Gotiska Klubben

Också Gutniska är ett hotat språk

Hotade språk, enligt UNESCO
Scanian-language Har koltrasten ett språk?
I somras varnade Stiftelsen Skånes Framtid för att skånska språket är hotat. 08:as vasallar på Lunds Universitet svarade med att varna för ”högerextrema krafter”.

När det nu visar sig att även UNESCO anser att skånskan vara ett hotat språk, ja då skickar 08 fram två språknassarsom kallar skånska för en dialekt och inte för ett språk. Ett spåk måste ha en egen skrift menar man.  Fanns då koltrastens sång innan den skrevs ned? I Nordens historia har det muntliga spåket funnits långt innan det skriftliga. Skulle alla världens språk varit dialekter innan de blev spårk? Nej knappast. Så talar bara imperialister.

Stockholm försöker konsekvent att utrota allt regionalt i Sverige. Allt som kan skapa en egen identitet och självförtroende. Men man kommer möta motstånd.

Ref: Svd KvP

Utrotade språk kallas för dialekter
Skånskan är ett gammalt fornnordiskt och dansknära språk med otaliga egna ord och uttryck. När Stockholm erövrade Skåne från Danmark förbjöds danskan att talas, och med hjälp av Lunds Universistet och myndigheter styrda från Stockholm, gjorde man allt vad man kunde för att utrota skånskan. Så låt oss inte kalla skånskan för en dialekt utan för ett nära nog utrotat spårk.
Ref: skånska gutniska

Bra blogginlägg: utrotningshotat…?Inget språk utan skrift?Hjälp! Skånskan är hotad!Skalletômt
Dialektala krumsprång

Written by gotiskaklubben

1 oktober, 2009 den 07:34

Publicerat i Gotiska Klubben

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ja, angående koltrasten så vet jag inte, men gällande pilfinken så har jag plitat ner dess tjat häruti blogg:

    http://stevelando.blogspot.com/2008/07/pippi-kt.html

    och givetvis har du så rätt så, det är ju bara, och ser ju bara, extremt löjligt ut när svensknationalisterna håller på och tror att alla talar svenska, detta oberoende om du är same, tornelänning, jamte, älvdalänning, gute, skåning, eller vadsom. Kanske indianerna i Nya Sverige även snackade svenska? De hade ju inget skriftspråk, vilket alla andra nämnda språk har, eller har haft.

    Patetiskt, obildat, löjeväckande, tillnärmest stalinistiskt.

    Man skulle nästan kunna tro att man inte lämnat mental stormaktstid i skallen än.

    Varför kunde inte ryssen gått vidare till Roslagen när de snodde (räddade) åt sig Finland? Räddat oss andra från kolonialismen.

    Runa G svarar: Gotiska Klubben är för närvarande mitt inne i ett språkligt trefrontskrig gällande gotiska och urnordiska, dels mot germanerna och 08-nationalizterna, men också mot anglo-saxare. Se gärna artikeln 17 högar i Sutton Ho Det intressanta är att bland bildade engelsmen får vi medhåll. Det skulle vi aldrig få av 08-nationalizterna. Din ”Pippi Kåt” är fantastisk. Läs gärna vad Dante/Ezra Pound skrev om de provensalska trubadurerna. Något av det bästa jag läst.

    Steve Lando

    1 oktober, 2009 at 09:59

  2. man bör ju i sammanhanget utröna, inte bara som SvD gjorde häromdagen och nämnde att tysklärarna var utbildade av DDR. Det är ju en stor sanning att det gick skytteltrafik emellan svenska byråkrater o politiker till DDR när den tiden begav sig, likväl rände lingvister, forskare och journalister dit.

    Här är ju ett bra enhetlighetsetatistiskt tänkande man så utstuderat tagit till sig.

    Jävla socialistsvin. Snacka ryska om ni vill.

    För övrigt borde finska erkännas som ett minoritetsspråk i Stockholm, inte bara uppe i lappamarken, ty där har det talats sedan minst 1200-talet.

    Det var innan det ens fanns ett ‘svenskt skriftspråk’.

    Gotiska Klubben svarar: DDR är kan aldrig dö som Honecker sa. Nej, det lever och frodas i 08-stadt.

    Steve Lando

    1 oktober, 2009 at 10:07

  3. Svenska imperialister lägger press på internationella organisationer för att dessa ska förneka skånskans status av språk. Resultatet är att bornholmarna numera talar svenska enligt den lingvistiska organisationen SIL International:

    http://johanwadenback.blogspot.com/2009/10/due-to-swedish-pressure-language-on.html

    Gotiska Klubben svarar: Agendan är uppenbar: minnimera varje skånsk historisk betydelse eller viktighet, förfölj alla som vill vårda sitt skånska arv, se till att Universitet, Institutioner, historiska minnemärken styrs av folk som står på Stockholms sida – och så in med så många invandrare som möjligt, så fort som möjligt, så att det uppkäftiga skånska packet blir uppblandat och lär sig veta hut.

    PS Tack för länken, vi bytte vår bild mot hans. Ska kolla hans sida mer nogrannt senare.

    Lilli

    11 november, 2009 at 17:00


Kommentarer är stängda.