Gotiska Klubben

Per Engdahl bakom Kamprads generositet?

Per Engdahl 1909-1994
Att Ingvar Kamprad försöker köpa sig fri efter nya avslöjande om hans naziförflutna är väl ganska uppenbart. Kamprad är ett affärsgeni, men knappast ett intellektuellt eller medialt geni. Han borde ha idkat välgörenhet långt innan detta, speciellt borde han stött den kultur i Sverige som han gillade och stod för. Och detta utan att behöva blanda sig i politiken.

Ja men…han har ju givit massor av människor jobb. Visst. Gott så. Men det räcker inte.

Och vem är denne Per Engdahl som Kamprad smyggillar så mkt? Vi vet inte riktigt. Men vi vet att flera mejlar oss dikter som Engdahl har skrivit och vi vet att Oskorei flera andra på Motpol.nu har skrivit om Per Engdahls tankar och poesi.

Vi inbjuder nu Lennart Svensson att skriva en presentation av Per Engdahl på Gotiska Klubben. Att bara avfärda honom som nazist och antisemit kan 08-media syssla med. Vi tilhör de nyfiknas skara. Så välkommen Svensson, eller någon annan, att skriva en så objektiv artikel som möjligt om Per Engdahls tankevärd på Gotiska Klubben. Gärna med citerade dikter.  

Den enda bild av Engdahl som framkommer i MSM är denna och denna.  Det räcker inte.

OSVIKLIGT

Har Du en fiende, trumpen och trist,
en som Du vill sätta på kneken,
sprid blott ett rykte att han är fascist,
sen är han ute ur leken.Och om rivalen är fin i sitt sätt,
harmlös som Hasse och Frasse,
kan Du trots detta få bort honom lätt:
säg bara, den han är nasse.Sant eller ej spelar alls ingen roll.
Ryktet kan göra en ängel till troll.
Använd blott uttrycket högerextrema.
Det gör effekt och är gångbart som tema.
ref




Written by gotiskaklubben

1 september, 2011 den 10:28

Publicerat i Gotiska Klubben

9 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Om du verkligen vill veta så bör du leta upp boken Fribytare i folkhemmet.

    Det är Per Engdahls politiska memoarer samt en sammanfattning på hur hans ställningstaganden växte fram samt en rätt så fin beskrivning av svensk politik och intellektuellt liv under trettiotalet. Han var en sann kulturmänniska och kände många av de kända från den tiden personligen. T ex så rände han runt under flera års tid tillsammans med Herbert Tingsten, professor Brusewitz, Tage Lindbom, en framtida ambassadör vid namn Dahlman, högt uppsatta sossar mm i Uppsala under studentikosa politiska samtal blandat med fylleslag. Innan Per Engdahl blev persona non grata så hade han ett rätt så illustrert umgänge. Han var en tänkande människa helt enkelt som ville ha en helhetssyn på allt mänskligt utan reduktionism. Lite synd att han idag sammanfattas som ”nazist” då han aldrig var det, inte ens under dess glansdagar.

    Fredrik

    1 september, 2011 at 10:39

  2. Engdahl använde sig av sina mänskliga rättigheter som bla säger säger att man har yttrandefrihet. Dock får man bara tala i en viss ordning. Kamprad är smart. Han har sina pengar i en stiftelse. Tänk om han gått ut på börsen och blivit utsatt för poncispelarna där. Nej, han är smartare än så. För att förstå samtalsordningen måste man känna till den dolda hand som styr oss alla – som styr Reinfeldt och politikerklasserna i västländerna. Upplys dig! Kolla på detta:

    Is the problem of the financial crisis really ..global? N.M. Rothschild Group -the hidden hand behind the world economy

    http://www.carlg.org/engrothschild.html

    Anders And

    1 september, 2011 at 10:48

  3. Tack för erbjudande. Att jag skulle skriva om Engdahl. Dock lämnar jag walk over tills vidare, jag vet för lite om mannen. Men en Lovecraft-artikel är på väg, jag har redan mailat den.

