Gotiska Klubben

Stieg Larsson grundade Expo

Stieg Larsson 1954-2004
Stieg Larsson 1954-2004Expo, Stieg Larssons skapelse, har svartmålat och knäckt många svenska intellektuella, till exempel Kurt Lundgren och Jan Elfverson. I och med att svensk media valt att undvika en diskussion om detta, har man i praktiken breddat vägen för Mohamed Omar.

Gotiska Klubben tror förresten att Stieg Larsson låter Lisbeth Salander hämnas för något författaren själv råkat ut för, kanske i sin ungdom. De sannolika orsakerna till att man beskriver brutalt våld är att man antingen är pervers (som t ex Tarantinio) eller själv har råkat ut för våldet. 

Att filmen ”Män som hatar kvinnor” mer fokucerade på våld än på det friska i boken, till exempel den komplicerade kärleksintrigen mellan Mikael Blomqvist och Erika Berger, verkar inte beymra någon mer än oss. Nej, filmen var inget att ha. Glöm den. Men böckerna var väldigt bra. Bortsett från alla schabloner sträckläste vi Milleniumromanenerna med stor behållning. Språket flöt som mjölk, bra och moderna miljöbeskrivningar och intrigen var spännande uppbygd. Och så Lisbeth Salander förståss! Det finns i första boken en helt fantastisk beskrivning av henne. Man blev kär på en gång.

Ref: Dn Svd Svd Svd Ssd
Newsmill: Björn Björkqvist

Written by gotiskaklubben

2 november, 2009 den 09:21

Publicerat i Gotiska Klubben

7 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Är ordet ”Bortsätt” nysvenska?

    GK svarar: Tack! (gammalnordiska: där tackorna finns!)

    Kurt

    2 november, 2009 at 11:00

  2. Stieg Larsson var synnerligen politiskt korrekt! Vad är det som är så bra med Expo?

    Gotiska Klubben svarar: Svensk media vill inte diskutera Expo. Det är deras val. Vi försöker därför diskutera Expo med Mohamed Omar just nu. Vi utgår nästan uteslutande från vad Kurt Lundgren skrev om Expo. Vi får se.

    De flesta som diskuterar dessa frågor har agendor. Vi har det inte. Det känns som vi närmar oss ett scenario i Sverige där det knappt ens är lönt att engagera sig. Dom tysta stackarna skrämmer mer än dom med agendorna.

    Helena Palena

    3 november, 2009 at 21:23

  3. På 70-talet var Stieg en ganska tradig trotte i Umeå och hans framgångar hos damerna var begränsade.

    Gotiska Klubben svarar: Va inte sån nu, Rim! Det gör honom inte mindre oskyldig till Expo. Eller till sina välskrivna böcker. Vad tror du förresten om teorin att han själv blev våldtagen?

    rim

    3 november, 2009 at 23:10

    • Jag tror att det är hans egna SM-fantasier.

      Gotiska Klubben svarar: Fan vet…

      rim

      4 november, 2009 at 18:42

      • Jag är ju inte psykolog och EXPO är en förfärlig sörja.

        Gotiska klubben svarar: Ingen vill ha debatten, media en sörja, Stockholm en sekt.

        går förbi sektens hus
        utan att längre fråga mig,
        om hon ännu bor kvar.

        rim

        4 november, 2009 at 22:30

  4. Gotiska: Ja, det händer något. Man vet inte hur man ska förhålla sig verkar det som. Jag vet dock. Men det spelar ingen roll. Sverige har lämnat över all makt till EU och där blir det svårt att påverka. Och det är det som är meningen.

    Gotiska:
    Är fortfarande positiv till EU, även om även jag börjar att misströsta. All makt sitter i ditt hjärta. All makt du behöver.

    Sa till några svenska militärer som gnällde över nedskärningarna:

    – Ni lät hela svenska försvararet förfalla utan att ens använda er av det farligaste av alla vapen, käften.

    Så håll aldrig truten, Helena! Och glöm mitt pipiga gnäll från i går och ”gör nåt schysst i stället”

    Helena Palena

    4 november, 2009 at 10:22

  5. EU är det nya Sovjet! Upplägget är exat likadant. Fast här ska allt ske med kapitalistiska förtecken. Wake up, Charlie!

    Charlotte af Uschmans: Sverige är ett amerikaniserat Östtyskland, sa en dansk journalist en gång. Kanske hade det varit ännu bättre om man sagt: Sverige är ett amerikaniserat mini-Sovjet. Många delar av Sverige tillkom för 300 år sedan. Det är inte många somrar, det. Vissa landskap kanske drar sin väg igen om några somrar. Vad vet vi? EU skulle i vilket fall aldrig hindra ett Skåne som åter ville bli danskt.

    En orsak till att jag röstade för EU var att Stockholm, enligt min uppfattning, ägde den farligaste mentaliteten i Europa och den vidrigaste moralen: en prostituerads mentalitet och moral. På den punkten är jag ännu överens med mig själv. Eller som en småläning sa om EU: Så bra, då flyttar di ännu längre bort, så man slipper se dem!

    Helena Palena

    4 november, 2009 at 11:19


Kommentarer är stängda.