användas både på människor och djur.

    Fredriks Lindströms feghet
    Denna länk förklarar vad vi menar med feg. Läs den. Fredrik vågar inte fullfölja diskussionen om skillnaden mellan göter och svear på grund av den politiska korrektheten i 08.

    Så ”osunda rasbiologiska kopplingar” är alltså orsak nog att utplåna det gotiska folkets existens? Snacka om inverterad nazism. Och fortsatt feg blev Fredrik i sitt tramsiga TV-program, Ett land blir till, där han försökte få göterna till något slags inkopererat varumärke hos Svearna.

    Rond 15 väntar 08-city
    No way. Goterna är många tusen år äldre än ”svenskarna” som knappt längre själva vet vilka de är:

    ”De äldsta bevarade dokument där begreppet svenskar används med dess moderna innebörd härrör från 1400-talet, under 1200-talet syftade det på invånarna i Mälarlandskapen” wiki,

    Vi goter är äldre än både germaner och judar. Och vi älskar Ali! På samma sätt som svarta amerikanska ligister en gång älskade Björn Borg älskar vi Ali, och vi väntar på 08 med glupskhet. Snart kommer rond 15, o8-city!

    Peter Towers

    16 september, 2009 at 10:39

  3. […] Europeiska stormakter Stormakter, som Tyskland och England, är i regel ointresserade av en urnordisk eller ”gotisk” syn på sin historia. De har ofta haft svårt att finna sin egen nationella identitet i ett Europa där många grupper vandrat runt och påverkat varandra. Ländernas olika språk försvårar naturligtvis diskussioner i dessa frågor idag. Gotiska Klubben har någågra försök i den riktingen, och framförallt från England vi vi flera positiva svar. Ref Ref […]

  4. Gerum finns i Västergötland och Ranarike

    Gerumaner.. germaner , ungefär som vikingar från Viken ,senare
    Bohuslän

    Känn på den !

    GK svarar: Tack!

    Kjell Bengtson

    24 mars, 2010 at 09:05


Kommentarer är stängda.