    Det stämmer annars som du säger att Kamprad inte kan media. Han skulle lätt kunnat utrrycka fortsatt uppskattning för Engdahl utan att själv verka vara fascist. Men det är så med ordets gåva: vissa har den, andra inte.

    svensson

    1 september, 2011 at 10:50

  4. Tänk om alla rika Kommunister hade gjort som IKEA ägaren?
    De skamlöst kastar sig över i bästa AFA stil och anklagar Kamprad för något han gjorde i undomen. Trots alla kunskaper om kommunismens djävulskap mot mänskligheten fortsätter de. Måste vittna om någon form av förståndshandikapp?

    Stig Palm

    1 september, 2011 at 15:57

  5. Har läst en del av Engdahls verk och tankar En fantastisk person, vilken skillnad mot Sahlin och Rheinfelt.
    Med Engdahls politik och tankar hade Sverige idag varit som Schweiz, alltså tryggt, säkert, ett bra land att leva sitt liv i. Idag är Balkan-Sverige på ett sluttande plan. Lika gott åt svenskarna som röstat som de gjort i alla år. Som man bäddar får man ligga.

    Gustaf

    4 september, 2011 at 20:37

    • Ingvar Kamprads förlorade själ. Att Ingvar Kamprad på sin ålders höst i uppstådd situation inte försvarar
      Per Engdahl, som sannolikt på sikt kommer att återfå sin roll som en av svenskt 1900-tals största politiska tänkare (betydligt större än Marx och Engels – de galna idioterna), en folkens tänkare, tyder nog på att IK förlorat sin själ, trots sina 100-tals miljarder. ”Vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen men förlorar sin själ” – Nya Testamentet.

      Gustaf

      5 september, 2011 at 19:24

  6. Jag var personligen bekant med Per Engdahl under de sista åren han levde. Jag brukade besöka honom i hans ”högkvarter” varje lördag för att ha en intressant pratstund med honom och likasinnade. Jag kan inte säga annat än att Per var en mycket klarsynt och intelligent människa. Att höra honom berätta om sina möten med 1930-talets politiska figurer var en upplevelse. Jag minns speciellt det han berättade den kväll vi samlades med anledning av att det gått 50 år sedan andra världskrigets utbrott. Per hade varit i Tyskland bara några dagar före den första september och träffat bland annat Göbbels. Att Per skulle vara nazist är rent nonsens, Per Engdahl var fascist och trodde på det korporativa samhället. Före 1945 var Pers rasistiska föreställningar inte olik många andra svenskars, däribland många socialdemokraters. Rasistiska idéer hörde till dagordningen på den tiden, vilket många har svårt att begripa idag.

    Sven Phil

    21 september, 2011 at 23:46

    • Intressant. Så vad tyckte Engdahl om Goebbels? Minns du det?

      gotiskaklubben

      22 september, 2011 at 07:38

    • Tack Sven för inlägget, mycket intressant, återkom gärna och berätta mer. Fascismen: lag, ordning, hyfs, människokärlek, familj, solidaritet, nation kommer att gå en vår till mötes.
      Fascism betyder ungefär: tillsammans är vi starka – jag undrar om inte jag själv är fascist, ju mer jag läser desto mer undrar jag. Fascism/nationalism går ju hand i hand med lag, ordning och trygghet för alla (utom för kriminella och egoister).

      (till skillnad från mångkultur, kaos, våldtäkter, bidragsfiffel -de har gjort sitt, så känns det för alltfler som önskar ett meningsfullt liv).

      Gk sa: Har funderat över fascismen själv, litet i alla fall…det låter ju inget vidare, vem fan vill vara fascist och ickedemokrat – men likväl verkar det vara ett alternativ för dem som tror på homogena, avgränsade samhällen med socialt ansvar, och som samtidigt inser att socialismen förrått sina ideal.

      Gustaf

      22 september, 2011 at 19:23


Kommentarer är stängda.