Gotiska Klubben

Sagan om Jailbird Singers

Jailbird Singers låter amerikansk country
och ursvenskt på samma gång.
De liknar bara sig själva.

tjyvballader_och_barnatroSå här slutade sagan
Den 7 februari 1965 avlider Jailbird Singers grundare, Börje Kent Granqvist, 26 år gammal. Han efterlämnar fru och en ofödd dotter. Dagen efter går Jailbird Singers  ”Där björkarna susa” upp på andra plats på Svensktoppen.

Bandets övriga medlemmar återfaller snabbt i brottslighet. Flickornas favorit, Karl-Åke ”Korpen” Johnson, gör inbrott i några radioaffärer, blåser några kassaskåp, flackar omkring i en stulen Porsche och flyr därefter utomlands. Han grips på Mallorca och utlämnas till Sverige. Och Tore ”Masen” Eliasson, med sin berömda basröst, efterspanas i Dalarna för bilstölder och andra småbrott.

Samtidigt som allt detta sker ligger en av Sveriges genom tiderna mest älskade låt, ”Där björkarna susa” högt upp på Svensktoppen. Vecka efter vecka. Det sägs att sången till slut plockas bort från listan, på grund av bandmedlemmarnas kriminalitet.

Så här började det
Historien om Jailbird Singers började året innan på Långholmens fängelse i Stockholm. En fängelsepräst upptäcker Tonys, Korpens och Masens musikalitet och ber dem komma med i fängelsekören. Snart har grabbarna bildat ett eegt band som uppträder inför jublande medfångar.

En muckande medfånge ”golar” om de inlåsta fåglarna inför skivbolagsdirektören Anders Burman på Metronome. Han kastar sig in i en taxi till Långholmen, lyssnar på killarna och skriver skivkontrakt med internerna på stående fot.


LPn ”Tjyvballader och barnatro”
Den då oupptäckte Cornelius Wreeswijk,  mentalvårdare på Beckomberga Sjukhus, kallas in som textförfattare och producent och skapar, tillsammans med Arlo Guthries spelkompis, banjospecialisten Tom Paley, en av 1960-talets häftigaste svenska LP-skivor. Några låtar handlar om religion: Barnatro, Pärleporten etc. Övriga sånger berättar som medeltida ballader om kåkfararöden, krogar och udda existenser. Kombinationen blir oslagbar. Det sägs förresten att fångvaktarna och Cornelis fick ställa sig mot väggen när plattan spelades in – för att mildra akustiken i Långholmens stora matsal. 🙂

tonyse Succé och cancer
Sedan rullar det på.  En uppspeedad version av Dan Anderssons Jungman Jansson utkommer som singel och gör succé. När grabbarna muckar i juni 1964 har de jobb i massor. Det är bara att välja och vraka och chasha in folkets kärlek i folkpark efter folkpark. Efter tio spelningar orkar inte Kent Granqvist mer, och i augusti insjuknar han med cancer i lymfkörteln. Stor skuld läggs på fängelseläkaren som anses ha ignorerat Tonys klagomål över smärtor i buken.

Men man behöver inte vara läkare för att förstå att Tony Granqvist var döende. I stort sätt varje sång av Jailbird Singers är en dödsnära hyllning till livet. I varje låt hör man Tonys djupt innerliga och Elvis-inspirerade röst. Ska man jämföra med något modernt så blir det med Johnny Cash sista LP, när den dödsmärkte sångaren tar avsked av världen. Jmf Streets of Laredo: Johnny Cash och Kent Granqvist

Blåsta på arvet
Strax innan Tony Granqvist avlider beslutar sig bandet för att alla intäkter från ”Tjyballader och barnatro” ska gå till Tonys ofödda dotter. Flickan föds några månader efter Tonys bortgång och bortadopteras till en strängt religiös familj. Men de vägrar att ta emot några ”tjuvpengar”, så all royality från LP-skivan spärras på ett konto som ingen kunde utnyttja. Många år senare kommenterar Tore ”Masen” Eliasson detta: ”Det ända ärliga pengar jag nånsin tjänat i mitt liv, de stal de ifrån mig.”

dar_bjorkarna_susaDär björkarna susa
”Där Björkarna susa” är en av de vackraste låtar som gjorts på svenska.

Den innehåller Carl Larsons hembygdskänsla, Verner von Heidenstams religiösa naturlyrik. Därtill finns en vemodig och längtansfull melakoli, vilket kanske inte är så märkligt, eftersom text är skriven av finnlandssvensken Viktor Sund och tonsättningen gjord av finnen Oskar Merikanto.

Omslaget till denna singel bestod först av ett foto av bandmedlemmarna stående utanför Långholmens fängelse. Men deras ansikten ansågs för grova för de svenska skivköparna, så skivbolaget valde istället denna bild.

Jailbird Singers finns knappt omnämnda i några svenska uppslagsverk, trots att de var mer svenska än många av er  som just läst detta.

Börje ”Tony” Granqvist 1939-1965
Karl-Åke ”Korpen” Johnson 1941-1998
Tore ”Masen” Eliasson – still alive i Dalarna

© Gotiska Klubben 2009  Jailbird Singers – Tony Granqvist

Written by gotiskaklubben

2 mars, 2015 den 10:20

Publicerat i Gotiska Klubben

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Oerhört välskrivet!
  Vill också tipsa om alla klipp om Jailbird Singers på Tuben.

  http://www.youtube.com/results?search_query=jailbird+Singers&search_type=&aq=f

  Rolle på rymmen

  23 oktober, 2009 at 12:25

 2. Hej
  intressant story..var inte Peter Carlsson ( från Blå Grodorna) med i Jailbirds ? Han pratat i alla fall om dem , och om Tore , i sitt sommarprogram från 1999

  GK sa: Tack. Jo, jag har läst något om det, fast det var långt senare. Tror jag. Mitt intresse handlar framförallt om 1964-65.

  Läs gärna förlagan till denna artikel. Jailbird Singers – Tony Granqvist

  Hela skivan är ett kärleksfullt och vemodigt farväl till livet – intressant att läsa att till och med engelskspråkliga skribenter hyllar Tony Granqvist på Youtube:

  Fredrik Hjelm

  8 november, 2010 at 16:08

 3. Hej!

  Bra skrivet om Fängelsefåglarna. I går lördag spelade jag Vinylen med Tjyvballadrna. som jag
  inhandlade på dåvarande HEFOMA i Helsingborg på 70¨-talet. Cornelis texter är Suveräna.
  Även han fick ju skaka galler

  Nedtecknat 31 uli 2011 utav

  Bengtson 70 plus

  Assar Bengtson

  31 juli, 2011 at 08:43

 4. Jag träffade ”Masen” på konserthuset i Vara när jag jobbade som logevakt -09.Trevlig prick, synd bara att han va lite för djupt i flaskan innan uppträdandet

  Tjallen

  20 november, 2012 at 20:56

 5. Hej,
  Jag arbetar med en dokumentärfilm om Jailbird Singers som kommer gå på SVT 2014. Jag skulle gärna vilja komma i kontakt med författarna till texterna på denna sida (Runa G mfl) eftersom ni sitter på stor kunskap om gruppen. Söker även andra personer som varit på deras konserter, träffat dem eller har intressanta historier att dela med sig av kring detta fantastiska band. Maila gärna mig så kan jag berätta mer.
  Mvh
  Kattis Hellberg, kattis@dixit.se

  Kattis

  1 februari, 2013 at 09:54

 6. En god historia.

  Stenkvist

  3 februari, 2013 at 16:17


Kommentarer är stängda.